Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
san francisco

Novi iPad je deblji, ima bolji ekran i kameru te podršku za 4G

novi ipad,apple (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/10
07.03.2012.
u 20:15

Prodaja trećeg iPada počinje već 16. ožujka i to u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Hong Kongu, Australiji i Japanu.

Iako ushićenje nije bilo ni približno onako kao kad se iščekivao iPhone 5, a stigao tek ponešto napredniji nasljednik "četvorke" s oznakom S, na Appleovoj prezentaciji u San Franciscu predstavljena je treća verzija iPada jednostavno nazvana Novi iPad.

Velika novost koju donosi samo je potvrdila ranije špekulacije - najnovije Appleovo tablet računalo ima ekran visoke rezolucije od 2048 puta 1536 piksela što omogućava kvalitetniju i jasniju sliku. Bolji ekran daje i ljepši prikaz boja koji je, prema riječima Tima Cooka, za 44 posto bolji u odnosu na prethodne verzije iPada.

- Novim iPadom Apple redefinira ono što je sam stvorio - dodao je Cook.

U SAD-u i dalje za 499 dolara

Novoj uzdanici brzinu daje A5X procesor s četverojezgrenom grafikom, a za fotografije se brine kamera od 5 megapiksela nazvana iSight koja ima mogućnost i snimanja video sadržaja u visokoj rezoluciji. U Novi iPad ugrađena je i podrška za HSPA+ mobilnu mrežu (brzine do 42 megabita u sekundi), ali i 4G mrežu s podrškom za brzinu do 73 megabita u sekundi.

- Bateriju nismo mijenjali, životni vijek joj je do 10 sati neprekidnog rada kao i na prethodnom modelu iPada. Vijek trajanja ponešto se skraćuje kada koristite 4G - rekao je Phil Schiller, voditelj Appleova marketinga.

Novi iPad debeo je 9,4 milimetra što je nešto više u odnosu na 8,8 milimetara debeo iPad2. Prodaja trećeg iPada počinje već 16. ožujka i to u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Hong Kongu, Australiji i Japanu. Cijene u SAD-u odgovarat će onima po kojima se prodavao i iPad2 što znači da će se najjeftiniji model moći kupiti za 499 dolara. Zasad nije poznato kada će se novi iPad pojaviti u hrvatskim prodavaonicama.

Pritišću ga konkurenti

Osim Novoga iPada, Apple u San Franciscu predstavio i nadograđeni televizijski prijamnik (Apple TV Box) koji sada može prikazivati i HD sliku. Tako će filmovi i serije u iTunesu biti dostupne i u HD formatu.

Tim Cook je u svom izlaganju naglasio i kako je post-PC era na svom početku te da joj je Apple definitivno predvodnik.

- Prodaja raznih post-PC uređaja poput tableta i pametnih mobitela nezaustavljivo raste, a od toga je 76 posto prihoda ostvario upravo Apple. Samo u prethodnom kvartalu prodali smo 15,4 milijna iPada, a u našem App Storeu imamo više od 200.000 aplikacija prilagođenih upravo tom uređaju - pohvalio se Cook dodavši i da je njihova usluga upravljanja uređajima govorom Siri, uz engleski, francuski i njemački, odnedavno dostupna i na japanskom jeziku.

Iako je iPad i dalje najprodavanije tablet računalo na svijetu, Apple sve više pritišću konkurentski uređaji koji mahom rade na Googleovu Androidu. Apple je u 2011. držao 62 posto globalnog tržišta tablet računala, a njegovi čelnici ove godine očekuju rast za čak osam posto. Analitičari predviđaju da bi do kraja 2012. Apple mogao prodati 69 milijuna iPada dok bi tableta s Googleovim Androidom trebalo biti prodano oko 23 milijuna. Najlošije, očekivano, stoji kanadski RIM koji ne bi trebao prodati više od 6,3 milijuna svojih tableta Blackberry Playbook.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar abcd
abcd
21:17 07.03.2012.

Prva liga, preh***o dobra igracka. Mogli ste jos napisati da je izasao i ios 5.1. Cekamo jailbreak za isti...

GL
Glista
23:14 07.03.2012.

Bezobrazno skupo, u usporedbi sa konkurencijom. Gdje je multitasking??

Avatar abcd
abcd
23:40 07.03.2012.

Usput....ne postoji niti jedan android telefon ili tablet koji radi fluidno kao iphone i ipad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije