U konobi na magistrali, tu na ulazu u Metković, na terasi sjedi čovjek koji je služio – kraljicu Elizabetu II., potpredsjednika SAD-a Huberta Humphreya, glumce Carroll Baker i Renata Salvatorija...
– Učio sam u dubrovačkom Excelsioru. A ovdje, u mom kraju, nije bilo konobe. Tek teta Olga, do koje su moji susjedi dugo putovali ne bi li nešto pojeli. I, eto, prije 42 godine otvorio sam prvu konobu u Metkoviću. Supruga Nada i ja – kaže Jure Talajić (66).
Vraća se u mladost i na susret s kraljicom Elizabetom II., istom onom koju smo nedavno gledali na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.
Kako očisti ražnjić u potezu
– Umalo smo joj pojeli večeru! Znaš, sve je u hotelu bilo spremno za njezin dolazak. Svi u bijelim rukavicama i odijelima, jelo taman pripravljeno. Kad netko javi – kraljica ipak neće doći, jaka je bura, ne može sletjeti na Čilipe, otići će za Split. I što ćemo, bacili se mi na hranu. To su bile delicije kakve se rijetko viđaju. Već svi stavili na tanjure, da ćemo krenuti jesti, a kad netko nazove i kaže: “Kraljica ipak stiže!” I brzo, sve opet pripremiti za nju – smije se Jure.
Od talijanskog glumca Renata Salvatorija naučio je kako skinuti meso s ražnjića. Usput, Dubrovnik je i prije “Igara prijestolja” i “Ratova zvijezda” bio savršena kulisa za strane filmove, pa su tako i 60-ih ovdje susretali tadašnje svjetske filmske zvijezde.
– Mučio se ja kako skinuti gostu ražnjić sa štapa. I gleda Salvatori stol dalje kako se ja mučim. Digao se, uzeo dva pjata (tanjura), poklopio ih jedan preko drugog, između stavio ražnjić i za čas izvadio štapić. Rekao mi je: “Evo, tako se to radi...” I danas koristim taj štos – kaže vlasnik prve konobe u kraju.
Brudet od žabe za 20 minuta
U trenucima kada je terasa prazna sjeda za štafelaj i crta. Slika.
– Otišla je ovaj tjedan jedna moja slika čak i u Pariz. Bio gost, svidjelo mu se, pa je kupio.
Specijaliteti su ovdje – žabe i jegulje.
– Žabe sam kao klinac lovio sam. Bilo je to jelo za sirotinju, jer obitelj bi cijeli dan bila u polju, a brudet od žabe bio bi gotov za 20 minuta. A jegulje, one se love u vrši, spusti se plitka vrša u mulj, na manje od metra dubine te čeka...
Cijene su u konobi pristupačne – naravni odrezak s prilogom 65 kuna. Salata od hobotnice kao predjelo 70 kuna. Sezonska salata 15 kuna, a ista je cijena i za sok. Važnije, priča čovjeka koji vas poslužuje, je odlična. Čovjek je služio i – kraljicu.
Nekad kraljice, a sad dolaze pijani Rusi, glupi Ameri zbog serije, Kinezi i Turski gastarbajteri iz Njemacke.