Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vizija za budućnost

Holografski ekran i laserska tipkovnica na iPhoneu

iphone
Aatma Studio
05.09.2011.
u 21:00

Iako je riječ o dvije ideje koje su prikazane odvojeno, one pokazuju zanimljiv trend koji traje već neko vrijeme, a mogao bi završiti time da pametni mobiteli potpuno zamijene računala.

Jedan od najboljih dokaza da je vaš proizvod zaista uspio je želja korisnika da u njega ugrade vlastite ideje. Iako se to danas najviše očituje u razvoju aplikacija za mobitele i raznih drugih dodataka, Appleovi obožavatelji otišli su korak dalje i poznatoj kompaniji predložili kako bi trebao izgledati i što bi trebao imati iPhone bliske budućnosti.

Zamjena za računalo

Američka kompanija za specijalne efekte i 3D animacije Aatma Studio kreirala je jednominutni video u kojem je predstavila poželjne značajke novog iPhonea, a to su laserska tipkovnica i hologramski ekran. Iako se te napredne funkcije sigurno neće pojaviti na iPhoneu 5 čija je proizvodnja već završena, a prodaja bi trebala početi u listopadu, mogle bi sigurno krasiti nove modele iPhonea ili drugih pametnih telefona već za tri do pet godina. Aatma predlaže holografski ekran koji nam sliku s iPhonea prikazuje “u zraku” i tako se ponaša poput virtualnog monitora te lasersku tipkovnicu koja se projicira izravno na vašem stolu i na kojoj je pisanje tj. tipkanje puno ugodnije nego na današnjim virtualnim tipkovnicama koje se koriste na mobitelima kojima su zasloni osjetljivi na dodir, tzv. touchscreen.

Iako je riječ o dvije ideje koje su prikazane odvojeno, one pokazuju zanimljiv trend koji traje već neko vrijeme, a mogao bi završiti time da pametni mobiteli potpuno zamijene računala.

– Mi u Aatmi veliki smo obožavatelji iPhonea i jedva čekamo njegovu petu verziju. U vrijeme kada se pojavljuju razne glasine o njegovim specifikacijama, smatrali smo da nije loše svijetu predstaviti našu viziju za budućnost – rekao je Pramod Modi Shantharam, čelnik kompanije. To, naravno, ne znači da bi Apple nužno mogao biti prvi koji će takve značajke predstaviti, prijedlog mogu iskoristiti i svi ostali proizvođači mobitela.

Ništa revolucionarno

I dok te zanimljive novosti i dalje više pripadaju znanstveno-fantastičnim filmovima nego stvarnom životu, ono što znamo sigurno jest da je Apple navodno ponovo uspio izgubiti prototip novog iPhonea. Dogodilo mu se to i uoči izbacivanja iPhonea 4, a prototip “petice” navodno je izgubljen u jednom baru u San Franciscu. Iako dio javnosti sumnja da je riječ o Appleovoj marketinškoj strategiji i da se povjerljivi prototipi ne nose tek tako po kafićima, u slučaj se umiješala i policija koja zasad nije potvrdila skriva li se izgubljeni prototip u nedavno pretraženoj kući, čiji je vlasnik čovjek kojem je Apple nudio novac za vraćanje dragocjenog prototipa.

Potrazi za njim pridružili su se i privatni istražitelji koje je za pomoć policiji angažirao Apple. Novi iPhone bit će ujedno i prvi nakon što je Steve Jobs, pritisnut teškom bolešću, napustio čelnu poziciju svoje kompanije i prepustio je Timu Cooku. Poklonici Applea željno iščekuju listopad kada bi trebala biti predstavljena nova verzija popularnog telefona. Zasad je izvjesno da nekih revolucionarnih promjena u odnosu na prethodnika neće biti, ali još se ne zna što će biti Appleov as iz rukava.

Veći ekran, veća brzina...

Posljednje informacije govore da će novi iPhone imati ekran dijagonale 3.7 inča te da će biti 30 posto tanji od “četvorke”. Sigurno je i da će iPhone 5 imati dvojezgreni procesor koji već postoji na nekim modelima LG-a, Samsunga i HTC-a te na iPadu2. On će omogućiti znatno veću brzinu u odnosu na prethodna izdanja koja će pogotovu biti vidljiva pri igranju videoigara, ali i pri otvaranju “težih” web-stranica koje će se sada učitavati znatno brže. Spominje se i još duže trajanje baterije, a značajka koja visi u zraku je i podrška za 4G tj. LTE mreže za internet brzine do 150 megabita koju zasad ima vrlo malo mobitela. No, uzmemo li u obzir da je Apple tek u drugoj verziji iPhonea, koja je izašla 2008., dodao podršku za 3G, postoji mogućnost i da će tek u nekim zemljama pokrenuti 4G ostaviti za iduću godinu kada će vjerojatno izaći iPhone 6. Osim navedenih poboljšanja, korisnici bi mogli dobiti i bolju kameru – 8 megapiksela, više prostora za pohranu, umjesto dosadašnjih 16 i 32 BG bit će dostupni modeli sa 32 i 64 GB memorije. Predbilježbe za novi iPhone u ponedjeljak je počeo primati Deutsche Telekom.

Komentara 5

HP
hamsun pedersen
21:34 05.09.2011.

sumnjam da će se to ikada dogoditi da mobiteli posve zamijene računala. prije će se dogoditi drugačiji format računala. npr. nekoliko centimetara računala a sve ostalo holografija, u tom smjeru.

21
21Century
23:10 05.09.2011.

te lasersku tipkovnicu koja se projicira izravno na vašem stolu i na kojoj je pisanje tj. tipkanje puno ugodnije nego na današnjim virtualnim tipkovnicama________________a najugodnije je pisanje na obicnoj pc tipkovnici od cca 20 kuna.

GL
glagoljica
08:49 06.09.2011.

..u duhu tipkovnice treba i nastaviti pa umjesto ekran treba pisati ZASLON !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije