Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKODA CITIGO

U malom pakiranju brojni elektronski pomagači za sigurnost

'19.06.2013., , Zagreb -  Automobil leteceg reportera u gradu.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Daniel Kasap/PIXSELL
29.08.2013.
u 21:12

Tehnički najnaprednija pomoć u urbanoj vožnji prati promet deset metara ispred auta i, ako vozač ne reagirana vrijeme, sama koči

Mali gradski automobili, poput Škode Citigo, sve su popularniji izbor kod kupnje motornog vozila, dosta često i kao drugi automobil u obitelji, jer je zbog svoje cijene, lakoće manevriranja kroz gust gradski promet i parkirnih mogućnosti koje se otvaraju s autom njegovih dimenzija idealan izbor za obavljanje svakodnevnih gradskih obveza.

Praktičnost automobila poput Citiga neosporiva je, no pitanje sigurnosti malih gradskih automobila zna se potegnuti kod ljubitelja automobila koji veličinu izjednačavaju sa sigurnošću. Škoda Citigo pokazala se kao pravi argument protiv tog izjednačavanja. Na testu Europskog programa procjene novih automobila (EuroNCAP) osvojio je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost.

ABS sustav ugrađuje se u serijskoj proizvodnji, ali ga nema svaka inačica serije, svaki model ima dva zračna jastuka, a u kontroli nad vozilom pomaže i ESP, odnosno elektronski program stabilnosti koji pri proklizavanju kotača koči sa suprotnim te tako održava vozilo na željenoj putanji. Kao dodatna oprema svim modelima može se uzeti sustav "City Safe Driving", koji u Škodi nazivaju tehnički najnaprednijom pomoći u urbanoj vožnji. CV senzor, koji određuje brzinu približavanja nekom objektu, prati promet do deset metara ispred automobila u koji je ugrađen te će - ako vozač pravovremeno ne reagira na naglo zaustavljanje vozila ispred sebe - sustav sam krenuti kočiti najjačim intenzitetom kako bi u potpunosti zaustavio automobil što prije. Sustav se automatski aktivira na brzinama manjim od 30 kilometara na sat. Za sigurnost u gradskoj vožnji nije toliko važno biti velik i trom, koliko okretan i prilagodljiv.

>> Gradski Citigo i u malom pakiranju krije puno zanimljivih opcija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije