"Jesam li loša mama?"

Mama 18-mjesečnog djeteta: "Radim od kuće i svejedno ne mogu sama s njim, a mnogi to osuđuju"

Foto: shutterstock
Mama 18-mjesečnog djeteta: "Radim od kuće i svejedno ne mogu sama s njim, a mnogi to osuđuju"
27.01.2023.
u 13:30
Pitanja na koja nisam znala odgovore ponavljala su mi se u glavi: 'Jesam li loša majka jer želim raditi? Jesam li loša majka jer ne mogu brinuti o sinu i raditi u isto vrijeme? Jesam li loša majka općenito?'...
Pogledaj originalni članak

Počelo je kad sam bila trudna. Grubi, ničim izazvani komentari i neželjeni savjeti dolazili su čim mi je trbuh počeo rasti, a kako je trudnoća odmicala postajali su sve gori. Zbunjivalo me zašto ljudi, i to stranci, smatraju da imaju pravo davati izjave o mom tijelu i mom nerođenom djetetu. Sada, kao majka 18-mjesečnog djeteta, još se uvijek se moram kloniti negativnih komentara, ispričala je jedna majka anonimno za Insider.

Što majke najviše žele dobiti na dar? Možda ćete se iznenaditi

Foto: Getty Images
Žena
Foto: Getty Images
Žena
Foto: Getty Images
Žena
Foto: Getty Images
Žena
Foto: Getty Images
Žena
Foto: Getty Images
Žena

Ubrzo nakon što joj se rodio sin, kaže, odlučila je da se neće vratiti svom uredskom poslu i da će raditi od kuće.

- Morala sam svladati nekoliko prepreka po putu, ali sada konačno radim nešto u čemu istinski uživam, što nikad prije nije bio slučaj. I taj osjećaj nadilazi sam posao; osjećam se priznato i vrijedno - rekla je.

Iako rad od kuće, kaže, dolazi s mnogim prednostima, ne može istovremeno raditi i brinuti za dijete.

"Kad ljudima kažem da radim od kuće, često čujem: 'O, to je sjajno! Sigurno je super moći uštedjeti novac koji bi inače potrošila na čuvanje djeteta...', no kad im kažem da svejedno plaćam baby sittericu ili sina pošaljem u vrtić, u govoru tijela im vidim osudu i neodobravanje", kaže.

"Sklona sam brinuti o tome što drugi misle o meni, to je jedna od mojih najvećih slabosti pa kad su počeli takvi razgovori, često sam se pitala radim li nešto pogrešno. Pitanja na koja nisam znala odgovore ponavljala su mi se u glavi: 'Jesam li loša majka jer želim raditi? Jesam li loša majka jer ne mogu brinuti o sinu i raditi u isto vrijeme? Jesam li loša majka jer imam strasti i izvan majčinstva?'"

Dok je pokušavala na to odgovoriti, razmišljala je, kaže, o svom sinu i onome što želi za njega, a to je sve što i drugi roditelji žele za svoju djecu, ali je htjela i da on zna da ona mora nastaviti raditi jer samo tako može biti najbolja verzija sebe. 

"Moram nastaviti doprinositi, moram nastaviti juriti za stvarima zbog kojih se osjećam viđena, slušana i cijenjena", kaže, a kako vrijeme bude prolazilo, nada se da će manje sumnjati i u svoje majčinske sposobnosti i vrijednosti.

Sada kad počnu takvi razgovori i kad ju netko pita o poslu i obitelji, pokuša se sjetiti da svatko ima drugačiju percepciju o tome što je najbolji način i s tim se ne zamara.

"Izgubim se u nekoj pjesmi ili u mirisu mlijeka u dahu mog sina. Zamišljam njegov smijeh, prednje zubiće i način na koji se gega. Osjećam težinu njegove glave na ramenu dok plešemo po dnevnoj sobi dok ne zaspi. I mislim o njegovom glasu koji mi govori 'Mama'..."

 

Identične blizanke u vezi su s istim muškarcem i sada pokušavaju zatrudnjeti u isto vrijeme

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.