Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNA OD 300 KUNA

Svjetla danju više nisu obvezna, ali to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala

Prelaskom na ljetno računanje vremena vozači će moći danju ugasiti svjetla
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2019.
u 11:17

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj, Švicarskoj.

Ljetno računanje vremena počelo je u nedjelju, a time je prestala obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. Treba naglasiti da to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala, jer prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama oni moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

U protivnom im prijeti novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Stručnjaci preporučuju i vozačima ostalih vozila, bez obzira na to što ih policija od nedjelje neće kazniti ako ne upale svjetla danju, da naviku paljenja kratkih ili dnevnih svjetala iz zime prenesu u topliji dio godine. Razlog je sigurnost jer ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih.

Dakako, od sumraka do svitanja i tijekom toplijeg dijela godine obvezno je upaliti svjetla. Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj, Švicarskoj. U nama susjednim državama Italiji i Mađarskoj svjetla su danju obvezna samo na cestama izvan naselja i u slučaju slabe vidljivosti. Tako je u većini država, uz napomenu da su svjetla svugdje obvezna u tunelima.

VIDEO Stižu veće kazne za vozače:

Komentara 9

Avatar future Gohan
future Gohan
13:30 01.04.2019.

Ako si sljijep ne vozi.... a isto vrijedi za sve te sljepce i čorave koji noču voze s meglenkama "da bolje vide u kmici" - budale!

TR
trabant7
12:04 01.04.2019.

Kad su svijetla upaljena auto zrači malo više nego inače.

VO
volina
11:45 01.04.2019.

Ja ih palim i dalje i šta mi možete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije