Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASI SE DOMENA .YU

Konačni odlazak Jugoslavije u povijest

web page
30.03.2010.
u 10:25

Osam godina nakon zadnjeg korištenja toga državnog imena, u utorak 30. ožujka 2010. u podne prestaje vrijediti internetska domena .yu, oznaka države koja se raspala prije uvođenja interneta.

Nakon četrnaest godina korištenja u povijest odlazi i zadnji simbol pokušaja Slobodana Miloševića i njegovih zagovornika "Velike Srbije" da krnji ostatak nekadašnje države i dalje krčme pod istim imenom, ne bi li se pred beznadno naivnima pretvarali da im je cilj "očuvanje državnog jedinstva". "Savezna republika Jugoslavija" još je 2003. odustala od tog imena i koristila mnogo realnije "Državna Zajednica Srbije i Crne Gore" (čija je privremena domena bila .cs, ali nikad nije korištena u praksi) sljedeće tri godine, do konačne neovisnosti Crne Gore.

Domene .rs za Srbiju i .me za Crnu Goru u upotrebi su od 2007., a domena .yu već je trebala biti ugašena 30. rujna 2009., ali je srpski registar domena rnids.rs zatražio produljenje roka za šest mjeseci zbog lakše prilagodbe.

Ironijom sudbine, domenu .yu još u davna vremena početne uspostave interneta registrirali su Slovenci – Univerza u Mariboru i Institut Jožef Štefan, koju su ostali njezini vlasnici tijekom prve polovice devedesetih, i nisu je prepustili Srbiji ni nakon zahtjeva Beogradskog univerziteta. Tek je 1994. (godinu dana nakon ulaska hrvatske domene .hr u upotrebu) odlukom međunarodne agencije Internet Assigned Numbers Authority vlasništvo nad domenom .yu prešlo u Beograd i od tad je upravljanje njom preuzeo YUNET, institucija u okviru beogradskog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Konačno gašenje domene .yu predstavlja odlazak u ropotarnicu povijesti zadnjeg simbola jedne države koja je davno prije masovne upotrebe interneta prestala postojati. Daleko od toga da u njoj ništa nije valjalo; vrlo je glupo, a nažalost prečesto, pljuvati po baš svemu iz tih vremena i "s vodom iz korita izbaciti i dijete", ali je neosporna činjenica da se, da je zbilja u njoj bilo tako dobro kao što je na prvi pogled izgledalo, ta država ne bi raspala na tako ružan način s toliko žrtava.

No, sve je to sad već dva desetljeća iza nas; internet spada u neki drugi svijet, u kojem je "svatko na svome" (.si. .hr., .ba, .rs, .me, .mk te uskoro i .ks ili .kv) i udružuje se samo u pojedinačnim slučajevima kad je to očito isplativo, poput regionalnih liga u nekim sportovima (košarka, vaterpolo). Na nama je, i isključivo na nama, da taj novi svijet napravimo boljim od starog.

Komentara 33

OB
obadius
12:41 30.03.2010.

Sad je na redu BiH razdruživanje.

ZA
Zagrebas
12:41 30.03.2010.

Jugoslavijo znaj, svemu je kraj, zbogom i vise se ne vracaj :D

OB
-obrisani-
21:47 28.04.2010.

Jos samo da pokrepaju jos uvijek zivuce zvijeri sto su je stvarale ubijajuci i pljackajuci hrvatski narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije