Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Test

Provjerite jeste li ili niste eko-vozač

vožnja
Thinkstock
22.09.2016.
u 14:45

Je li dovoljno samo redovito pratiti potrošnju goriva i voziti sporije da bi bili osvješteni vozač

Jeste li se ikad zapitali jeste li “zeleni” odnosno eko-vozač? Ta titula ne podrazumijeva nužno i isključivo vožnju od 40 kilometara na sat ondje gdje je dozvoljeno 50 km/h, već se radi o širem konceptu koji ne traži ekstremne promjene u načinu vožnje. Eko-vožnja zapravo je poduzimanje manjih mjera poput prilagođavanja brzine, gašenja motora u mirovanju, okretanja ka auto-plinu te prebacivanje na alternativne načine vožnje koji ne zagađaju okoliš. Želite li provjeriti koliko ste zaista ekološki osviješten vozač, dovoljno je da si postavite samo nekoliko pitanja.

  1. Pratim li redovito potrošnju goriva i prijeđene kilometre?

  2. Vozim li svakodnevno razmišljajući o učinkovitosti?

  3. Pazim li da moj automobil ne radi “u prazno”?

  4. Automobil koji trenutno vozim kupio sam jer je štedljiv.

  5. Kada kupujem zamjenske dijelove za automobil pazim da su namijenjeni uštedama.

  6. Kada vidim automobile čiji motori rade u prazno, svjestan sam zagađenja i troška koji odlazi u nepovrat.

  7. Redovito provjeravam tlak u automobilskim gumama.

  8. S prijateljima i poznanicima nerijetko raspravljam o uštedi plina ili goriva.

  9. Kada preuzimam auto sa servisa ili tehničkog pregleda, raspitujem se o tome kako moj automehaničar odlaže otpad

  10. Da si ga mogu priuštiti, sasvim sigurno bih kupio električni automobil

Ako ste potvrdno odgovorili na jedno ili najviše tri pitanja, vi zapravo niste eko-vozač. Ukoliko ste se složili sa četiri ili pet gorenavedenih tvrdnji, na dobrom ste putu da postanete pravi eko-vozač. Usvojili ste nekoliko osnovih preduvjeta da svojom vožnjom zaštitite okoliš, ali još uvijek ste prezaposleni da biste se ovom konceptu sasvim posvetili. Slažete li se pak sa 6 –do 8 tvrdnji vi pratite sve trendove eko-vožnje i nastojite im se prilagoditi što je više moguće. Devet ili više plusevaskupljenih na ovom mini – testu sugerira da ste stručnjak za eko-vožnju, ali i da vjerojatno svoju strast dijelite s najužim krugom ljudi oko sebe.

Eko - vožnja ujedno je i sigurna vožnja jer manja i prilagođena brzina podrazumijeva i veću učinkovitost kočenja čime se eliminira većina potencijalnih rizika svih sudionika u prometu. Promišljanjem i educiranjem o eko-vožnji usvajaju se brojne praktične navike kojima se povećava kvaliteta iskustva kako samih vozača tako i svih ostalih dionika uključenih u promet. Posebna pažnja pri tome se pridaje adekvatnoj brzini u naseljenim mjestima i oko škola gdje cirkulira veći broj djece i mladih. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije