Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Ne možemo nadvladati Ruse, u Donbasu je pakao

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv region
Stringer/REUTERS
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.08.2022.
u 22:48

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je upozorila na eskalaciju energetske krize dok Europska unija nastavlja sa svojim odmakom od Rusije zbog invazije Ukrajine.

Danas je 159. dan ruske invazije na Ukrajinu. Svijet od razornog nuklearnog rata i u opasnosti kakva nije viđena od Hladnog rata dijeli jedan pogrešan korak  upozorio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

22:46 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oratio se javnosti te dao najnovije informacije o situaciji u Ukrajini.

Rekao je da unatoč američkim isporukama raketnog topništva, kijevske snage još ne mogu nadvladati rusku prednost u teškom oružju i ljudstvu. "To se jako osjeti u borbama, posebno u Donbasu... Tamo je naprosto pakao. Riječi to ne mogu opisati", dodao je.

21:00 -  Večeras su prijavljene dvije eksplozije u blizini vojnog objekta u području Chervonohrada u Lavovu u zapadnoj Ukrajini. Maksym Kozytskyi, guverner regije, rekao je da su Rusi lansirali osam krstarećih projektila s istoka u utorak - od kojih su neki oboreni. No, razmjeri štete na objektu se "još utvrđuju". Zasad nema infromacija o žrtvama. 

20:00 Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. veljače stigla je u utorak navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javlja agencija AFP.Teretni brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je u ponedjeljak ujutro iz Odese, na jugu Ukrajine, s 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu i treba provesti noć usidren u blizini turske obale. U srijedu ujutro međunarodna ekipa će ga pregledati na ulazu u Bospor, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Ovo je prvi izvoz odobren na temelju ugovora koji su Ukrajina i Rusija uz posredovanje Turske i UN-a potpisale 22. srpnja u Istanbulu kako bi se deblokirale ukrajinske luke i stabiliziralo tržište hrane.

15:39 - Rusija je u utorak objavila da su Sjedinjene Države, najveća svjetska vojna sila, izravno uključene u sukob u Ukrajini jer su američki špijuni odobravali i koordinirali ukrajinske raketne napade na ruske snage.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Rusko ministarstvo obrane, na čelu s bliskim saveznikom predsjednika Vladimira Putina, objavilo je da je zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, Vadim Skibitski listu Telegraph priznao da Washington koordinira raketne napade HIMARS.

"Sve ovo nedvojbeno dokazuje da je Washington, suprotno tvrdnjama Bijele kuće i Pentagona, izravno uključen u sukob u Ukrajini", priopćilo je ministarstvo obrane.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako želi da Ukrajina porazi Rusiju te je Kijevu isporučio oružje vrijedno milijarde dolara, no američki dužnosnici ne žele izravan sukob između američkih i ruskih vojnika.

Rusija tvrdi da je za raketne napade na civilne ciljeve u područjima pod kontrolom snaga koje podupire Rusija u istočnoj Ukrajini odgovorna Bidenova administracija.

"Bidenova administracija izravno je odgovorna za sve raketne napade na stambena područja i civilnu infrastrukturu u naseljenim područjima Donbasa i drugih regija, koje je odobrio Kijev, a rezultirali su smrću velikog broja civila", priopćilo je ministarstvo obrane.

14:09 - Ruska državna propaganda usporedila je 'azovce' s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta. 

Baza bataljuna ranije je bila u istočnom ukrajinskom gradu Mariupolju, pa je velik broj njegovih pripadnika odveden u Rusiju nakon što je taj grad pao pod kontrolu Moskve u svibnju, nakon gotovo tri mjeseca opsade. 


13:14 -  Belgija je zamrznula sredstva ruskih državljana i kompanija vrijedna čak 50, 5 milijardi eura, navode lokalni mediji.

Zamrznuta imovina uključuje "novac i dionice u vlasništvu 1229 ljudi i 110 drugih subjekata, poput ruskih političara, oligarha, banaka i tvrtki".


13:00 -  Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, objavio je post na društvenoj mreži VK u kojem kaže da bi Gruziju trebalo pripojiti Rusiji.

Naveo i da je Kazahstan umjetna država, optuživši je da je pokrenula "genocid" nad Rusima i dodao da će se red uspostaviti tek kada se Rusija umiješa. Objava je izbrisana s Medvedevljevog računa, a Medvedevljev pomoćnik rekao je da je račun bio hakiran, javlja Kyiv Independent.

 

 


12:20 -  Institut za proučavanje rata objavio je da je Rusija odgovorna za smrt ukrajinskih ratnih zarobljenika.

 


8:30 -  Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da koristi najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu kao "nuklearni štit" stacioniranjem postrojbi i sprječavanjem ukrajinskim snagama da uzvrate, riskirajući tako strašnu nuklearnu nesreću.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države "duboko zabrinute" što je nuklearna elektrana u Zaporižji, za koju je u ožujku Rusija bila optužena da granatirala područje u njenoj neposrednoj blizini, sada ruska vojna baza koja se koristi za gađanje obližnjih ukrajinskih snaga.

"Naravno da Ukrajinci ne mogu uzvratiti vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu", rekao je Blinken novinarima nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u New Yorku u ponedjeljak.

Rusija ide dalje od korištenja "ljudskog štita", kazao je Blinken, istaknuvši da je riječ o "nuklearnom štitu".


6:30 - Institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako Rusija prebacuje trupe u južnu Ukrajinu s ciljem ojačavanja obrambenih položaja što bi moglo dovesti do pauze u njezinoj ratnoj kampanji u Slavjansku.

ISW napominje da je situacija vjerojatno slična onoj kada su ruske snage "zanemarivale" oblasti Zaporožje i Herson dok su poduzimale napade na oblast Luhansk, te će potencijalno ostaviti ruske položaje u oblasti Donjeck otvorenima za ukrajinsku protuofenzivu.

 

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
14:39 02.08.2022.

"Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, objavio je post na društvenoj mreži VK u kojem kaže da bi Gruziju trebalo pripojiti Rusiji. Naveo i da je Kazahstan umjetna država, optuživši je da je pokrenula "genocid" nad Rusima i dodao da će se red uspostaviti tek kada se Rusija umiješa. Objava je izbrisana s Medvedevljevog računa, a Medvedevljev pomoćnik rekao je da je račun bio hakiran" 😂😆

Avatar DRFT
DRFT
14:04 06.08.2022.

Protiv Republike Ukrajine vodi se već pet mjeseci prljavi, neobjavljeni rat mimo svih pravila međunarodnog prava. Namjerno se bombardiraju kulturni spomenici i vjerski objekti , stradaju čak i bolnice, starački domovi i dječji vrtići. U središtu Europe vodi se okrutni rat protiv jednog naroda zato što je odabrao samostalnost. Ide se za tim da se ne samo osvoji i pripoji ukrajinski teritorij, već se izgonom svih neruskih stanovnika - Ukrajinaca, Rumunja, Mađara, Tatara, Bugara - žele stvoriti etnički čista područja u sklopu Velike Rusije.

Avatar possibilis
possibilis
07:45 02.08.2022.

Problem nije "prebacivanje trupa" nego "prebacivanje fronta". Opet se huska po Kosovu. A i Bosna izgleda kao sve veci potencijal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije