Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona se zahuktava

Uoči drugog lipanjskog vikenda na moru 266.000 turista, u špici će ih svakog dana biti više od milijun

Dubrovnik: Spas od vrućine turisti potražili na plaži Banje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/10
06.06.2024.
u 17:04

I ove će godine ostati misterij koliko će noćenja na crno ubrati tzv. nekomercijalni smještaj, vikendice i stanovi za odmor, koji imaju više od 650.000 kreveta.

Domaći turizam u drugi lipanjski vikend ulazi s gotovo 266.000 gostiju, a novi skok brojki slijedi već danas, sutra i u nedjelju. Turista će, kako se ljeto bliži, biti sve više svaki idući vikend, a trenutno ih se najviše odmara u hotelima, 80.085. Objekti u domaćinstvu, popularni cimerfraj, ugošćava ih 72.592. Treći su po popunjenosti kampovi gdje je, prema podacima eVisitora, na dan 3. lipnja boravilo 60.500 gostiju. Ostali su se rasporedili po hostelima, nekomercijalnom smještaju, jahtama, obiteljskim seljačkim gospodarstvima itd.

Tradicionalno dominiraju Nijemci, kojih je na spomenuti datum u našoj zemlji bilo 72.090, slijede Austrijanci i domaći gosti na trećoj poziciji, kojih je na odmoru registrirano nešto manje od 22.000. U prvim lipanjskim danima najposjećenija je bila Istra sa 78.998 turista. Splitsko-dalmatinska županija je 3. lipnja s 48.699 gostiju bila na drugoj poziciji, a Kvarner, koji ih je u tom trenutku ugošćavao 37.422, bio je treći.

Usporedbe s brojem gostiju lani na isti dan ne govore puno.

VEZANI ČLANCI: 

- Takve usporedbe ne daju niti približno adekvatnu sliku turističkog stanja u zemlji. Primjerice, prošle godine od 30. svibnja do 9. lipnja bili su školski praznici vezani uz Duhove u dijelu pokrajina Njemačke, dok su ove godine ti praznici bili od 21. svibnja do 1. lipnja. Slična je situacija i s nizom drugih zemalja, gdje „valovi“ veće potražnje ovise o terminima „pomičnih“ blagdana, što se reflektira na broj turista na pojedine datume, koji su svake godine različiti pa samim time i neusporedivi. Drugim rječima, uspoređivanjem broja turista na točno određeni dan dolazimo u situaciju da uspoređujemo razdoblje kada su praznici/blagdani omogućili realizaciju većeg broja odmora s razdobljem u godini kada se takvo razdoblje već dogodilo, ili tek predstoji, što je i trenutno slučaj - ističu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

 

Svakako su relevantniji podaci za duža razdoblja, a oni zasad govore o turistički rekordnoj 2024. Predsezona je i lani bila bolja nego ikad dosad, a ove je godine, od 1. siječnja do 4. lipnja, turistički promet prema istom razdoblju prošle godine ponovno rastao, i to za sedam posto. Naime, toliko su turistički domaćini tijekom spomenutog razdoblja ugostili više turista - konkretno 4,5 milijuna - te upisali više noćenje - preciznije 14.948.024.

Na samom vrhuncu ljetne špice, kada se praktički popune svi registrirani turistički kreveti, u zemlji će svakodnevno biti više od milijun gostiju. Inače, hrvatski turizam svoje goste dočekuje s nešto više od 1,2 milijuna registriranih turističkih ležajeva. U hotelima ih je ove godine 181.000, a najviše u privatnom smještaju, nešto više od 650.000. Kampovi, pak, imaju mjesta za 253.688 gostiju, a u kategoriji ostalih ugostiteljskih objekata za smještaj oko 153.000. Vikendice i stanovi za odmor, koji nisu registrirani za iznajmljivanje, imaju nešto više 658.000 ležajeva. Iako se vode kao nekomercijalni smještaj, s razlogom se sumnja da se i tamo prima goste pod komercijalnim uvjetima, odnosno uz plaćanje smještaja. No, kojih je točno razmjera iznajmljivanje na crno u vikendicama i stanovima za odmor, zasada nema konkretnih pokazatelja. 

>>> FOTO Ljubitelji Bridgertona okupirali Maksimir: Julia Quinn održala promociju popularnih romana

Dubrovnik: Spas od vrućine turisti potražili na plaži Banje
1/47
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije