Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Ovo su zlatna pravila za čuvanje guma ljeti

Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno, a ako su s naplacima, složite ih vodoravno
03. travnja 2018. u 10:02 4 komentara 5634 prikaza
Čuvanje guma bez naplataka (gore) i s naplacima (dolje)

Vrijeme je ćudljivo, ali proljeće je definitivno stiglo. To znači i da ćemo zimske gume uskoro morati zamijeniti ljetnima. Kako bi iduću zimu dočekale u dobrom stanju, valja ih pravilno čuvati tijekom toplijih mjeseci. Kako čuvati gume, savjetuju stručnjaci iz najvećeg svjetskog online distributera Delticoma, kod nas poznatiji kao gume.com.hr. Na njihovu facebook stranicu možete se javiti i ako želite besplatan žeton za mjerenje dubine utora na gumama. Interes je, kažu, velik, a podijelit će 200 žetona.

BMW u driftu Noćna vožnja BMW-om 'driftao' po rotoru u Zagrebu: 'U doživotni zatvor s njim'

- Gume je potrebno pravilno skladištiti kako bi se održala njihova ispravnost, vijek trajanja te kvaliteta materijala, a za to je potrebno držati se nekoliko zlatnih pravila. Prije svega, očistite prašinu, kamenčiće te sol s guma i naplataka, ali ne jakim mlazom vode - upozoravaju iz Delticoma.

Gume potom treba označiti onim redoslijedom kojim su bile skinute s vozila. To će, naime, olakšati njihovo montiranje na automobil kada za to dođe vrijeme. Za skladištenje guma odaberite hladnu i suhu prostoriju s prirodnom ventilacijom u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari. Gume pohranite nekoliko centimetara iznad tla, na primjer na drvenim paletama. Također, ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno.

Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno, a ako su s naplacima vodoravno. Skladištite li gume na otvorenom, potrebno ih je skloniti u hlad te ih prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od sunca i vrućine. 

Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu:

Čuvanje guma bez naplataka (gore) i s naplacima (dolje)
1 / 32
Prostor podsjeća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekt skandala Volkswagena s emisijom ispušnih plinova. 
Renault Scenic Promjene Što se to događa s gumama? Nekad je bilo normalno 14, a danas 20 cola guma Iznenađeni? Ovo je najopasniji i najčešći smrtonosni 'kvar' na vozilu tijekom vožnje mijenjanje gume PROTIV OBIČAJA Stručnjaci objašnjavaju na koje kotače morate staviti bolje gume
Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva