Važno je znati

Muči vas žgaravica? Ove namirnice krive su za taj nelagodni osjećaj i trebalo bi ih izbjegavati

Foto: shutterstock
Muči vas žgaravica? Ove namirnice krive su za taj nelagodni osjećaj i trebalo bi ih izbjegavati
11.09.2020.
u 07:00
Hrana koja ima razinu pH manju od 4,6 smatra se kiselom te može izazvati probavne smetnje.
Pogledaj originalni članak

Uživate u jelu, ali ne i u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a prouzročuje ju hrana s razinom pH od 4,6 ili nižom, koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti s jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.

Začinjena hrana i umaci
Njihova razina pH iznosi 2,8 i prouzročuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i dovodi do želučanih problema.

Kofein
Pića s kofeinom poput čaja, kave, energetskih napitaka također su kisela i prouzročuju refluks kiseline i žgaravicu. 

Agrumi i sokovi
Naranča, grejp, limun i mnogi drugi prouzročuju iritaciju i nelagodu u probavnom sustavu.

Menta
Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.

Rajčica
Rajčica i sok od rajčice vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu prouzročenu rajčicom možete smanjiti  – kiselim bombonima.

Ortoped savjetuje što trebate raditi za zdravlje zglobova:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

BE
Bellybutton
07:55 11.09.2020.

Hajduk pokrij se ušima i istraži temu više od 3 minute sljedeći put. Refluks najviše uzrokuje pržena masna hrana, poglavito meso, miječni proizvodi, jaja. Nije bit u izbacivanju agruma i rajčice iz prehrane kad si dobio refluks od bečkog, pomfrija i bureka svaki dan.

Avatar ПредседникЧетничкеОмладине
ПредседникЧетничкеОмладине
00:17 12.09.2020.

Imate li nesto za hemoroide?

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
12:57 11.09.2020.

Zgaravica se dobija od upitne kvalitete mesa koja dolazi brodovima iz brazila, vijetnama i bugaraske... i to nakon sto su ih odbile zapadne zemlje EU-a pa dolqzi kod nas pod svjeze i domaće