Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DROGA

Rusija umalo blokirala cijelu Wikipediju zbog članka o hašišu

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
25.08.2015.
u 13:00

Regulatorna agencija Roskomnadzor zaprijetila je blokadom, no na kraju do toga nije došlo

Ruska Wikipedia zamalo je blokirana zbog članka o pripremi narkotika, no nalog za blokadu na kraju je poništen.

Kako piše RT, regulatorna agencija Roskomnadzor u petak je izdala službeno upozorenje Wikipediji tražeći od ruske verzije te enciklopedije da ukloni članak s detaljima o pripremi hašiša, ili charasa, ili će narediti blokadu te stranice zbog kršenja zakona protiv droge. Naveli su da bi to moglo dovesti do blokiranja cijele Wikipedije u Rusiji jer ta stranica koristi tehnologiju HTTPS, koja onemogućava blokadu pojedinih stranica. Izvršni direktor ruske Wikimedije Stanislav Kozlovski rekao je u petak da neće ukloniti stranicu jer su izvori informacija legitimni i pouzdani, poput UN-ove stranice.

Ruske novinske agencije jučer su objavile da je Wikipedia promijenila adresu članka o charasu, ali da Roskomnadzoru to nije bilo dovoljno jer je članak i dalje bio dostupan. Međutim, agencija je jutros izdala novo priopćenje tvrdeći da članak više ne krši zakone protiv droge, da je uklonjen iz državnog registra zabranjenih informacija te da je agencija poništila naredbu za blokadom.

>> Wikipedija: Kolinda Grabar Kitarović četvrta hrvatska predsjednica

>> Na Wikipediji članak o 'specijalnom ratu protiv Hrvatske'

Komentara 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:20 25.08.2015.

haha a rusi masovno umiru od vodke.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:21 25.08.2015.

haha a rusi masovno umiru od vodke.

YE
yelloman
19:00 25.08.2015.

neki internet provajderi su blokirali sinoć i jutros wiki pa su je odblokirali poslijepodne. Rusija se pretvara u orvelovu 1984.polako ali sigurno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije