Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROVERZNE PROMJENE

Korisnici masovno bježe s Twittera na manje platforme: Nekoliko alternativa privuklo najviše pozornosti

FILE PHOTO: Musk at SpaceX Starbase in Brownsville, Texas
Foto: ADREES LATIF/REUTERS
1/4
08.11.2022.
u 23:11

Najviše pozornosti privlače platforme poput Mastodona, tzv. antiTwittera, koji još uvijek ima znatno manje korisnika

Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter, korisnici iznervirani najavama novih pravila igre na toj društvenoj platformi tragaju za alternativnim platformama, prenosi Hina.

Muskovi prvi potezi bili su za neke šokantni. Samo tjedan dana od preuzimanja Twittera, vlasnik SpaceX-a i Tesle pokrenuo je radikalne promjene – otpustio je tisuće zaposlenika, obećao povratak blokiranih korisnika i iznio plan pretplate za privilegirani pristup stranici.

To je natjeralo dio korisnika da prijeđu na nove platforme.

Za sada je dostupno nekoliko očitih alternativa poput Mastodona, koji je privukao najviše pozornosti.

Mastodon se u praksi, poput Twittera, temelji na objavljivanju malih poruka, ali svaki novi korisnik mora se prijaviti na neovisni poslužitelj, a ima ih na tisuće. U teoriji, korisnici mogu slobodno komunicirati preko Mastodonovih poslužitelja, ali to može biti komplicirano i nepouzdano.

Osnivač Eugen Rochko naveo je da je Mastodon u ponedjeljak dosegao više od milijun aktivnih korisnika mjesečno, no to je još uvijek malo u usporedbi s Twitterom koji je krajem lipnja imao gotovo 238 milijuna aktivnih korisnika dnevno.

Druge stranice koje žele dobrodošlicu korisnicima koji odlaze s Twittera još uvijek su u fazi razvoja.

To je slučaj novog projekta BlueSky suosnivača Twittera Jacka Dorseyja koji je krajem listopada tvrdio da ima 30.000 ljudi na listi čekanja nakon samo 48 sati ili projekta Cohost koji obećava da se osobni podaci njegovih korisnika nikada neće prodavati.

Etabliranim platformama poput Tumblra, stranice za mikroblogiranje ili aplikacije Clubhouse za audiochat ponovno je porasla popularnost.

Zasad nema naznaka da će se alternative Twitteru moći natjecati s novom Muskovom tvrtkom, a kamoli je nadmašiti.

Musk je u tvitu u ponedjeljak čak uvjeravao da se “broj korisnika Twittera znatno povećao u cijelom svijetu od najave dogovora”, ali nije naveo nikakve brojke.

– A ovo su tek prvi dani – rekao je milijarder.

>> VIDEO Musk kupio Twitter i uručio otkaze vodstvu: Direktori iz sjedišta odmah ispraćeni van

 

Komentara 4

DU
Deleted user
08:21 09.11.2022.

Tak su i mnogi korisnici 'pobjegli' s Whatsappa kad je ovaj uveo neka nova rigoroznija pravila praćenja. A evo ti sad, Whatsapp i dalje radi normalno i nikome ništa.

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
06:02 13.11.2022.

je bjeze svi koji vole fact checkere i sirenje njihovih misli koje fact checkeri podrzavaju...samo naprijed tusk

GO
goran2hr
13:26 11.11.2022.

Na najavu ukidanja ljevičarske cenzure, to je signal kako treba bježati?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije