Novi vodič za Hrvatsku

Uspjeh za našu gastronomiju! Nove Michelinove zvjezdice za hrvatske restorane!

Foto: pelegrini.hr
Restoran Pelegrini Šibenik
Foto: pelegrini.hr
Restoran Pelegrini Šibenik
Foto: pelegrini.hr
Restoran Pelegrini Šibenik
01.03.2018.
u 18:23
Restoranima Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) po jedna Michelinova zvjezdica, restoran Monte (Rovinj) zadržao zvjezdicu.
Pogledaj originalni članak

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista restorana s Michelinovom  preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena s 24 nova restorana. Rezultat je to vrlo tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje.

Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

- Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Michelinove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude - izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Foto: Thinkstock
Foto: Duško Marušić/Pixsell
restoran
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
restoran
Foto: James Glossop/News Syndication/PIXSELL
pivo
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
restoran
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
tanjur
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
restoran
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
sarma
Foto: Duško Marušić/Pixsell
restoran

- Iskrene čestitke upućujem svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana Pelegrini, 360º i Monte, čiji su trud i kreativnost prepoznali Michelinovi inspektori - nadodao je Staničić.

S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom Michelina. Dodajemo kako su ove godine po prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije. Podsjećamo kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu Michelinovu zvjezdicu, a koju je zadržao i za 2018. godinu.

Preporuka za još 11 restorana

U Dubrovniku je ove godine uz Michelinovu zvjezdicu za restoran 360º, još jedanaest restorana zaslužilo Michelinovu preporuku (s oznakom žlice i vilice) : Kopun, Pantarul, Bistro Tavulin, Stara Loza, Proto, Zuzori, Vapor, Dubrovnik, Above 5, Nautika i Pjerin, kojima od srca čestitamo. Ovi dubrovački restorani uvršteni su u elitno svjetsko gastronomsko društvo, službeni Michelinov vodič za 2018. godinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
19:23 01.03.2018.

Svaka čast Vuglec Bregu! Stvarno su ju zaslužili!!!

Avatar Ivan Ivic
Ivan Ivic
00:42 02.03.2018.

Meni je sasvim OK i jedan pristojan restoran, bez zvjezdica, ako je hrana dobra, a cijene umjerene. No, ako ove zvjezdice kuharima predstavljaju neku dodatnu motivaciju, onda to poštujem. Ne valja samo pretjerivati u nekim kerefekama. Hrana je samo hrana, a za mene je najbolji kuhar onaj koji poštuje svog gosta, tj. koji su trudi ponuditi mu nešto svježe, zdravo, a sve to po mogućnosti ukusno pripremljeno. Kao čovjek iz središnje Istre preporučam jedan "insider tip", a to je restoran 2. peron u malom mjestu Cerovlje.

Avatar azъ
azъ
23:37 01.03.2018.

Najutjecajniji kuhari novih generacija, vani odbacuju sustav MIcheline zvjezdica a kod nas to postaje bitna referenca.