Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od nedjelje s uključenim svjetlima i danju, u protivnome kazna 300 kn

Noćas se pomiče sat

svjetla
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/2
24.10.2009.
u 11:38

Zimsko računanje vremena donosi obvezu uključivanja svjetala tijekom svake vožnje; I Europska unija će naložiti obvezu uključivanja svjetala tijekom svake vožnje.

Jesen je počela lijepim vremenom. Ozbiljnije zahlađenje počelo je tek prošlog tjedna, a dosad gotovo i nije bilo kiše. S kišama i zahlađenjem počeli su i jutarnji mrazevi, pa nije neuobičajeno da se prije posla moraju strugati zamrznuta stakla. Osim toga, od sljedećeg vikenda ne smijemo zaboraviti još jednu važnu stvar.

Pomicanje sata
Naime, 25. listopada, u nedjelju ujutro, u tri sata potrebno je kazaljke na satu pomaknuti jedan sat unatrag, odnosno počinje zimsko računanje vremena. Mnogi će reći kako time dobivamo sat vremena više za spavanje, a osvrnemo li se na prometne propise, od nedjelje je potrebno uključivati dnevna ili kratka svjetla i tijekom dnevne vožnje.

One koji su zaboravili podsjećamo: u lipnju prošle godine na snagu je stupio još važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji je ukinuo obvezu uključivanja svjetala pri svakoj vožnji, i tijekom noći i smanjene vidljivosti, i za ljetnih i sunčanih dana, ali je uveo pravilo upotrebe svjetala samo za zimskog računanja vremena.

Povećana sigurnost
I dok se obveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravdala “ekološkim” razlozima, očigledno više nije bilo važno “vidjeti i biti viđen”.

Kao vozači koji godišnje prevalimo više od 50 tisuća kilometara, zastupnici smo teorije da je svakako bolje imati uključena svjetla za svake vožnje, jer i za sunčanih dana to pridonosi daleko većoj sigurnosti cjelokupnog prometa, a time i smanjuje mogućnost žrtava. Tome u prilog idu i planovi Europske unije koja predlaže da se kao obveza u svim zemljama članicama uvede uključivanje svjetala tijekom svake vožnje.

Budući da je i prošle godine bilo zaboravnih, koji nisu uključivali svjetla, treba imati na umu da se presporo navikavanje na ovaj zanimljiv propis kažnjava sa 300 kuna.

Pazite se lišća
Žućkasto-smeđe lišće romantična je idila, ali ne smije se zaboraviti da s lišćem treba biti vrlo oprezan. I dok lišće nekog drveća može biti vrlo štetno i za lak automobila, bitnije je obratiti pozornost kada je lišće na kolniku. I suho lišće može biti klisko jer nerijetko je vlažno odozdo, a krajnje oprezan treba biti ako je riječ o mokrom lišću. Ono može biti opasnije od poledice. Naiđete li, pak, na lišće, pokušajte izbjeći nagle pokrete, kao okretanje upravljačem, ali i nagli pritisak ili oduzimanje gasa kao i pritiskanje kočnice, kako se ne bi blokirali kotači.

Pripaziti na gas, ali i kočnicu
Vrlo obilne kiše koje su uobičajena jesenska pojava mogu u prometu napraviti mnogo neprilika. Velike količine vode mogu prouzročiti vodene klinove koji na većim brzinama mogu biti pogubni. Zbog toga u jesen treba biti oprezniji u vožnji. I dok mnogi govore kako se mora biti oprezan s papučicom gasa, pozornost je potrebno posvetiti i upotrebi kočnice. Iako je danas u upotrebi dosta automobila s ABS-om koji sprječava blokiranje kotača tijekom kočenja, treba imati na umu da su i dalje u upotrebi vozila bez ABS-a koji imaju dulji zaustavni put.

Vrijeme je za prikladne gume
Budući da zakonodavac ne propisuje obveznu upotrebu zimskih guma u određenom razdoblju, kao primjerice susjedna Slovenija (15. studenoga do 15. ožujka), svatko ponaosob mora odlučiti hoće li koristiti zimske gume ili ne. Naš je savjet zimi koristiti gume koje su predviđene za to godišnje doba. I dok mnogi zimske gume povezuju samo sa snijegom, važno je znati da ljetne gume gube svojstva na temperaturama nižima od sedam Celzijevih stupnjeva, a tek tada se korisnima počnu pokazivati zimski pneumatici.

Ključne riječi

Komentara 5

TO
tomaivan
12:12 21.10.2009.

ma to je podvala tvornice žaruljica ...!

DO
doktorica
08:14 22.10.2009.

A da zabrane tamne boje automobila jer se teže opažaju na cesti-i naravno kazne?

ZG
zgubidan
08:11 22.10.2009.

svijetla uvijek, koga zasljepljuju u toku dana taj nije ni da vozi preko noci a kamoli ikad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije