drijemajte

Sve što trebate znati o tome kada i kako na počinak za svježa jutra

Foto: Shutterstock
Sve što trebate znati o tome kada i kako na počinak za svježa jutra
30.07.2014.
u 13:17
Postoje određene stvari koje možete napraviti za kvalitetniji noćni san – nabavite kvalitetan madrac, zamračite sobu i uključite masažu prije odlaska na spavanje.
Pogledaj originalni članak

Svi smo iskusili kasne noćne (ili jutarnje) odlaske na spavanje zbog neodgodivog završetka obveza ili, pak, zbog zabave.

I obično bismo tada osjetili krivnju zbog toga. No, taj osjećaj je možda pogrešan. Možda niste znali da je najkvalitetniji san onaj koji započne dva sata prije ponoći, kao i dva sata nakon toga.

Stručnjaci kažu da kasniji odlazak na spavanje i kasnije jutarnje buđenje omogućavaju bolje strukturiranje sna od sedam sati. Prema teoriji, ako kasnije zaspite, duboki san će brže nastupiti. S druge strane, REM faza se obično odvija pri kraju noći i pred jutro, pa ako zaspite u dva sata poslije ponoći, a probudite se u pola deset ujutro, vaša REM faza će dulje trajati nego ako ste zaspali u deset navečer.

REM san je važan za funkcioniranje mozga, dok je duboki san važan za tijelo. To znači da su vam potrebne obje faze za optimalnu fizičku i mentalnu funkciju.

Postoje određene stvari koje možete napraviti za kvalitetniji noćni san – nabavite kvalitetan madrac, zamračite sobu i uključite masažu prije odlaska na spavanje. Ako i uz to ne možete odspavati sedam sati, onda se potrudite da odrijemate tijekom dana.

Stručnjaci su utvrdili da kratki drijemež – u trajanju od minimum dvadeset minuta – izoštrava koncentraciju, snižava krvni tlak i poboljšava kognitivne sposobnosti.

>>Provjerite koliko sati sna imaju najuspješniji ljudi

>>Istina ili mit: Čovjeku treba osam sati sna

>>Evo kako ponovno zaspati kad se probudite usred noći

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.