učitelji, menadžeri...

Koja zanimanja imaju najviše prekovremenih i gdje su Hrvati u odnosu na Europu

Foto: Shutterstock
Koja zanimanja imaju najviše prekovremenih i gdje su Hrvati u odnosu na Europu
21.11.2019.
u 14:21
Najveći broj ispitanika u Hrvatskoj kao razlog za prekovremene navodi veliki opseg posla i manjak radnika
Pogledaj originalni članak

The Mirror je prenio rezultate istraživanja koji su pokazali tko zapravo radi najviše prekovremenih sati. Direktori tvrtki rade 13,2 sata tjedno više, na drugom mjestu su profesori i učitelji s 12,9 sati tjedno, a na trećem mjestu menadžeri financijskih institucija koji u tjednu rade 11,3 sata više. Tvrtka ADP provela je istraživanje na 10.000 radnika u Europi, a pokazalo se kako Nijemci rade najviše prekovremenih sati. Postotak radnika koji su redovito radili više u Njemačkoj je 71,1 posto, slijedi Španjolska sa 66,9 posto, pa Velika Britanija sa 65,9 posto. 

Agencija za mjerenje učinaka komunikacije i istraživanja MediaNet provela je istraživanje koje je pokazalo da gotovo polovina Hrvata radi redovite prekovremene sate. Najveći broj ispitanika kao razlog prekovremenom radu navodi veliki opseg posla i manjak radnika koji bi posao obavili. 

Prije dvije godine, Večernji list je pisao da se Hrvatska ubraja u zemlje EU s najduljim radnim tjednom u kojem žene i muškarci u prosjeku rade 40 sati, dok s druge strane u prosjeku odlaze u mirovinu nakon samo 32 godine radnog staža, po čemu pripadamo među države s najkraćim radnim vijekom.

Britanski sindikat Trades Union Congress ustanovio je da je 61,4 posto učitelja u osnovnoj školi radilo prekovremeno i da im to nije plaćeno. To je otprilike 12,9 dodatnih sati tjedno

Dok hrvatski nastavnici u nastavi rade do 24 sata, u Irskoj rade do 25 sati, u Danskoj i Francuskoj do 27, a u Njemačkoj i Belgiji do 28, kažu prošlogodišnje statistike. Pri tome u mnogim zemljama, uključujući primjerice Francusku, nastavni sat traje 60 minuta, a ne 45.  Kako kažu podaci OECD-a, 35-tjednu godišnju nastavu u svijetu imaju samo Hrvatska, Japan i Francuska. U Španjolskoj nastavna godina traje 37 tjedana, u Austriji, Italiji i Grčkoj 38, a u Sloveniji i Češkoj čak 40. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar andrej III
andrej III
14:59 21.11.2019.

Ova statistika pokazuje da su nastavnici u Hrvatskoj u boljem položaju u odnosu na kolege u Sloveniji recimo. Po broju učenika po nastavniku su isto ispod EU prosjeka. Omjer plaće i prosječne plaće u zemlji isto tako ih stavlja u vrh EU-a, Nažalost po rezultatima učenika su na dnu.

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
17:37 21.11.2019.

Nije da baš razumijem članak. Prodavačice i sobarice rade po maksimalno dopuštenih 60 sati tjedno. Više od toga ne smiju, a svi znamo da rade. One ne spadaju u radnike ? Sramota ! To su zanimanja koja donose najviše novca proračunu !