Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLAKO I SIGURNO

Prilagodite svoj stil vožnje zimskim uvjetima na cesti

snijeg
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
24.10.2014.
u 15:15

Krećite polako i ubrzavajte postupno. Ako morate koristite kočnice stišćite ih lagano

Vožnja zimi, pogotovo ako su ceste prekrivene snijegom ili ledom, može biti pravi izazov. U odnosu na vožnju u normalnim uvjetima također treba paziti na neke stvari i prilagoditi svoj uobičajeni stil vožnje, što nije uvijek lako i iziskuje koncentraciju.

Britanska automobilska udruga AA vozačima savjetuje da nose udobne i suhe cipele jer glomazne i mokre čizme povećavaju mogućnost proklizavanja prilikom upotrebe pedala.

Krećite polako i ubrzavajte postupno. Ako morate koristite kočnice stišćite ih lagano. Ako automobil počne proklizivati, pustite kočnicu i kvačilo.

Zanošenje je česta pojava kod neoprezne vožnje po snijegu i ledu. U slučaju preupravljanja (zanošenje stražnjeg kraja vozila, često kod vozila s pogonom na stražnje kotače) i podupravljanja (zanošenje prednjeg kraja vozila, često kod prednjeg pogona) važno je da izbjegavate nagle pokrete i odupirete se nagonu da naglo stisnete kočnicu jer time možete samo pogoršati situaciju.

Kada vozite uzbrdo, izbjegavajte zaustavljanje kako biste vidjeli prolaze li vozila ulicom s kojom se križate ili ostavili dosta prostora automobilu ispred sebe. Umjesto toga bolje je voziti konstantnom brzinom i u najprikladnijoj brzini mjenjača kako ne biste morali mijenjati brzinu na uzbrdici. Kod vožnje nizbrdo smanjite brzinu prije spusta, koristite niže brzine i pokušavajte izbjeći korištenje kočnica. Ostavite dovoljno prostora između svog i vozila ispred vas.

Ako kojim slučajem zaglavite u snijegu, ispravite upravljač i očistite snijeg oko kotača pa ispred pogonskih kotača postavite vreću ili krpu kako biste povećali trenje. Jednom kada se uspijete pokrenuti nemojte se zaustavljati prije no što dosegnete čvršće tlo.

Kada su ceste prekrivene snijegom prostor kolnika često je mnogo uži nego inače. U tom slučaju dobro je držati se što bliže sredini ceste, ali, naravno, bez prelaska u suprotnu traku. Neki vozači, pogotovo mladi i neiskusni, često se u strahu od nadolazećih vozila nagonski drže bliže rubu ceste. Međutim, ako vozite previše na svoju stranu postoji mogućnost da vam nakupine snijega sa strane zahvate kotače i povuku automobil, što može završiti s tragičnim posljedicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije