sudar vlakova kod novske

Inspektor: Strojovođa teretnog vlaka javio je dispečeru o kvaru baš kad je došlo do naleta vlaka

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Novska: Očevid na mjestu sudara putničkog i teretnog vlaka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nove fotografije iz zraka s mjesta nesreća putničkog i teretnog vlaka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nove fotografije iz zraka s mjesta nesreća putničkog i teretnog vlaka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nove fotografije iz zraka s mjesta nesreća putničkog i teretnog vlaka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nove fotografije iz zraka s mjesta nesreća putničkog i teretnog vlaka
Autori Vecernji.hr, Hina
10.09.2022.
u 11:22
Od jedanaestero ozlijeđenih u stravičnoj željezničkoj nesreći njih sedmero zbrinuto je u bolnici u Novoj Gradiški, troje u Slavonskom Brodu, a jedno u Pakracu. Osmero od 11 ozlijeđenih strani su državljani. Nitko od ozlijeđenih nije životno ugrožen
Pogledaj originalni članak

U željezničkoj nesreći koja se u petak navečer dogodila kod Novske u mjestu Raić poginule su tri osobe dok ih je 11 ozlijeđeno. Od jedanaestero ozlijeđenih u stravičnoj željezničkoj nesreći njih sedmero zbrinuto je u bolnici u Novoj Gradiški, troje u Slavonskom Brodu, a jedno u Pakracu. Osmero od 11 ozlijeđenih strani su državljani. Nitko od ozlijeđenih nije životno ugrožen, a za sada nema podataka o drugim stradalima.

Prilikom obilaska mjesta nesreće, vidimo da je iz smjera kretanja putničkog vlaka bila signalizacija stop, rekao je za N1 inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber. Poginula su dva radnika HŽ-a i maloljetnik.

“Treba se pristupiti micanju opreme, vagona, gdje će se utvrditi u kojem su  položaju bili pojedini uređaji. Pristupit će se se i uzimanju zapisa iz teretnog vlaka. Plan je da se sljedećih tjedan do dva očitaju svi zapisi i krene u analizu i onda ćemo moći reci točniju informaciju uzroka ove ozbiljne nesreće”, kazao je.

Kaže i da je strojovođa teretnog vlaka javio dispečeru o kvaru.

“U tijeku je bila komunikacija strojovođe teretnog vlaka s dispečerima i oni su, u tijeku, baš kad je došlo do naleta, išli komunicirati prema dispečerima HŽ infrastrukture”, rekao je Biber.

Glasnogovornik sisačko-moslavačke policije Darko Kačmarčik potvrdio je Hini da je među stradalima u željezničkoj nesreći kod Novske bilo osam stranih državljana te da se ostali detalji utvrđuju.

Komentirajući pisanje medija on je kazao da se radi o osam osoba afroazijskog podrijetla i dodao da ne može reći jesu li oni bili u teretnom ili putničkom vlaku, kao ni to čiji su državljani.

S njima se obavlja razgovor, a državno odvjetništvo radi očevid nesreće, tako da ćemo više podataka moći dati kasnije, kazao je Kačmarčik.  

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

PO
poluprovokator
12:33 10.09.2022.

Ako su "taman prijavili iz teretnog kad je naletio putnički" nešto ne štima. A) Ili je to istina što znači da je dispečer isplanario premalo vremenako razdvajanje među njima ili B) da je teretni bio duže u kvaru i kasnio sa prijavom kvara. Radi čega im trebaju tjedni za očitavanje zapisa komunikacije i stanja signalizacije??

Avatar MarkoHR
MarkoHR
12:09 10.09.2022.

Ako je strojovođa putničkog vlaka imao crveno svjetlo a nije se zaustavio, tko je kriv? Plenković, ministar prometa, Ursula Anders?

EZ
ezer
12:05 10.09.2022.

Sve je moguće danas provjeriti kako se tko ponašao u kritično vrijeme i zašto je zaista došlo do naleta putničkog vlaka na teretni. Kako god okretali odgovornost je uvijek na putničkom vlaku, strojovođa je morao vidjeti kako nešto stoji na pruzi. U noćim uvjetima, smanjena vidljivost, pred kišu valja biti posebno oprezan u prometu.