Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽILI RATNE ZLOČINCE

Kako je propala ukrajinska akcija: Namamili Ruse, a onda ih je zaustavila Bjelorusija

bjeloruska policija
STRINGER/Newscom/PIXSELL
08.09.2021.
u 13:25

Tri bivša visoka dužnosnika ukrajinske vojne obavještajne službe ekskluzivno su za CNN opisala kako su organizirali izvanrednu operaciju čiji je cilj bio uhititi osumnjičene ratne zločince iz Rusije kako bi se suočili s kaznenim progonom za zločine počinjene u istočnoj Ukrajini

Snage sigurnosti razbile su ranojutarnju tišinu ljetovališta iz sovjetskog doba na jezeru ispred bjeloruske prijestolnice Minska uhitivši 32 ruska plaćenika.

Dogodilo se to dva tjedna prije bjeloruskih predsjedničkih izbora, a vlasti su sumnjale da su stranci poslani iz Rusije kako bi se umiješali u izbore.

A muškarci su doista bili u misiji, ali meta nije bila Bjelorusija niti su naredbe stigle od bilo koje ruske organizacije.

Njih 32, s još jednim muškarcem uhićenim na jugu zemlje, bili su meta detaljne obavještajne akcije Ukrajine uz potporu i blagoslov SAD-a.

Tri bivša visoka dužnosnika ukrajinske vojne obavještajne službe ekskluzivno su za CNN opisala kako su organizirali izvanrednu operaciju čiji je cilj bio uhititi osumnjičene ratne zločince iz Rusije kako bi se suočili s kaznenim progonom za zločine počinjene u istočnoj Ukrajini, gdje se separatisti uz podršku Moskve bore već godinama.

Prvo su se ukrajinski agenti predstavili kao članovi privatne ruske vojne kompanije u potrazi za zaposlenicima na dobro plaćenim poslovima osiguranja, koji će za posao zaštite venezuelanskih naftnih postrojenja biti plaćeni i do 5.000 dolara mjesečno.

Taj su mamac zagrizle stotine kandidata koji su željeli raditi za rusku tvrtku što je ukrajinskim obavještajcima dalo neviđenu priliku da identificiraju i ulove one osumnjičene za ratni zločin.

- Počeli smo ih nazivati i govoriti im: 'U redu, recite nam nešto o sebi. Možda niste borac već vodoinstalater ili tako nešto - ispričao je jedan od obavještajaca.

- Oni su tada počeli otkrivati podatke o sebi, slati dokumente, vojne identifikacijske iskaznice i dokaze o tome gdje su se borili. A mi smo pomislili: 'Bingo! Ovo nam može koristiti!' - dodao je.

Mete su same počele slati dokaze o tome tko su, njihovo vojno iskustvo, pa čak i određene borbe i incidente u kojima su sudjelovali, uključujući osobne iskaznice, te potencijalno inkriminirajuće fotografije i video zapise njihovih podviga u istočnoj Ukrajini i drugdje.

Jedan video zapis, koji su s CNN-om podijelili bivši izvori vojne obavještajne službe, snima grupu pobunjeničkih boraca na istoku Ukrajine kako drže olupine vojnog zrakoplova za koji su izvori rekli da je upravo oboren, što je zločin u Ukrajini označen kao terorizam.

Drugi su kandidati sami sebe povezali s rušenjem aviona Malaysian Airlinesa na letu MH17 koji je putovao iz Amsterdama za Kuala Lumpur i koji je pogođen u srpnju 2014. iznad ukrajinskog teritorija pod kontrolom ruskih separatista. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

- Njih dvoje su bili prisutni prilikom lansiranja projektila koji je oborio MH17. Četiri druga su bili članovi grupe odgovorne za obaranje naših vojnih zrakoplova i ubijanje najmanje 70 naših najboljih ljudi - rekao je ukrajinski obavještajac.

Prema dužnosnicima ukrajinske obavještajne službe, operaciju koju su provodili Ukrajinci, financijski su pomogli Amerikanci, a tehničku pomoć i savjetovanje o tome kako namamiti ruske plaćenike osigurala je CIA. Međutim, jedan  američki dužnosnik tvrdi da su takve tvrdnje lažne. Kaže da su američki obavještajci bili svjesni operacije, ali negiraju da su i sami bili uključeni. Dužnosnik koji je želio ostati anoniman, kazao je da su tvrdnje da su i američki agenti sudjelovali u operaciji, možda dio pokušaja da se podijeli ili prebaci krivnja za ono što se dogodilo.

Ukrajinski obavještajci odabrali su potom ljude s najkontroverznijim vezama s Ukrajinom i ponudili im lažne ugovore s Venezuelom. Odabrali su 28 Rusa koji su navodno povezani s nezakonitim radnjama u Ukrajini i još petoricu bez ikakvih veza kako bi otklonili sumnje. Rusima je rečeno da će biti odvezeni u Tursku odakle će odletjeti za Caracas. Pravi plan bio je odvesti ih u Ukrajinu gdje će biti uhićeni.

Regruti su autobusom prevezeni u Minks odakle su mislili da će otputovati u Venezuelu, no kada su stigli rečeno im je da će proći nekoliko dana prije nego što će moći otići, a zatim su ih premjestili u odmaralište Belorusočka, diskretno lječilište iz sovjetskog doba smješteno na mirnom mjestu 15 minuta izvan glavnog grada.

Akcija bjeloruskih sigurnosnih službi odvila se nekoliko sati prije nego što je grupa trebala poletjeti, a sve je emitirano na bjeloruskoj državnoj televiziji.

Bjeloruske vlasti u početku su vjerovale da su Rusi poslali grupu u Bjelorusiju radi destabilizacije zemlje uoči predstojećih izbora. Kremlj je sve demantirao kao i vlasti u Minsku navodeći kako je došlo do zabune.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je pak na izručenje muškaraca Ukrajini tijekom telefonskog razgovora s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom samo nekoliko dana nakon uhićenja.

Lukašenko je to odbio, a Rusi su vraćeni u svoju zemlju dok je ukrajinski predsjednik Zelenskij javno porekao postojanje ukrajinske operacije, kazavši da je njegova zemlja uvučena u to pitanje.

Ključne riječi

Komentara 7

ŠĆ
šćtrlj
13:49 08.09.2021.

Ukrajinci nahuškani od CIA-e čačkaju, a poslije će kmečati, kao i uvijek

TT
TTjac
15:28 08.09.2021.

I onda je svizac zamotao čokoladu....

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
15:34 08.09.2021.

Ovi jadni Ukrajinci su na sve primorani od strane aemrike,jer skupa je americka"demokracija",dolazi zima,a sjeverni je tok vec u funkciji,pa neka amerika snabdjeva svoje guzolisce s plinom,da vidimo hocel onda Ukrajinski muljatori placati redovno i krasti americki plin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije