Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka škola

I Renault obmanjivao na ekotestovima?

Carlos Ghosn
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2016.
u 00:10

U jednom je trenutku dionica Renaulta izgubila 23 posto vrijednosti, ali se do kraja dana oporavila na samo osam posto pada

Na pomolu je novi skandal u automobilskoj industriji. U sedam tvornica francuskog Renaulta, kako je tvrtka i priznala, ušli su policijski istražitelji kako bi utvrdili je li i ovaj proizvođač automobila varao na testovima emisije ispušnih plinova. Tržište je reagiralo dramatično i cijena dionice Renaulta u četvrtak je u jednom trenutku pala 23 posto, ali se do kraja dana oporavila pa je završila na podnošljivijih osam posto pada. Policija nije potvrdila da je provela nasumične racije, dok u Renaultu tvrde da “nema dokaza o uređajima dizajniranim za varanje testova” te da su surađivali s policijom. Vijest o raciji procurila je iz sindikalnih redova koji, kako piše BBC, javljaju i da su istražitelji oduzeli računala nekolicini direktora u tvornicama.

Tržište je nepovjerljivo prema automobilskoj industriji od studenog kada je izbio skandal s Volkswagenom, koji je priznao da su na dizelske automobile ugrađivali softver za friziranje rezultata na ekotestovima, zbog čega je kompanija izgubila 19 posto vrijednosti, odnosno 26 milijardi eura. Volkswagen je najavio povlačenje 8,5 milijuna automobila s tržišta. Zbog straha ulagača od sličnog skandala na sam spomen racije u Renaultu pale su i dionice gotovo svih proizvođača automobila pa je Peugeot pao 3,6 posto, Fiat u Milanu izgubio 7,3 posto vrijednosti, a Daimler na frankfurtskoj burzi vrijedi 3,2 posto manje.

U Peugeotu, koji je najveći konkurent Renaulta, požurili su priopćiti kako u njihovim tvornicama nije bilo racija te da su njihovi sustavi za emisiju ispušnih plinova prošli sve testove. Naime, francuske su vlasti nakon skandala u studenom počele provoditi istrage kako bi utvrdile postoje li razlike u rezultatima laboratorijskih testova i stvarne emisije ispušnih plinova.

Istrage se, kažu dobro upućeni izvori, provode u svim tvornicama automobila od studenog i, prema dostupnim podacima, na provjeru je uzeto oko 100 modela automobila različitih proizvođača među kojima je samo 25 modela iz tvornice Renault.

>> VW-u u SAD-u prijeti kazna od više milijardi dolara

>> VW planira prodati dio imovine ako troškovi eko-skandala budu preveliki

 

Komentara 2

KI
killthesnake
06:44 15.01.2016.

Dosadni ste vise sa tim , dali zagađuje 2 ili zagađuje 3, kakve to veze ima , i mobiteli zagađuju , i sve svijetske sile svojim tvornicama zagađuju i bogate se , Monsanto zarađuje milijarde godišnje i isto tako zagađuje sve oko sebe , i cigarete zagađuju pa se ne nitko ne buni , neka taj koji tvrdi da je problem u automobilima prestane pušiti , baci mobitel , automobil i neka se vozi biciklom . Tko danas kupuje automobil jer zagađuje manje a ne više , auto kupiš jer ti se sviđa , jer ti je potreban .....

NE
nemesisdns
07:32 15.01.2016.

Americki udar na eu gospodarstvo, kako je uvjek sve sa americkim autima uredu jvm, u vw su vec poceli stedit lovu i najavili otkaze zbog kazne sto moraju platit amerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije