Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međimursko veleučilište

Šetnja s dinosaurima i sudjelovanje u virtualnim bitkama

MEV
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
22.02.2016.
u 15:42

Mozak korisnika ne može razaznati koji objekti su stvarni, a koji su virtualni - pojašnjava Robert Ilijaš

U prostorijama Međimurskog veleučilišta (MEV) u Čakovcu postavljena je LocataNet mreža, dio 6,7 milijuna kuna vrijednog projekta Wonderland, nosivog sustava proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja, koji ta ustanova provodi u suradnji s tvrtkom Infigo IS.

– Cilj je izraditi prototip sustava koji će omogućiti korisniku "proširenje" stvarnosti oko njega, koju on inače vidi i čuje, s virtualnim objektima koji u stvarnosti ne postoje.

Mozak korisnika ne može razaznati koji objekti su stvarni, a koji su virtualni - pojašnjava Robert Ilijaš, koji radi na tom EU projektu. Kad se projekt dovrši, primjena u praksi je, tvrdi, višestruka. Navodi primjere šetnje poljem kojim se istovremeno kreću virtualni 3D dinosauri, u turizmu se može koristiti kao, na primjer, nadogradnja šetnje dubrovačkim zidinama s virtualnim 3D bitkama, pa sve do industrije zabave s 3D parkovima. Moguća je, dodaje, i primjena u arhitekturi i vojsci, za treniranje pješadije u simuliranim bitkama s virtualnim 3D protivnicima.

– Projekt je jedinstven po tome što je trenutno, po našim saznanjima, prvi u svijetu koji istražuje i razvija primjenu duboko uronjive proširene stvarnosti u potpuno otvorenom vanjskom okruženju. Ostali projekti su većinom fokusirani na primjenu u unutrašnjem prostoru. MEV kao nositelj projekta dobiva priliku biti na samom čelu primijenjenih istraživanja te tehnologije, s fokusom na primjeni u turizmu
– zaključuje Ilijaš. 

>> Međimursko veleučilište u Oxfordu nominirano za nagradu

Komentara 1

CA
campa
16:02 22.02.2016.

Uvjek je radosno čuti da ideja ne nedostaje.Samo se pitam čemu služi "Međimursko veleučilište" kad se po završetku studija nemože nači posao.Kome mi obučavamo inžinjere računarstva kad se isti nemogu zaposliti.Očito mladi završavaju studije za daleke destinacije EU,Bliskog istoka,Amerike.Stvarno smo bogati kad sirotinji EU školujemo kadrove.Možda griješim?Možda ima u Mđimurju slobodnih radnih mjesta programera ako ima bilo bi dobro da se uputim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije