Za razliku od bijelog i smeđeg šećera čija je razlika upitna, vrste riža koje se među ostalim razlikuju i po bojama uistinu je velika, posebno s nutricionističkog stajališta. Od bijele, koja je najsiromašnija hranjivim tvarima do, u posljednje vrijeme sve popularnije, crne ili divlje riže, koja je čini se uistinu najbolji odabir za poboljšanje zdravlja.
Sukladno kvaliteti riže kreću se i njihove cijene, pa je svojedobno u Kini zabranjena crna riža i danas najskuplja na tržištu. Pitanje koje iz toga slijedi je koliko je tko spreman platiti za zdravlje? Ono što se preporuča je divlju rižu miješati sa smeđom također bogatom fitonutrijentima i vlaknima, čime se na najjednostavniji način dobiva optimalni odnos cijene i dobrobiti za vitalnost.
- Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost., objašnjava Katarina Komerički Briševac iz bio&bio središnjice u čijim se trgovinama 200 grama divlje riže može naći za 41,90 kuna, te dodaje kako se crna riža može dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan.
Kvalitetu ove namirnice, poznate i kao 'kavijar od žitarica' potvrdila nam je i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš kroz usporedbu s ostalim vrstama riže.
- Crna riža je divlja odnosno nije rafinirana dakle prerađena i najbolja je među tom vrstom namirnica. U sebi sadrži sve dijelove zrna riže i prema tome sve hranjive tvari, minerale, vitamine, vrlo malo bjelančevina i masti i naravno škrob kao glavni sastojak i ono što je najvažnije celulozu tj. vlakna koja su neophodna za probavu.
Smeđa riža je pak djelomično glazirana dakle dio sastojaka ima dio nema, dok je bijela riža najsiromašnija hranjivim tvarima jer je glazirana i sve hranjive tvari osim škroba su odstranjene – objašnjava Trumbetaš te dodaje kako je važno u prehranu uvrstiti sve vrste riže jer 'ukoliko se konzumira samo bijela riža uz to obično ide i bijela tjestenina, bijeli kruh, premalo voća i povrća što sve zajedno često dovodi do problema sa probavom, a nažalost može dovesti i do raka debelog crijeva.'
Da smeđa riža ipak ne zaostaje puno za crnom, potvrđuje i George Mateljan, autor nutricionističke 'biblije' Najzdravije namirnice svijeta gdje objašnjava kako je smeđa riža, baš kao i crna, među ostalim odličan antioksidans što znači da štiti stanice od spojeva koji bi mogli pogodovati nastanku raka te štiti kardiovaskularno zdravlje i smanjuje krvni tlak.
Trebate li pak dodatne razloge za uvođenje divlje riže u prehranu nije na odmet spomenuti činjenicu kako se u Kini upravo ova riža sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva kao afrodizijak.
Zdrava i korisna crna riža trebala bi biti sastavni dio prehrane
Preminuo je pet mjeseci nakon nje: Naša glumica suprugu je na prvom susretu rekla: 'Bit ćete moj muž'
Ovi natjecatelji 'Života na vagi' prerano su preminuli: Vanja je imala samo 30 godina, a Damir iza sebe ostavio kćer
FOTO 'Plače mi se od muke!' Ogorčeni ratar prisiljen podijeliti 10 tona kupusa
Poručio je, iako mu se plače od muke, radije će ga za blagdane podijeliti nego li zaorati na njivi.
Može li AI „razumjeti“ emocije? 'Ne, ali može ih simulirati. Ovo ga nikad nemojte pitati'
U svijetu u kojem AI postaje svakodnevnica, mag.psych. Klara Zečević-Božić otkriva što i dalje samo čovjek može najbolje učiniti, a gdje mu tehnologija pomaže da bolje razumije sebe i druge?
Digitalni modeli, dronovi i strojevi: evo kako izgledaju gradilišta budućnosti
STRABAG u Hrvatskoj uvodi BIM 5D®, dronove i 3D navođenje strojeva koji predviđaju rizike, skraćuju rokove i donose potpunu transparentnost u svim fazama gradnje.
riža je hrana sirotinje i nema tu neke vrle filozofije. ovaj članak je sponzorski i drukčije da i ne treba gledati. sad budemo opet bombardini s bajkama o povrću bogatom željezom, a kojeg opet organizam ne može iskoristiti. osim ako ne pojedete 6 kila salate dnevno. umjesto jedne fine šnicle.... :) nije problem što jedeš, nego koliko jedeš i što radiš. uvijek je tako bilo i biti će i dalje. sve ostalo je marketing. nije vam čudno da ova neobrađena crna riža ima veću cijenu od bijele, koju itekako treba obraditi, glancati zrnca?!