Kad se Dunav zaledi

Traže se graditelji zimovnika za brodove: Zimi će se sklanjati u Opatovac

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Vukovar: Građani uživaju u sunčanoj suboti
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2021.
u 17:58
Riječna “garaža” stajat će 41 milijun kuna, Ministarstvo produljilo natječaj do 15. travnja
Pogledaj originalni članak

Ako im led onemogući plovidbu, brodovi koji se, za niskih temperatura nađu na Dunavu, parkirat će u Opatovcu. Zimovnik će se izgraditi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, svojevrsna “garaža” za plovidba, a koštat će nešto više od 41 milijun kuna.

Plan je to, barem, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je natječaj za izgradnju zimovnika raspisao još krajem veljače, ali sada do 15. travnja produžio rok do kojeg se potencijalni građevinari mogu javljati jer je dokumentaciju o nabavi trebalo dodatno pojasniti.

Na 1314. riječnom kilometru

U svakom slučaju, ono što će se u Opatovcu prvo morati napraviti jest inicijalno čišćenje akvatorija. Iskopat će se oko 175 tisuća kubika materijala, odnosno pijeska, a onda izgraditi obaloutvrda i sidreni blokovi. Ili, točnije, bit će to obala kosog tipa, od blokova i obloge od lomljenog kamena.

– Nastavno na konstrukciju obaloutvrde, razvija se konstrukcija obalnog platoa na nasipanom platou na visini 84 metara – pojašnjava se u natječajnoj dokumentaciji, u kojoj je navedena i, vrlo logično, potreba izgradnje  priveznih elemenata za brodove.

Napravit će se i čuvarnica, odnosno objekt tlocrtnog oblika “L”, koja će biti prizemnica od 67 kvadrata. Sve to popratit će i infrastruktura, odnosno interna pristupna cesta, vodovodna i kanalizacijska mreža te elektroinstalacije. Građevinska dozvola za sve navedeno izdana je 2018., a projekt po kojem će se zimovnik raditi završen je još krajem 2016. Nije toliko čudno što se oni koji će po tom projektu i raditi traže tek sad, jer sama zimska “garaža” za brodove u Opatovcu planira se još od 2006.

Tada je još Agencija za plovne putove unutarnjih voda s partnerima objavila da u projekt ulaze sljedeće godine, odnosno 2007., a i da će zimovnik za dvadesetak brodova, koji je postojao već prije rata, biti gotov za otprilike četiri godine. Ili do 2011. Prije deset godina.

Vrijeme njegove izgradnje sad predviđa se u dvije godine, a točna lokacija “spremnika za plovidba” jest rukavac Dunava, između Opatovečke ade i naselja Opatovac, “na međunarodnom Dunavskom plovnom putu VI c klase, na cca 1314. riječnom kilometru”.

– Cestovna i pješačka komunikacija bit će omogućena obalnim putem formiranim na nasipanom platou. Širine je šest metara i nastavlja se od postojeće asfaltne ceste u Opatovcu. Postavljen je paralelno s trasom obale – da će se i kopnom moći do zimovnika, objasnili su projektanti s Građevinskog fakulteta, koji su zamislili u pristaništu i Inino istakalište.

Neposredno ispred toga ulaza, kažu, predviđeno je i proširenje puta koje će služiti okretanju vozila.

Čuvar i spremišta

A čemu će služiti prizemnica koja se također planira uz Dunav?

– Objekt čuvarnice predviđen je kao višenamjenski i, osim prostorija za čuvara vatrogasca, sadržavao bi i četiri prostorije priručnih spremišta i odlagališta otpada. Prostorija za čuvara istaknuta je izvan gabarita prema obalnom putu s ostakljenim površinama s tri strane, kako bi preglednost teritorija bila što bolja. Uzduž linijski raspoređenih prostorija izveo bi se trijem iz kojeg bi se ulazilo u spremišta – kažu projektanti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
19:35 01.04.2021.

Brodovi se ne parkiraju . Brodovi se sidre. Brodovi se privezuju.