Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REMEK DJELO

Pogledajte kako izgleda 'dijete' Rolls-Roycea i Fabergéa

Foto: Rolls-Royce
1/6
10.04.2020.
u 13:01

Povijest Fabergé jaja usko je povezana s Uskrsom, a „Spirit of Ecstasy“ Fabergé jaje tek je drugi predmet koji je u toj tvrtki naručen u carskoj klasi

Kako se približavamo Uskrsu, Rolls-Royce je pokazao dosad neobjavljene fotografije Fabergé jaja „Spirit of Ecstasy“ (engl. Duh ekstaze), umjetničkog djela stvorenog za kolekcionare Rolls-Roycea i Fabergéa.

Povijest Fabergé jaja usko je povezana s Uskrsom. 1885. godine ruski car Aleksandar III želio je svojoj supruzi, carici Mariji Feodorovni, dati uistinu nezaboravan uskrsni dar. Čokoladno uskrsno jaje koje se prvi put prodalo u Britaniji desetak godina prije, daleko je više od strogih standarda koje je postavljao taj moćan čovjek. Trebalo mu je nešto upečatljivije, veličanstvenije i trajnije.
Car je stoga od slavne draguljarske kuće Fabergé iz Saint Petersburga naručio izradu spektakularnog jaja od dragulja. Uvjetovao je da moraju osmisliti jaje od zlata, s neprozirnom bijelom emajliranom školjkom koja se otvara kako bi otkrila svoj sadržaj od žutog zlata. Jaje je sadržavalo zlatnu kokoš, koja je pak skrivala malu dijamantnu kopiju carske krune s koje je visio mali privjesak od rubina.

Car je bio toliko oduševljen, da je darivanje Fabergé jaja u ruskoj vladajućoj dinastiji postalo uskršnja tradicija. Fabergé je stvorio još devet izvrsnih primjeraka za Aleksandra za vrijeme njegove vladavine, ali i 40 za njegovog nasljednika cara Nikolu II, koji je ujedno bio poznavalac luksuznih automobila te  njegova zbirka uključuje i Rolls-Royce Silver Ghost u odgovarajućoj carskoj nijansi ljubičaste boje.

Mnoga od tih izuzetnih carskih jaja izgubljena su nakon revolucije 1917. godine. Preživjela jaja trenutačno su među najtraženijim i najcjenjenijim umjetničkim djelima ikada stvorenim. Godine 2014. treće carsko jaje Fabergé iz 1887. godine prodano je na aukciji u Londonu za 33 milijuna dolara.

2018. godine Fabergé i Rolls-Royce udružili su snage kako bi stvorili novo, suvremeno carsko jaje u ime zaštitnika obje luksuzne kuće. Tek drugi predmet koji će biti naručen u carskoj klasi – što je kategorija rezervirana za najmarkantnije Fabergéove kreacije - od pada Romanova 1917. godine, „Spirit of Ecstasy“ Fabergé jaje pokazuje izvanrednu pažnju prema detaljima i besprijekorno umijeće izrade po kakvome su obje marke poznate diljem svijeta.

Zamišljeno u Rolls-Royceu, a stvoreno u Fabergéu, jaje je visoko 160 mm i teži 400 grama. Utjelovljuje atribute "iznenađenja i zadovoljstva" izvornih carskih jaja.
Jaje počiva na ručno isklesanoj ljubičastoj bazi od 18-karatnog bijelog zlata. Ruke izrađene od zlata definiraju oblik jajeta, djelujući kao zaštitna komora za njegov dragocjeni sadržaj. Pritiskom na diskretnu polugu na dnu postolja otvara se školjka koja otkriva ručno isklesanu figuricu „Spirit of Ecstasy“ iz smrznutog kristalnog kamena. Zlatne ruke ukrašene bijelim dijamantima od gotovo 10 karata rastvaraju se u 'cvijet' od preko 390 karata, pri čijoj se izradi posebno pazilo na prelijevanje boja i kvalitetu.

Operativni mehanizam, za koji se smatra da je najkompliciraniji ikad stvoren za neko Fabergé jaje, kombinira najnoviji računalni dizajn i mikroinženjersku tehnologiju s tradicionalnom zlatarskom umjetnošću.
Fabergé Jaje "Spirit of Ecstasy" premijerno je pokazano u domu Rolls-Roycea u Goodwoodu, u Engleskoj, na zabavi uglednih gostiju i pokrovitelja u listopadu 2018. godine, prije nego što je javno izloženo u prozoru Fabergéove londonske zgrade Mayfair.

Komentara 8

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:19 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar JenniferIQ87
JenniferIQ87
17:02 23.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar SharonEI85
SharonEI85
15:07 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije