Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva utrka u EU

Osječki učenici predstavili svoj solarni električni automobil

postar2
Foto: Leonard Ninčević
1/2
11.09.2013.
u 15:54

Sam projekt je zamišljen kao poticaj novih znanstvenih i tehničkih inovacija te učeničkih dostignuća kroz izradu solarnog električnog automobila koji bi u konačnici moglo rezultirati i potpuno novim zanimanjem - tehničarem za solarna vozila

Prva utrka automobila na solarni pogon u Europskoj uniji idućeg vikenda održat će se u Lonjskom polju kraj Siska. Na startnoj liniji naći će se pet automobila. Svojeg takmaca za utrku nastalog u radionici Elektrotehničke i prometne škole Osijek učenici su predstavili novinarima na Srednjoškolskom igralištu. U projektu SOELA (solarni električni automobil) pored Osječana sudjeluje još četiri hrvatske škole - Tehnička škola Sisak kao nositelj te Tehnička škola Kutina, Srednja strukovna škola Velika Gorica i Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra.

Osječki konstruktorski tim čine profesori Mirko Mesić i Tomislav Vdovjak, mentori i učenici 4 ET 2 razreda. Dok se za upravljačem osječkog solarnog električnog automobila nalazi Filip Topolovec, voditelj tima je Matias Knežević, a u dizajniranju i izradi sudjelovali su i Marko Ribarić, Danijel Rakić, Tomislav Turšćak, Luka Žagar, Marko Herceg te Josip Špišić. Pred svakom od pet ekipa iz hrvatskih srednjih škola bio je isti zadatak - projektirati i izraditi solarni automobil od istih tehničkih komponenti u okviru redovite nastave tako da solarne ploče napajaju baterije automobila koji se potom pogoni na električnu energiju.

Sam projekt je zamišljen kao poticaj novih znanstvenih i tehničkih inovacija te učeničkih dostignuća kroz izradu solarnog električnog automobila koji bi u konačnici moglo rezultirati i potpuno novim zanimanjem - tehničarem za solarna vozila. SOELA je financirana novcem iz EU sa 190.000 eura

>>Sam napravio automobil na solarni pogon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije