Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVOJI TABLET!

Otvoren drugi krug natječaja za kratku SF priču iQ magazina

milena benini
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/3
07.05.2014.
u 18:30

Otvaramo drugi krug iQ-ova natječaja za kratku SF priču. Šaljite nam priče do 15. lipnja. Najbolje ćemo objaviti na stranici www.vecernji.hr/sf-prica

Bravo, autori! U samo tri tjedna na natječaj iQ magazina i Samsunga za kratku SF priču stiglo nam je čak 40 uradaka! Našlo se tu svega, od vizija budućnosti kroz tehnologiju do teorija zavjere i prilagodbi nekih klasičnih SF tema pa do duhovitih alegorija današnje teške ekonomske situacije. Najbolje od njih možete pročitati na našem specijalu SF priča.

– Lijepo je što se toliko ljudi odazvalo. Priče su većinom odgovorile na zahtjev natječaja i dobro je što su neke među njima doista bile domaće priče, ne samo po autoru i jeziku, nego i po tematici, likovima, okruženju. No voljela bih vidjeti više takvih priča, onih u kojima autori ne zamišljaju neku apstraktnu budućnost, već ovu našu. Što se tiče priča koje nisu ušle u finale, problemi su često bili povezani sa zanatskom stranom pisanja premda su neke ideje bile zanimljive. O finalistima pak mogu reći samo toliko da među njima ima nekih priča koje bi mirno mogle stajati u bilo kojem svjetskom časopisu – rekla je Milena Benini, autorica, urednica i profesorica književnosti s diplomom sveučilišta St. George u Oxfordu te predsjednica našeg žirija za najbolju kratku SF priču.

Nagrada: Galaxy Note 10.1


Budući da je IQ tehnološki magazin, poželjno je da pokretač i okosnica radnje budu tehnologija ili tehnološki razvoj u smislu njihova utjecaja na pojedinca i/ili društvo. Drugim riječima, ne zanima nas toliko "stručna" razrada tehnoloških koncepata i ideja, koliko sociološki i psihološki efekt tehnologije na likove. Poželjno je da se radnja priče odvija u budućnosti, ali to nije uvjet.

Ima nekih priča koje bi mirno mogle stajati u bilo kojem svjetskom časopisu

Milena Benini

Pravo natjecanja imaju svi građani Republike Hrvatske i građani iz inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom.

Natječaj je javan. Autori nam uz priču trebaju poslati svoje puno ime i prezime, telefon i adresu (javno objavljujemo samo ime i prezime). Valja također poslati svoju fotografiju i kratke podatke o svom životu i radu. Priče se mogu objaviti i pod pseudonimom, ali podaci moraju biti poznati redakciji.

Najbolje pristigle priče u cijelosti ćemo objavljivati na našem portalu. Na kraju kruga svakog kruga žiri će izabrati jednu od tih priča za objavu i u iQ magazinu, u a završnom izboru na kraju godine dodijelit ćemo i nagradu – Samsungov tablet Galaxy Note 10.1, no pripremamo vam još nagrada.

Molimo autore da poštuju sljedeće propozicije te da ne šalju već objavljivane radove.

Foto: VLm

Propozicije: ­

– broj znakova: do 7200 znakova

– obavezna numeracija stranica

– obavezan font Times New Roman (ili neki tome odgovarajući serifni font), a veličina fonta 12

– slanje u rtf ili doc formatu

Žiri: Milena Benini (predsjednica), Tomislav Hrastovčak (iQ magazin i Poslovni.hr), Milena Zajović (Večernji list), Ivan Polojac, PR Specialist Samsung Electronics Adriatic, Zagreb, Danijel Lijović, izvršni urednik portala Vecernji.hr.

Rok za drugi krug traje do 15. lipnja ove godine.

Priče nam šaljite na e­-mail adresu iq@vecernji.net (sa subjectom SF priča). Priča se može poslati i poštom. Na adresu iQ redakcija, Večernji list, Oreškovićeva 6H/1, Zagreb, s napomenom SF priča.

>>Završen prvi krug za najbolju kratku SF priču u izboru iQ magazina

Komentara 7

AM
a_morte_i_rossi
10:57 02.07.2014.

ovo je smijurija od žirija i smijurija od projekta....

LA
Lavcob
13:11 04.07.2014.

耐心是智慧之母 Dragi znatiželjnici, Radi se o SF-u , a ne o običnom žanru, rezultati natječaja dati su na mmm.paralelni svijetovi.com, a tamošnji magazin se zove QI nizagam. Malo mašte.

AT
atHyperion
15:23 24.06.2014.

A kada ćete izdati nove priče? Drugi krug završio je još 15.6.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije