Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSIM VOLTMETRA

Jednostavan postupak: Evo kako provjeriti slabi li vam akumulator

automobil
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
27.10.2021.
u 16:33

Potrebno je pripaziti kod zaključavanja vozila jer kod akumulatora manjeg kapaciteta benzinskih motora može doći do ispražnjenja

HAK-ovi mehaničari najčešće izlaze na intervencije zbog problema s akumulatorima. Stanje akumulatora je lako provjeriti, a tehnički savjetnik za Reviju HAK Marin Morava dao je i odgovor na pitanje koliko je akumulatoru potrebno da se isprazni. 

Stanje akumulatora možete lako provjeriti voltmetrom, no postoji još jedan način - parkirajte automobil u mraku ispred zida, isključite motor i uključite kratka svjetla. Ako svjetlo nakon kratkog vremena postane tamnije, to znači da akumulator slabi.  

Potrebno je i pripaziti kod zaključavanja vozila jer kod akumulatora manjeg kapaciteta benzinskih motora može doći do ispražnjenja do te razine da idući dan više nije moguće pokrenuti motor. 

- Najčešće će ovaj problem obuhvati akumulatore vozila koji su stariji od dvije godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet. Starija vozila su najčešće opremljena jednom rasvjetnom žaruljicom putničkog prostora od 5W pa do vozila koja imaju tri sekcije osvjetljenja u prednjem putničkom dijelu prostora i opremljenija vozila mogu imati i osvjetljenje stražnje klupe i putničkog prostora – tipa karavanska vozila – što znatno povećava broj žaruljica to jest trošila umjesto jedne žaruljice bude ih pet, smatra Morava. 

- Prema tome struje koje mogu protjecati u stanju mirovanja se kreću cca od 0,4 ~ 2 A ovisno o broju žaruljica što može starijem akumulatoru predstavljati problem ako je u pitanju veći broj rasvjetnih pozicija. Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih žaruljica u stanju mirovanja. Ostat će nešto struje u vozilu za manja trošila, ali je to nedovoljno  da startamo motor, nadodaje. 

Ovaj problem najčešće se javlja kod vozača koji ne zatvore vrata vozila u potpunosti ili kad se unutarnja svjetla uključe na prekidaču po završetku vožnje. Novija vozila ovaj problem najčešće nemaju jer se svjetla sama ugase nakon 10-ak minuta i ako vrata ostanu otvorena. Kako pak imate stariji model, Morava savjetuje da pričekate nakon zatvaranja vozila da se svjetla ugase. 

- Kontrolirajte jeste li isključili sva trošila u vozilu od vanjskog do unutarnjeg osvjetljenja kao i ukopčanih trošila u auto upaljaču kako ne bi nepotrebno ispraznili akumulator vozila i izbjegli nemogućnost pokretanja motora idući dan, smatra. 

>> VIDEO Snimljen trenutak napada: Otišao plivati u jezero s aligatorima pa jedva izvukao živu glavu

Ključne riječi

Komentara 1

VE
Ventilator2
19:51 27.10.2021.

Bojler su odavno zmislili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije