Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti VOZI EKO - sigurno i štedljivo

Kako voziti odgovorno prema drugima i okolišu

Što možete napraviti već danas da svojom vožnjom pozitivno utječete na okoliš i sigurnost u prometu
28. listopada 2016. u 16:45 231 prikaza
vožnja
Foto: Thinkstock

Većina nas u osobnom automobilu provede najmanje dva do tri sata dnevno, a ima i onih kojima je automobil zapravo radno mjesto. Kako bilo, ostaje činjenica da je u Hrvatskoj registrirano preko dva milijuna vozila, a dodamo li tome i turističke te tranzitne migracije broj se povećava i do nekoliko puta. Jeste li se ikad iskreno zapitali koliki i kakav efekt to sve skupa ima po okoliš? Ako i jeste, jeste li si ikad postavili potpitanje o tome koja je vaša uloga u svemu tome i na koji način možete pomoći u smanjenju negativnog utjecaja po prirodu? Sve što ste mislili da znate o ekološkoj vožnji ostavite na trenutak sa strane. Ovo je lista savjeta za sigurnu i ekološku vožnju uz pomoć kojih i vi svijet možete učiniti boljim mjestom.

1. Izbjegavajte agresivnu vožnju
Pod agresivnom vožnjom podrazumijevaju se nagla ubrzavanja i intenzivna kočenja. Što prije želite dovesti vozilo na željenu brzinu, morat ćete uložiti više energije za to. Kasnije, kada ćete htjeti usporiti ili zaustaviti vozilo uloženu ćete energiju kočenjem morati pretvoriti u toplinu i izbaciti je u okoliš.

2. U uvjetima gradske vožnje izbjegavati pretjecanje
Ukoliko se vozite u gradskoj gužvi, pretjecanjem vozila ispred vas ionako ćete se naći iza još jednog vozila. Kada dođete na cilj, uvidjet ćete da je ušteda na vremenu zanemariva. Ovoga biste posebno svjesni trebali biti u razdobljima najvećih gradskih gužvi kada se svi vraćaju s posla.

3. Kada je god moguće, ubacite u višu brzinu
Za svaki okretaj, motor mora dobiti određenu količinu goriva. Što se motor brže okreće, češće dobiva gorivo. Stoga u vožnji, kako ne bi postizali preveliku brzinu vrtnje motora, nastojte voziti u što višoj brzini mjenjača koju dozvoljava vučna sposobnost motora.

4. Ako je Vaše vozilo njime opremljeno, poštujte indikator promjene stupnja mjenjača
Osobni automobili tipno odobreni nakon 1. 11. 2012. moraju biti opremljeni indikatorom promjene stupnja mjenjača koji vizualnim putem upozorava vozača kada treba ubaciti u višu brzinu, kako bi se smanjila ukupna potrošnja goriva tog vozila. Nalazite li se Ii vi u skupini vozača koja poštuje navedenu preporuku? Razmislite i o ovome.

5. U gradskim uvjetima vožnje rashlađujte vozilo spuštenim prozorima, na otvorenoj cesti koristite klima uređaj
Jeste li ipak malo skloniji obrnutoj navici? Znate u čemu je problem? U tome što spušteni prozori pogoršavaju aerodinamička svojstva automobila pri većim brzinama, a za pogon klima uređaja koristi se dio snage motora neovisno o brzini vozila. Stoga je uputno da unutrašnjost automobila rashlađujete spuštanjem prozora pri manjim brzinama (npr. u gradskoj vožnji), a da pri vožnji na otvorenoj cesti držite prozore zatvorenima i koristite klima uređaj. Također ne koristite klima uređaj kada to nije potrebno, npr. jednaka ili slična temperatura zraka izvan i u automobilu.

6. Provjeravajte tlak u gumama vozila
Gume se tijekom vožnje stalno deformiraju, za što se troši energija, ali to ste već znali. Što je tlak guma bliže tlaku koji preporuča proizvođač vozila, gume će se manje deformirati, odnosno manje će se energije trošiti na njihovo deformiranje. Prenizak tlak guma nepovoljnije utječe i na vijek trajanja samih guma i goriva.

7. Predviđajte promet nekoliko koraka unaprijed
Ukoliko izdaleka vidite da nailazite na crveno svjetlo na semaforu, oštar zavoj ili bilo kakvu situaciju koja ne zahtijeva naglo kočenje, otpustite papučicu gasa i koliko je god to moguće, prije upotrebe kočnica, pustite da motor usporava vozilo. Ovime eliminirate brojne faktore rizika.

8. Ako je vaše vozilo njime opremljeno, na otvorenoj cesti koristite tempomat
Održavanjem ustaljene brzine troši se najmanje goriva, dok tempomat svojim regulacijskim sustavima održava podešenu brzinu vozila na najbolji mogući način. Sad već sigurno razmišljate o tome tko će sve te goleme savjete popamtiti. No ne biste vjerovali, za usvajanje vam je potrebno svega nekoliko dana, a benefiti su nebrojeni. I za vas i za druge ljude.

9. Izbjegavajte prometne gužve
U nekim je slučajevima sasvim moguće izbjeći gužvu, pa kada god ste u prilici – to i učinite. Prometne gužve troše puno goriva jer od vozila traže puno kretanja iz mirovanja, ubrzavanja, kočenja i rada motora u praznom hodu. Ako baš morate putovati u vrijeme najvećih gužvi, pokušajte isplanirati put cestama koje su manje opterećene vozilima.

10. Ne opterećujte vozilo nepotrebno
Svaka masa kojom se dodatno opterećuje vozilo zahtijeva više goriva za njeno ubrzavanje i vožnju. Ispraznite prtljažni i putnički prostor od stvari koje vam nisu potrebne. Krovni nosači i kutije, osim što predstavljaju dodatne mase, imaju vrlo nepovoljan učinak na aerodinamičnost vozila, što drastično povećava potrošnju goriva iznad brzina preko 90 km/h. Stoga, ako vam stvarno nisu potrebni, skinite krovne nosače i kutije.

11. Održavajte svoje vozilo na odgovarajući način
Zaprljanost filtera zraka i goriva, korištenje motornog ulja neodgovarajuće gradacije, neispravne brizgaljke goriva, razdešeni rasplinjač, neispravan eko-test na tehničkom pregledu, itd., osim što skraćuju životni vijek motora, povećavaju i potrošnju goriva. Zato vodite brigu o redovnim servisima vlastitog vozila.

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku