Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL GADGETA

CES 2014. - Internet u stvarima, odjeći i autima

Lenovo Horizon 2
Foto: Lenovo
1/5
13.01.2014.
u 08:30

Uz spektakularan nastup Intela i Lenova u fokusu najvećeg svjetskog sajma gadgeta su startupi koji proizvode uređaje za nošenje na tijelu...

Nevjerojatan kaos koji su u zračnom prometu nad SAD-om izazvale prošlotjedne vremenske nepogode prijetio je uništavanjem najvećeg sajma potrošačke elektronike na svijetu – CES-a 2014., koji je jučer završio u Las Vegasu. Čak je svaki treći sudionik od njih 150.000 iz čitavog svijeta kasnio dan-dva zbog otkazanih letova, no na koncu nitko nije odustao – festival novih tehnologija toliko je važan za IT industriju da su i surovi uvjeti putovanja mala cijena koju treba platiti kako bi se doživjela digitalna budućnost.

Veliki trend ovogodišnjeg sajma nazvan je “internet-of-thing”, odnosno “internet u stvarima” s obzirom na to da su, nakon računala, smartphonea i tableta, s internetom postale povezane i najobičnije stvari: od naočala, narukvica, odjeće i obuće preko automobila do sportskih rekvizita, medicinskih instrumenata pa i posve neočekivanih predmeta poput kišobrana, pribora za jelo, zvona na vratima kuće ili dječjih igračaka. Rezultat je to više faktora, poput pada cijena bežičnog prijenosa podatka mobilnim mrežama, razvoja minijaturnih senzora koji očitavaju i digitaliziraju raznorazne vrijednosti u okolini (temperaturu, pokrete, nagib, brzinu, boje, gustoću, kemijski sastav...), ali i niske cijene proizvodnje manjih količina hardvera u kineskim obiteljskim manufakturama.

Kako je istaknuo Gary Shapiro, predsjednik CEA-e, organizacije koja priređuje CES i u čijem su članstvu sve američke (i mnoge inozemne) tehnološke kompanije, danas svatko može biti proizvođač hardvera uz drastično manja ulaganja nego prije i zbog toga su na CES-u dominirali startupi kao nikad prije. Riječ je o startupima koji proizvode hardver, dakle uređaje, a ne softver i upravo su oni ti koji će diktirati kamo će se svijet tehnologije kretati u bliskoj budućnosti.

Dokaz je tome činjenica da je Eureka Park, dio CES-a na kojem subvencionirano nastupaju upravo startupi, udvostručen veličinom u odnosu na prošlu godinu. Tamo je, primjerice, na prošlogodišnjem CES-u predstavljen Pebble, prvi relevantan pametni sat koji je kasnije prikupio rekordna sredstva na Kickstarteru i “natjerao” gigante poput Sonyja i Samsunga da naprave svoje pametne satove. Na CES-u 2014. prikazano je gotovo dvadesetak novih pametnih satova.

Ni nastup velikih kompanija nije prošao nezapaženo, a osobito su dominirali Intel i Lenovo.

Potonji sa svojom vrlo jasnom vizijom tržišta računala u bliskoj budućnosti – pokazali su gomilu novih modela prijenosnika, tableta i smartphonea, uz najveći hit sajma – računalo Lenovo Horizon 2.

Radi se o 27-inčnom All-in-One računalu s Windowsima 8.1 i korisničkim sučeljem Aura koje je prilagođeno istovremenom prepoznavanju deset dodira, što je osobito pogodno za igru kada se Horizon 2 postavi u vodoravan položaj te koristi kao golemi tablet. U odnosu na prethodnika, Horizon 2 je tanji, lakši, brži, praktičniji i jasno je da ćemo vidjeti puno njegovih kopija u 2014. Intel je pak predstavio Edison, minijaturno multiplatformsko računalo smješteno u SD karticu, lukavo se prilagođavajući trendu interneta u stvarima i “wearable computinga”.

Generalni direktor tvrtke Intel Corporation Brian Krzanich predstavio je niz proizvoda, inicijativa i strateških odnosa kojima je cilj ubrzati inovacije na brojnim mobilnim i nosivim uređajima te povezanim proizvodima samostalnih izumitelja. Kada postane dostupan ovog ljeta, Intel Edison omogućit će brojnim izumiteljima, poduzetnicima i dizajnerima potrošačkih proizvoda brzu inovaciju i razvoj proizvoda od prototipa do proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije