Kolumna

Plenković se okružio oportunistima, a ne domoljubima

Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Plenković se okružio oportunistima, a ne domoljubima
14.05.2018.
u 19:55
Martina Dalić pometena je samo zato što je postala preveliki uteg. Pravosudni epilog ove afere pravi je test za našu mladu državu.
Pogledaj originalni članak

Od premijera Plenkovića puno smo dosad čuli o „europskim vrijednostima“ koje oživotvoruju on osobno te HDZ i država pod njegovim ravnanjem. Puno smo čuli, ali malo ili ništa vidjeli.

Afera s mailovima dojučerašnje ministrice Martine Dalić i način na koji se Plenkovićeva Vlada s njom nosila puno više govore o premijerovim vrijednostima od nagrađenog govora na pet jezika pred Europskim parlamentom. Dalić je otišla, ali tek nakon što je postalo jasno da se štetu za Vladu i Plenkovića osobno više neće moći kontrolirati. Iz mailova je očito da je premijer za ovu muljažu znao puno prije i da nije poduzeo ništa.

Štoviše, sve što je grupa Martine Dalić osmislila, on je, po svemu sudeći, odobrio jer se u protivnom ne bi realiziralo. Nekome tko se diči „europskim vrijednostima“ ovakva je prljava rabota od početka trebala biti neprihvatljiva. Jedini dio Europe u kojem to prolazi jest onaj istočni. Istočnoeuropske „vrijednosti“ podrazumijevaju da su institucije i interes javnosti podređeni partikularnim interesima, a političari se rugaju građanima i dnevno ih obmanjuju spinovima u medijima koji su sve samo ne nezavisni. Kad ih se pak pozove na odgovornost, bahati su i nepopustljivi jer sebe vide gospodarima života i smrti. Narod je tu zbog njih, a ne oni zbog naroda.

Država je najveći igrač na tržištu i odlučuje o sudbinama privatnih tvrtki i cijelih industrija. Subvencijama i posebnim zakonima kupuje i „spašava“ jedne, a druge striže do gole kože. Korupcija cvate, a podršku na izborima osigurava se uhljebljivanjem na javnim jaslama. Nikoga ne treba čuditi to što je bivša potpredsjednica Vlade svom kružoku namještala Agrokor. Tako se to radi u Hrvatskoj.

Najveći je Plenkovićev grijeh to što nije učinio ništa da na vrijeme zaustavi loše obrasce ponašanja, već je samo nastavio kročiti dobro utabanim stazama svojih prethodnika. On govori o vrijednostima kojih u HDZ-u nema ni u tragovima. Ta je stranka kokošinjac u koji je od prvog dana lisicama slobodan ulaz.

S godinama su se lisice namnožile i poklale sve kokoši, no ljudima se tu nastambu i dalje predstavlja kao kokošinjac. Tako HDZ navodno baštini kršćanske vrijednosti i državotvorstvo Franje Tuđmana, ali kad birači i članovi zatraže jasnu potvrdu proklamiranih vrijednosti, kao što je to bilo u slučaju Istanbulske konvencije, dogodi se razočaranje. Lisice ne mogu nesti jaja. Na isti će se način razočarati i oni koji od Plenkovića očekuju veliko pospremanje koje je Hrvatskoj prijeko potrebno. Martina Dalić pometena je samo zato što je postala prevelik uteg.

Pravosudni epilog ove afere pravi je test za našu mladu državu i novog glavnog državnog odvjetnika. Ono što razlikuje zrelu zapadnu demokraciju od istočnoeuropske prćije upravo su vladavina prava i neovisnost institucija. Padnemo li na tom testu, a dosadašnja iskustva ne nude puno razloga za optimizam, potvrdit će se da je Hrvatska obično Potemkinovo selo. Izgleda pristojno kad eurokrati dođu u inspekciju, ali iza kulisa nema ničega što bi podsjećalo na uređenu europsku državu ili barem onu koja to teži postati.

Bivša potpredsjednica Vlade svom je društvancu znanom kao Grupa Borg dala naputak da inozemnim financijerima u uho bace bubu kako Hrvatska nije Amerika. Zanemarimo na trenutak činjenicu da su to vjerojatno znali i sami. Skandalozno je to da je u Plenkovićevoj Vladi do jučer sjedila osoba koja detektirane slabosti vlastite države nije nastojala popraviti, nego iskoristiti za probitak ljudi iz svog kružoka. U tome je ključna razlika između domoljuba i oportunista, a Plenković se, na žalost, okružio ovim drugima.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 64

BI
bikica7
21:29 14.05.2018.

Oportunist sebi odabire oportuniste.Kada će na čelo Hrvatske doći čoijek koji je odan svojoj domovini i koji će služiti svom narodu?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
21:19 14.05.2018.

Plenkovic je " kriv za smanjivanje javnog duga, pozitivan prorarucun, modernizaciju HVa i kupovinu F16 zrakoplova, gradnju Peljeskog mosta , vracanja dostojanstva braniteljima i stotinu drugih stvari koje ocigledno smetaju neprijateljima Hrvatske drzave i samostalnosti, komsijama.

RG
rgiri
03:14 15.05.2018.

Anemicni "premijer" takodjer mora dati ostavku jer je znao za sve, a ako nije, mora dati ostavku jer ne zna sto rade njegovi naj blizi sto znaci da je izgubio vladu........... Dalicka, Maric , Ramljak i ekipa moraju biti kaznjeni