Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od ruske invazije

Upozorenje Moskvi iz EU: Bilo kakva provokacija ili agresija na Ukrajinu imat će ozbiljne posljedice

Josep Borrell
FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
05.01.2022.
u 08:35

Europska unija je najbliži partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell

Bilo kakva provokacija ili agresija na Ukrajinu imat će ozbiljne posljedice, poručio je Moskvi šef europske diplomacije Josep Borrell uoči sastanka s ukrajinskim političarima u srijedu. "Europska unija je najbliži partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", rekao je Borrell u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP objavljenom u utorak.

Borrell će se u Kijevu i u istočnoj Ukrajini susresti s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući s ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom. Borrellov posjet dio je međunarodnih napora za smirivanje krize na ukrajinskoj granici.

Zapad je već tjednima zabrinut zbog izvješća da je Rusija rasporedila desetke tisuća vojnika u područjima nedaleko Ukrajine čime je izazvala strah od ruske invazije. Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da je premjestila više vojnika u istočna područja koja drže proruski separatisti.

Nove napetosti podsjetile su na događaje 2014. kad je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela podržavati separatiste u istočnoj Ukrajini.

Razgovori između Sjedinjenih Država i Rusije vodit će se u Ženevi u ponedjeljak, dok Rusija i NATO planiraju odvojene razgovore dva dana kasnije, 12. siječnja. 

Ključne riječi

Komentara 11

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:39 05.01.2022.

EU je krezubi tigar nesposoban dogovoriti se i oko najmanje sitnice a išli bi u rat sa Rusijom. Sam Bog zna da prema Rusima ne gajim nikakve simpatije, ali sam čvrsto uvjeren da Putin mirno spava...

SI
sisavac
09:55 05.01.2022.

Borell, to je onaj starac koji nije znao kud bi gledao u moskvi, kad su mu govorili o licemjerju zapada, dvostrukim standardima? Onaj koji se crvenio i mucao.. Onaj kojemu se dar govora povratio tek kad je sletio u brussel... Onaj koji je onda govorio oštrije o rusiji, pa umuknuo kad su ga pitali kad će opet u rusiju. Da raščistimo, rusija neće napasti ukrajinu, to je zapadni spin kojim se skreće pozornost od žestokog naoružavanja uktajine, kršenja ljudskih prava, zatvaranja političkih protivnika, teške bijede...

SV
Svedo
11:17 05.01.2022.

svi smo U banani pa neka sve pukne vec jednom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije