Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv hladnoće i vjetra

FOTO Test balzama za usne do 6 eura: 'Ovaj je količinski najizdašniji, drugi je s razlogom hvaljen klasik'

Foto: Sandra Mikulčić
1/16
15.01.2024.
u 08:55

Dobar balzam za usne trebao bi se lagano razmazati, njegovati usne, hidrirati ih, omekšati, ostati na njima i nakon kave ili čaja. Ne bi se smio lijepiti, biti presuh ili pak premekan. Kad je o prirodnim sastojcima riječ, poželjno je da balzam ima shea maslac, kamilicu, med, pčelinji vosak

Bez balzama za usne teško da se može provući koja torbica – i muška i ženska - posebno u hladnom, zimskom periodu. Dobar balzam za usne trebao bi se lagano razmazati, njegovati usne, hidrirati ih, omekšati, ostati na njima i nakon kave ili čaja, a damama može poslužiti i kao podloga za ruž za usne. Ne bi se smio lijepiti, biti presuh ili pak premekan. Kad je o prirodnim sastojcima riječ, poželjno je da balzam ima shea maslac, kamilicu, med, pčelinji vosak. Kako naći najbolji balzam za usne? Teško. Na tržištu ih je zaista mnogo, nije lako ni po pakiranju ni po deklaraciji prepoznati koji zaslužuje da mu poklonimo povjerenje. A i deklaracije su tako sitne da smo ih na mnogima od ovih proizvoda tek s povećalom uspjeli pročitati. Čini se da nema druge nego redom isprobavati, dok ne nađemo najbolji. Kako bismo vam pomogli u odabiru, isprobali smo osam balzama za usne iz naših trgovina, cjenovno ispod šest eura. Na tržištu se može naći još pokoji jeftiniji, ali ima i balzama skupljih od 20 eura. 


Pri odabiru balzama, gledali smo da našim testom obuhvatimo one s prirodnim sastojcima, potom one u zanimljivim pakiranjima, a nezaobilazni su i klasici među balzamima za usne. Testnu osmorku tako čine: Essence balzam za usne, Melem, Labello, Bee Natural balzam, L'Angelica, Biobaza BeeBalm, Kneipp Hydro i Beauty Made Easy balzam za usne. 

L'Angelica Lip Balm - 1,65 eura
Najpovoljnijem balzamu u našem testiranju nisam našla manu. Cijenom oduševljava, a čak može i povoljnije, budući da se može naći u pakiranju s dva stika za 2,95 eura. U svojih 4,8 grama  L'Angelica donosi kakao maslac i vitamin E, ima i ulje sjemenki ricinusa. Na deklaraciji stoji da je 99% sastojaka prirodnog podrijetla. Kakao maslac među poželjnim je sastojcima jer intenzivno hrani usne, a ovaj talijanski balzam ima i prirodni filtar za zaštitu od sunca. Na niskim temperaturama proteklih dana usne je dobro zaštitio od agresivnog djelovanja hladnoće i vjetra. Da i nisam čitala deklaraciju, kakao mi ne bi promaknuo jer balzam intenzivno miriši na njega. Baš ugodno. Kao ljubiteljici čokolade, odmah mi se otvorio apetit...

Biobaza BeeBalm Soft Lips – 2,11 eura
U stiku od 4,5 grama hrvatska Biobaza donosi 99 posto prirodnih sastojaka, među kojima dominiraju karite maslac i ulje pamuka. Ima tu vitamina A i E, a balzam je izrađen na bazi poželjnog pčelinjeg voska. Pruža snažnu njegu, potiče regeneraciju usana, smiruje ispucale usne. S hladnoćom se dobro nosio. Odmah uočavam da je nešto tvrđi, na prvi dojam suh, no korektno se razmazuje. Korektno i hidrira pa nanošenje ne treba često ponavljati. Na usnama ostavlja lagano osvježavajuć osjećaj, meni ugodan, a ima i prirodnu aromu vanilije. Na usnama se ne lijepi. Performansama balzama sam zadovoljna, ali ne i pakiranjem. Na plastičnoj se kutijici već prvi dan otvorila mala pukotina. Pakiranje treba doraditi.

Essence Lip Care – 2,60 eura
Balzam marke Essence – njemačkog proizvođača koji ovaj balzam proizvodi u Italiji – dolazi u plastičnoj tubici od 10 mililitara. Istaknuto je da i on sadrži kakao maslac, ali meni više miriši na karamelu. U svakom slučaju, miris je ugodan. Plastična tubica pri vrhu je zaglađena i nakošena, kako bi se balzam direktno iz tubice mogao nanijeti na usne. Osobno mi taj pristup nije najdraži jer mi se nije svidio dodir plastike, pa sam odabrala opciju nanošenja prstom. Tubica je, pak, praktična i za ponijeti sa sobom i za držati kod kuće. Balzam je ugodan, nježan. Malo je gušći pa teže izlazi kroz malu rupicu, no u dodiru s toplim usnama omekša i lako se razmazuje i ne lijepi se. Uz kakao, ovaj balzam ima i shea maslac. Veganski je proizvod. Svidio mi se.

Bee Natural – 2,64 eura
Balzam za usne Bee Natural odabrala sam u izdanju s okusom manga. Također je u stiku, ali manjem od drugih, ima 4,2 grama. Miris mi se svidio, osjeti se mango, a u pozadini i med. Sam balzam je ugodan. Lako se nanosi, mekan je. Čak na granici da bude premekan. Na deklaraciji stoji da je 100 posto prirodan. Balzam američkog proizvođača sadrži pčelinji vosak, što je poželjno kod proizvoda ovog tipa, te kokosovo ulje, ulje sjemenki ricinusa, aloa ekstrakt... Hranjiv je to balzam, usne štiti i hidratizira, no ta bi hidratizacija mogla biti i izdašnija. Nakon nanošenja, usne ostanu malo ljepljive.

Melem – 2,80 eura
Melem, jedan od klasika, odabrala sam u slatkoj i praktičnoj kutijici, iako ovaj proizvođač ima i daleko uobičajeniji balzam u stiku. Stik stoji 3,70 eura za 4,5 grama proizvoda, dok je u okrugloj kutijici 10 grama, čime je Melemov balzam – uz Essence – količinski najizdašniji u ovom testiranju. Melem u kutijici nije deklariran isključivo kao balzam za usne, već kao univerzalna prirodna zaštitna krema, dakle za sve – pa i za usne. Namijenjen je njezi osjetljive i isušene kože, i za kožu i za sluznicu. Miris je neutralan, klasičan za Melem – ugodan i nježan, nenametljiv. Balzam u kutijici mene je razveselio, tim više što ga rijetki proizvođači nude, no valja paziti da se u kutijicu poseže samo s čistim prstima. Ovaj balzam/melem hrvatskog proizvođača lako se nanosi, lijepo razmazuje. Usne je dobro zaštitio i nahranio, čak i tijekom noći, kad im treba intenzivnija njega.

Labello Soft Rose – 3,10 eura
Labello, još jedan klasik, u obliku 4,8-gramskog stika dolazi iz Njemačke. Naglašeno je kako pruža 24-satnu njegu, a u tih 24 sata ipak ga valja više puta nanijeti. No, budući da je dovoljno hranjiv i za noćnu njegu, zaista pokriva svih 24 sata. Sadrži shea maslac i ulje jojobe pa usne uvjerljivo štiti od hladnoće, vjetra i suhog zraka. Izrađen je s prirodnim sastojcima, dubinski hidratizira i njeguje oštećene usne. Po usnama nježno klizi i ostavlja suptilan sjaj. Usne po nanošenju nisu ljepljive. Miris je neutralan, da nisam odabrala roza boju, rekla bih da je ovo unisex balzam. Ovaj klasik s razlogom je hvaljen, s razlogom za sve proizvode ovog tipa kažemo da su – labelo.

VEZANI ČLANCI:

Beauty Made Easy Lip Balm – 5,19 eura
Danska tvrtka svoj balzam za usne proizvodi u nekoliko boja, okusa, sa ili bez faktora zaštite od sunca. Odabrala sam onaj žute boje, s naznakom 'limunada', no ne miriši na limun. Radi se o formuli s karite maslacem, uljem kokosa i marule. Uz voćnu mirisnu notu osjeti se i vanilija. U balzamu ima i shea maslaca iz kontroliranog biološkog uzgoja. Beauty Made Easy Lip Balm lagan je i hidratantan. Lako se maže i ugodan je, ne ostavlja usne ljepljivima. Nenametljivo ih hrani i čini ih mekim, uz potpuno prirodne sastojke. Pakiranje je zapravo 'cijev' od recikliranog papira, a stik balzama ne izvlači se okretanjem, nego potiskivanjem na dnu. Zanimljivo rješenje, ali otežava korištenje damama s dugim noktima. Ovaj balzam u startu je malo skuplji, ali ima ga više nego u većini stikova – 5,5 grama.

Kneipp Hydro – 5,79 eura
Ovaj je balzam dio linije prirodne kozmetike poznate po holističkom pristupu Sebastiana Kneippa. Njegovom filozofijom dominira snaga vode i odabrane ljekovite biljke, pa i ovaj balzam s aloe verom (iz kontroliranog biološkog uzgoja)  i osvježavajućim mirisom vodene metvice odlično hidratizira usne. Među sastojcima su i shea maslac, kokosovo ulje, maslinovo, jojobino, suncokretovo ulje, ulje kore limuna, menta, kandelila vosak. Sto posto prirodni balzam stiže iz Njemačke. U sticku ga ima 4,7 grama, a kutijica je izrađena od recikliranih materijala. Simpatično izgleda, djeluje kvalitetno i posebno. Po nanošenju balzama ugodan je osjećaj na usnama. Razmazuje se odlično, miris je poželjan, svjež – ako volite limun i mentu. Usne ne ostaju sjajne, već matirane. Hidratizacija je intenzivna i dugotrajna.

* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

VIDEO Što je Temu i zašto mi stalno iskaču reklame? Isprobali smo novi online hit

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije