Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Glavni tajnik UN-a upozorio: Samo jedan korak dijeli nas od razornog nuklearnog rata

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
01.08.2022.
u 23:53

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu.

Danas je 159. dan ruske invazije na Ukrajinu. Jedan od najbogatijih Ukrajinaca ubijen je zajedno sa suprugom u žestokom ruskom granatiranju južnog grada Mikolajiva, a lokalne vlasti tvrde kako je on bio ruska meta. Vladimir Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, „strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima“, kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

23:43 - Svijet od razornog nuklearnog rata i u opasnosti kakva nije viđena od Hladnog rata dijeli jedan pogrešan korak , upozorio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Do sada smo imali nevjerojatnu sreću", rekao je Antonio Guterres.

Usred rastućih globalnih napetosti, "čovječanstvo je samo jedan nesporazum, jedna pogrešna procjena udaljena od nuklearnog uništenja", dodao je.

Njegove su primjedbe uslijedile na otvaranju konferencije za zemlje potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Glavni tajnik Guterres rekao je da "sreća" koju je svijet do sada imao u izbjegavanju nuklearne katastrofe možda neće potrajati - i pozvao svijet da obnovi napor prema uklanjanju svog takvog oružja.

"Sreća nije strategija. Niti je štit od geopolitičkih napetosti koje prerastaju u nuklearni sukob", rekao je.

21:15 Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu. U priopćenju je opetovao da je njegova administracija spremna na "brze pregovore" o zamjeni novog START-a, ugovora koji istječe 2026. a ograničava količinu interkontinentalnog nuklearnog oružja Sjedinjenih Država i Rusije.

"Rusija mora pokazati da je spremna nastaviti raditi na kontroli nuklearnog oružja", rekao je Biden.

"No pregovori traže partnera koji je odlučan i dobre volje. Gruba i ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu narušila je mir u Europi i napad je na temeljna načela međunarodnog poretka".

Što se tiče Kine koja je osnažila svoj, znatno manji nuklearni arsenal, Biden je rekao da Peking ima obvezu, kao stalni član UN-ova Vijeća sigurnosti, "sudjelovati u pregovorima koji će smanjiti opasnost od pogrješne procjene i uhvatiti se ukoštac s destabilizirajućim vojnim dinamikama".

"Nijedna zemlja ni svijet neće imati nikakve koristi od toga da se protive važnoj obvezi u vezi s kontrolom oružja i s neširenjem nuklearnog oružja", rekao je. 

Istaknuo je da nuklearne velesile, ponajprije Rusija i SAD, imaju odgovornost da budu primjer kako jamčiti održivost ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) koji treba spriječiti širenje tehnologije nuklearnog oružja u svijetu.

19:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav sukob nikad ne bi trebao započinjati.  Putin je to rekao u pismu sudionicima konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), više od pet mjeseci nakon početka rata u Ukrajini. 

„Krećemo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikad ne treba započinjati. Zagovaramo jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice“, napisao je Putin. 

Međunarodna zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog sukoba narasla je od početka ruske invazije 24. veljače, a ne smiruju je izjave ruskih dužnosnika i javnih osoba u kojima prijete atomskim naoružanjem. 

U veljači se na nuklearne bombe referirao i Putin, upozoravajući time druge države da se ne miješaju u sukob. 

17:45 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je upozorila na eskalaciju energetske krize dok Europska unija nastavlja sa svojim odmakom od Rusije zbog invazije Ukrajine.

"Otkad je Rusija potpuno ili djelomično obustavila opskrbu plinom za 12 članica Europske unije, svi se moramo pripremiti na najgoru situaciju", rekla je von der Leyen španjolskim novinama El Mundo. Rusija je već obustavila dostavu plina za nekoliko EU zemalja, uključujući Poljsku, Bugarsku, a u subotu i Latviju, zbog njihova odbijanja da pošiljke plina plate u rubljama. Zahtjevi Rusije da se isporuke plina plate u rubljama povezane su s pokušajima Kremlja da ublaži utjecaj zapadnih sankcija na Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Rusija je također smanjila isporuke plina Njemačkoj, ekonomskoj sili Europske unije, zbog radova na održavanju, na koje se gleda kao na odmazdu zbog zapadnih sankcija. Rastuće energetske brige potaknule su Uniju da se prošli tjedan dogovori o hitnom planu po pitanju plina za zimu. Ove mjere bi trebale "pomoći da se podmire naše zimske potrebe", rekla je von der Leyen.

"U samo jednom tjednu, EU se složila poduzeti odlučan i dosad neviđen potez kako bi se suprotstavila Putinovim prijetnjama da potpuno obustavi zalihe plina", rekla je šefica Europske komisije.

16:38 - Vladimir Putin će učiniti "sve što može da poremeti" dogovor između Ukrajine i Rusije o izvozu žitarica iz ratom razorene zemlje, rekao je jedan od njezinih zastupnika za Sky News.

Ukrajinski zastupnik Oleksiy Goncharenko rekao je da je to "veliki trenutak" za pomoć u rješavanju "umjetne prehrambene krize koju je ruski predsjednik Vladimir Putin organizirao protiv cijelog svijeta, uzevši kao taoce stotine milijuna ljudi diljem planeta, ponašajući se kao prehrambeni terorist ".

"Tinta se nije osušila, a Putin je napao luku kako bi poremetio dogovor, uništio ga", dodao je.

"Mislim da će Putin učiniti sve što može da poremeti dogovor... on nije želio dogovor od početka. Napao je civilne brodove ovdje u Odesi. Pokušao je pripojiti sjeverni dio Crnog mora."

Rekao je da će Putin učiniti sve što može da napravi usko grlo ovih isporuka.

Na pitanje boji li se da se svijet navikava na strahote rata, odgovorio je: "Ne mislim. Nadam se da se to neće dogoditi. Kako se to može dogoditi s Rusijom koja ubija nedužne ljude usred Europe u 21. stoljeće s projektilima?Kada ruski vojnici režu genitalije ukrajinskim ratnim zarobljenicima, kako Rusi ubijaju ukrajinske ratne zarobljenike. Sve je ovo toliko grozno da mislim da se svijet ne može naviknuti na to. Jer naviknuti se znači da se može ponoviti, ali u zemljama koje su sada mirne."

14:53 - Ukrajinski vojnici navode kako se nudi nagrada za glavu ruskog vojnika koji je kastrirao njihovog kolegu, javlja Vice. Pišu kako se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako ruski vojnik kastrira zarobljenog ukrajinskog borca. Pišu kako se ne zna točno kada je snimka nastala, no vlasti i vojnici ga smatraju autentičnim.

Vjeruje se da ruski vojnik pripada čečenskoj jedinici Akhmat koja djeluje pod ruskom vojskom. Bivši američki vojnik koji u ratuje na strani Ukrajine potvrdio je da postoji potjernica te da će on pokušati pronaći tog vojnika.

- Pazi se, pronaći ćemo te - rekao je, prenosi Vice.

14:30 - Ukrajina je ponovo zauzela 46 sela u oblasti Herson od početka protuofenzive, izjavio je dužnosnik Dmitro Butri i dodao da su neka od tih sela "90 posto uništena i još uvijek su granatirana".

 


13:45 -  Europska unija, NATO i UN pozdravili su u ponedjeljak primjenu dogovorenog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, nakon što je prvi brod ranije tijekom jutra isplovio iz Odese.

Prvi brod sa žitaricama isplovio je u ponedjeljak iz ukrajinske luke Odese, prema ranije postignutom sporazumu o sigurnom prolasku, izvijestio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Europska unija pozdravila je odlazak prvog broda i zatražila "potpunu provedbu" sporazuma koji je ranije dogovoren u Istanbulu o ponovnom izvozu iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella.


13:30 - Francuski košarkaši koji su već angažirani ili su pred potpisom za neki od ruskih ili bjeloruskih klubova neće moći igrati za reprezentaciju do kraja rata u Ukrajini, objavio je Francuski košarkaški savez.

"Igrači i treneri više neće biti birani za nacionalne momčadi ako potpišu ugovor s ruskim ili bjeloruskim klubom sve dok traje sukob", objavio je Francuski košarkaški savez.


11:30 -  Anatolij Čubajs, koji je podnio ostavku na mjesto posebnog izaslanika Kremlja zbog rata u Ukrajini, liječi se na intenzivnoj njezi u Europi zbog rijetkog imunološkog poremećaja koji napada živčani sustav, rekla su Reutersu dva izvora bliska Čubajsu.

Čubajs (67) misli da pati od Guillain-Barreovog sindroma, autoimune bolesti koja oštećuje periferni živčani sustav, rekli su izvori.

Ne zna se gdje se točno u Europi nalazi Čubajs, koji je napustio Rusiju odmah nakon što je podnio ostavku u ožujku.


10:30 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije podatke vezane uz rat u Ukrajini.

- U posljednja četiri dana Rusija je nastavila s taktičkim napadima na Bakhmut, sjevernoistočno od Donjecka, ali napredak je spor - navode Britanci.

 

- Rusija vjerojatno prilagođava operativnu strukturu svoje ofenzive na Donbas nakon što nije uspjela napraviti odlučujući proboj prema planu kojeg je slijedila od travnja. Vjerojatno je svoju frontu u Zaporižju identificirala kao ranjivo područje kojem je potrebno pojačanje - dodaju.


7:15 -  Rusija premješta velik broj snaga na jug Ukrajine zbog borbi protiv ukrajinskih snaga, tvrdi zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

Kad bi Rusija pobijedila, pokušala bi zauzeti više teritorija, rekao je Vadym Skibitsky.

"Oni povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu protuofenzivu [na jugu Ukrajine] i možda se pripremaju pokrenuti vlastitu ofenzivu. Jug je za njih ključan, prije svega zbog Krima", rekao je, prenosi The Guardian.


7:00 - Prvi brod za izvoz žitarica danas je napustio ukrajinsku luku, objavila je Turska navodeći kako je brod isplovio danas u 8.30 ujutro po lokalnom vremenu,

 

Ministarstvo je objavilo priopćenje u 7.30 ujutro po lokalnom vremenu, rekavši: "Prvi brod iz ukrajinskih luka isplovit će danas u 8.30."

 

Ključne riječi

Komentara 154

Avatar Musashi
Musashi
12:28 01.08.2022.

Britanske službe su i 1990. radile procijene i prognoze, tada su falile, zato od onda susjedi ne vjeruju u njihove prognoze, najme uz sebe su i njih prevarili kada su im prognozirali brzu pobjedu, i na te njihove prognoze ie i angažmane, 5 godina kupovanja vremena... nisu imali primjedbe i nisu bili zločesti, kao i SAD...

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:25 01.08.2022.

Njemački sustav MARS II isporučen Ukrajini. Inače je isporuka bila najavljena za studeni mjesec. Rekli da će tada isporučiti zbog update softwera. Sada kada nema plina update software ide puno brže.

DU
Deleted user
20:08 01.08.2022.

Citam vase postove kojima kamenujete USA,EU,Ursulu,itd itd. Neki od vas se pitaju zasto se EU uopce mijesa u tu tragediju u Ukrajini. Sada kad je recesija gruba realnost,cinjenica,koja vrlo lako moze i vjerovatno hoce preci u Veliku Depresiju prije 90tak godina,ljudi u svojoj pohlepi za lagodnim zivotom preskacu jedno vrlo vazno moralno i eticko pitanje,zar je EU morao okrenuti glavu i reci,to nije moj problem,neka ginu bas me briga? To je razmisljanje u stilu Luja XV koji je jednom rekao,poslije mene potop. Necu duljiti,ali neki medju nama bi ipak trebali biti malo vise covjek,nebi im naskodilo.Summa Summarum:Svijet je opasno mjesto za zivot, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji nista ne poduzimaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije