Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojni test

Samsung Galaxy S2 - napokon pravi izazivač Applea

'Samsung-Galaxy-S-II_0_print'
''
08.06.2011.
u 13:27

Samsung je ovim modelom postavio nove standarde i pokazao s razlogom zašto ima velike ambicije postati prvi na listi najpoželjnijih mobitela

Tanja: Novu Samsungovu uzdanicu – Galaxy S II (model GT-I9100) – mnogi nazivaju prvim pravim konkurentom Appleovu iPhoneu. Vjerni obožavatelji Applea slatko će se tomu nasmijati jer ono što krasi iPhone nisu tek mogućnosti telefona već i njegov dizajn. Oni koji se odlučuju za Apple 'računaju' na to da im je iPhone i pravi modni dodatak. I to je istina, iPhone je za sada gotovo na svim poljima bio bez prave konkurencije.

Galaxy S II tehnički je jači jer je riječ o dvojezgrenom pametnom telefonu, no je li dovoljno jak da popularnošću stane uz bok iPhoneu? Tanak je i jednostavan, bez suvišnih detalja. U ruci leži bez problema i osjetno je lakši od iPhonea, no, za razliku od nekih pametnih 'plastičnjaka' nižeg cjenovnog razreda, Samsung ne ostavlja dojam da u ruci imate mobitel koji bi se jačim pritiskom mogao razbiti ili puknuti. Djeluje kompaktno, ali nikako robusno, već diskretno elegantno.

Ono što Samsungu ubrajaju u najveću prednost jest brzina, i doista, kako je rekao kolega iz tehno rubrike, ludo je brz, najbrži dosad viđen mobitel, a i neki vlasnici iPhonea u redakciji nisu mogli zanemariti tu kvalitetu. Priznali su – malo jest brži od njihova ljubimca. S obzirom na tu kvalitetu koju mu osiguravaju procesor od 1,2 GHz te operativni sustav Android Gingerbread, posljednja verzija tog Googleova sustava, namijenjen je onima koji doista surfaju, otvaraju mnoštvo dokumenata i učinkovitost posla ovisi im o dostupnosti, brzini i pravodobnom reagiranju te je namijenjen 'poslovnjacima'.

No, dizajn bi mogao privući i one koji žele moćan mobitel, ali ne i vrišteći dizajn koji plijeni pozornost, već samozatajan uređaj koji može sve. Neki su ga čak svrstali u ženski mobitel jer nije glomazan i robustan te ne 'podsjeća na ciglu' iako ima ekran zavidne veličine i kvalitete. Zabava je time osigurana... A usto ima i kameru od 8 megapiksela, što je u odnosu na iPhone doista velik napredak. U svakom slučaju, dojam je odličan, a za ljubitelje Androida to je idealan pametni telefon ekstremne brzine.

 

Valentino: Ovaj uređaj jednostavno govori sam za sebe, od toga da jedan smartphone uz veličinu zaslona od 4,3 inča može biti vrlo lagan i tanak do toga da u performansama u usporedbi s konkurencijom djeluje kao da je na steroidima. Odmah kod prvog dodira osjeti se kako je jednostavno lagan kao da je riječ o znatno manjem uređaju, za razliku od konkurenata poput iPhonea 4 ili HTC-a Desire HD koji daju osjećaj glomaznosti.

Osim što teži svega 116 grama, može se pohvaliti i malom debljinom od 8,5 mm, što ga čini i najtanjim uređajem među konkurencijom. Dizajn vas ipak na prvi pogled neće tako oduševiti jer ne donosi ništa različito i novo u odnosu na ostale smartphone uređaje. Treba spomenuti da je pri izradi upotrebljavana samo visokokvalitetna plastika otporna na otiske prstiju, ali ipak ponegdje nedostaju metalni detalji koji bi podigli cjelokupan dojam.

Zaslon veličine 4,3 inča i rezolucije 480x800 piksela standard je za sve nove smartphone uređaje, pa ni Samsung ne odstupa. Ono što treba posebno izdvojiti jest zaslon Super AMOLED Plus koji omogućava bolju osjetljivost na dnevno osvjetljenje i bolji prikaz boja u zatvorenom prostoru.

Hardver kao najjači adut
Uređaj dolazi s procesorom dual-core od 1,2 GHz i respektabilnih 1 GB RAM memorije. Sve navedeno i te kako se osjeti u radu. Naime, vjerojatno ste iskusili da vaš iPhone ili neki drugi uređaj sporije reagira ili se jednostavno zamrzne. Kod ovog uređaja nijednom nisam naišao na neko usporenost, sve aplikacije koje mi rade i imam instalirane na svojem iPhoneu i HTC-u testirane su i ovdje, ali osjećaj u radu potpuno je drukčiji, osjeti se kako Galaxy S II jednostavno sve zadatke obavlja s lakoćom.

Još jedno ugodno iznenađenje doživio sam kad je riječ o bateriji, koja je držala nekoliko sati dulje od one na iPhoneu i HTC-u. Treba spomenuti da Galaxy S II dolazi s kamerom od 8 MP te prednjom od 2 MP za videopozive. Kvaliteta fotografija na najvišoj je razini te uređaj podržava snimanje Full HD videa u rezoluciji 1080p.

Softverski se nema što posebno izdvojiti, platforma je Android OS (Gingerbread) uz koju dolaze aplikacije kao što su Google Maps, search, editor za fotografije i dokumente te podrška za flash. Uz to možete koristiti Samsung Kies za pristup SamsungApps Storeu te za sinkronizaciju podataka, slično kao iTunes za iPhone.

Komentara 8

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:26 10.06.2011.

U cemu brzi ? telefoniranju, slusanju glazbe, citanju twittera, emajla ? Bitno duze trajanje baterija bi bio jedini razlog zbog koga bi odustao od iphonea. Dobro bi bilo i da je nesto veci. Kao da mi je bitno jel jeje tezak kao pola iphonea ili kao tri iphonea, pa nemam dvadeset kila da mi je tesko nositi mobitel. Ovako pisi kuci u Juznu Koreju - propalo.

HO
Hortator
10:53 14.06.2011.

Zapravo Samsung je već sa svojim prijašnjim modelom Galaxy S pobjedio Iphone u svim relevantnim stvarima. Tko nevjeruje neka pogleda usporedni test uređaja na gsmarena.com portalu koji je na svjetskoj razini br 1 što se tiče testiranja uređaja i novosti na svjetskom tržištu. Ono što iPhone još uvjek ima bolje su aplikacije koje su se počele puno prije razvijati za iOS pa ih ima više i kvalitetnije su, ali tu uređaji sa Android OS-om munjevito napreduju i tržište za Android raste tri puta brže nego za iOS. Tako ćemo uskoro imati i kvalitetne ostale aplikaceije za Android jer zapravo sve aplikacije koje su osnova sistema i dolaze sa uređajem rade puno bolje nego na ite te na iPhone-u. iPhone je za ljude koji gledaju na njega kao statusni simbol jer odavno postoje uređaji koji ga nadmašuju, Galaxy II ne da je bolji nego je par puta bolji i ne može se ni u jednom segmentu uspoređivati sa iPhoneom.

CI
cickova
18:30 09.06.2011.

pravi konkurent?!?!?!? ja se ne sjecam niti jednog iPhone-a koji je imao bolju karakteristiku od uređaja koji je vec nekoliko mjeseci bio na tržištu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije