Predstavljamo Cvitanovića

Posao je učio od ‘Miša’, ali i Kekova šefa Prašnikara

19.07.2017.
u 13:58
Miš nam je usadio marljivost, naučio nas koliko rad ima visoku cijenu, kaže Marijev prijatelj Jurčić.
Pogledaj originalni članak

Znate li da je novi Dinamov trener, 42-godišnji Mario Cvitanović jedan od rijetkih nogometaša koji je je nastupio u gotovo svim najvećim Dinamovim europskim utakmicama krajem devedesetih: primjerice protiv Grasshoppera u Zürichu (5:0), Atletica (1:1), Celtica (3:0) i Porta (3:1) u Zagrebu, Ajaxa (1:0) u Amsterdamu i Manchester Uniteda (0:0) na Old Traffordu.

Malo će se vas sjetiti kako je šutljivi, samozatajni, ali žustri, beskompromisni Cvitanović u manchesterskom ‘Kazalištu snova’ zaustavio tada najveću zvijezdu Uniteda Davida Beckhama, ali i da je kao igrač njemačkog Energie Cottbusa u Bundesligi jednom zgodom trijumfirao nad Bayernom (2:0) i uspješno se hrvao sa zastrašujućim napadačkim tandemom Bavaraca Klose - Toni.

I kad ga pitate nešto o toj utakmici, Mario se ponaša kao da se nikada nije dogodila.

- Tukli smo Bayern, pa što? Ne znam što bih vam uopće o tome rekao...

Igrač s mozgom

Tipični, skromni, nepovjerljivi Cvitanović, koji je i kao nogometaš, i još više danas kao trener, najradije bježao od publiciteta.

Zato smo o njemu pitali druge, primjerice slovenskog stručnjaka Bojana Prašnikara, koji je Cvitanovića vodio upravo u Energieu. Zanimljivo, Prašnikar je bio trener i najvećem Marijevom konkurentu u Hrvatskoj ligi, Matjažu Keku.

- Marija pamtim kao igrača s - mozgom. Budući da je, kao i Kek, bio nogometaš kojega majka priroda nije učinila vrhunskim, on je, koristeći glavu, uvijek iskorištavao maksimum svojih mogućnosti. Bio je vrlo discpliniran, radišan, volio je trenirati i činio je to uvijek punom snagom, vodeći računa da se iz tog treninga nešto nauči, da to ne bude vježbanje reda radi - ističe Prašnikar i dodaje:

- U dvije godine koliko sam mu bio trener, surađivali smo izvrsno. Mario je kod mene igrao stopera u tandemu s Makedoncem Mitreskim. Imali smo jedan od najnižih stoperskih parova u Bundesligi, ali obojica su taj nedostatak kompenzirali iskustvom, zrelošću, taktičkim kvalitetama.

Za koga ćete navijati u Prvoj HNL, Keka ili Cvitanovića?

- Za obojicu, jer su mi obojica dragi, i s obojicom sam imao dobar odnos. Nadam se da su nešto naučili od mene - zaključio je Prašnikar.

Mario Cvitanović kao mladi nogometaš Radnika iz Velike Gorice (u Dinamo je došao 1995.) bio je učenik osebujnoga trenera iz Gruda, pokojnoga Zdravka Jurčića Miša, čije su metode u individualnom radu značajno usmjerile karijere i braće Darija i Josipa Šimića, Krune Jurčića... Što vam je to svima usadio Miš?, pitali smo Krunu.

- Usadio nam je nešto na što se kod nas često gleda posprdno: marljivost, radnu etiku, sistematičnost, naučio nas je koliko rad ima veliku cijenu. Miš je bio trener ispred svog vremena, avangardist, sa čijim sam se metodama ponovno susreo dosta godina kasnije. Kako vidim da je Dinamova momčad u ovom trenutku dosta zapuštena, Mario je upravo profil trenera kakav je plavima potreban. Istodobno, opet ću naglasiti ključnu stvar kada je novi trener u pitanju – bespredmetno je govoriti o šefu struke za sljedeća tri mjeseca ili pola godine. On jednostavno mora dobiti vremena, te diktatorske ovlasti i povjerenje. Uvijek se sjetim riječi Alexa Fergusona, koji je kazao da je najvažniji dio trenerovog posla prijelazni rok. Čudio sam se tome, a sada znam da je bio u pravu. Trener mora dobiti priliku da sam izabere igrače koji mu trebaju i da s njima, kroz dulje vremensko razdoblje, provede svoju ideju igre. Nadam se da će ga Mario i dobiti - dodao je Jurčić.

Trebao je dobiti otkaz

Prije negoli je dobio priliku u Dinamovim juniorima, Mario Cvitanović bio je pouzdanik bivših izbornika Igora Štimca i Nike Kovača, radeći za njih kao skaut.

- Poznavao sam ga od ranije kao igrača, uvijek je bio pedantan i discipliniran. Osim toga, asistirao je Ćiri Blaževiću u Zagrebu i dobio sam preporuku od nekoliko ljudi, a volim uvijek dati priliku mladima da se pokažu, tako sam njemu i Kopiću pružio priliku i pokazali su se u izvrsnom izdanju. Sigurno Mario neće biti lošiji od Peteva koji nije uspio ni u jednom segmentu unaprijediti Dinamovu igru iako je imao izvrstan kadar. U mlade se isplati ulagati i čekati ih - kaže Štimac.

Ako to niste znali, prije dva mjeseca Cvitanović Dinamu nije bio ‘ni u peti’ kao trenerski projekt. Bio mu je pripremljen otkaz u Dinamu II., a na njegovo mjesto trebao je doći Dario Bašić. No, nakon što je iz Dinama otišao Romeo Jozak, Cvitanoviću je ponovno svanulo. I odjednom, praktički preko noći, veliki prasak: Mario je od trenera s burze rada postao spasonosno rješenje za naslov prvaka! Takvi šokovi i amplitude mogući su samo u Dinamu. 

Pogledajte na vecernji.hr