Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Svjetla danju više nisu obvezna, ali to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj, Švicarskoj.
01. travnja 2019. u 11:17 9 komentara 9700 prikaza
Prelaskom na ljetno računanje vremena vozači će moći danju ugasiti svjetla
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ljetno računanje vremena počelo je u nedjelju, a time je prestala obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. Treba naglasiti da to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala, jer prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama oni moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

Test ljetnih guma Pneumatici HAK-ov test: Pogledajte koje su najbolje, a koje najgore ljetne gume

U protivnom im prijeti novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Stručnjaci preporučuju i vozačima ostalih vozila, bez obzira na to što ih policija od nedjelje neće kazniti ako ne upale svjetla danju, da naviku paljenja kratkih ili dnevnih svjetala iz zime prenesu u topliji dio godine. Razlog je sigurnost jer ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih.

Dakako, od sumraka do svitanja i tijekom toplijeg dijela godine obvezno je upaliti svjetla. Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj, Švicarskoj. U nama susjednim državama Italiji i Mađarskoj svjetla su danju obvezna samo na cestama izvan naselja i u slučaju slabe vidljivosti. Tako je u većini država, uz napomenu da su svjetla svugdje obvezna u tunelima.

VIDEO Stižu veće kazne za vozače:

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Ako si sljijep ne vozi.... a isto vrijedi za sve te sljepce i čorave koji noču voze s meglenkama "da bolje vide u kmici" - budale!

 • trabant7:

  Kad su svijetla upaljena auto zrači malo više nego inače.

 • volina:

  Ja ih palim i dalje i šta mi možete.