Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum na VERN-u

U hrvatskim medijima nema fenomena lažnih vijesti

Zagreb: Panel diskusija pod nazivom Istinita ili lažna? Važno da je vijest ... na Sveučilištu Vern
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
16.01.2018.
u 16:53

Forum je održan u jeku diskusije o smjernicama EU komisije za suzbijanje nepoželjnog komuniciranja na internetu

Hrvatski mediji nemaju problema s lažnim vijestima, nego s fenomenom političkog, odnosno ljudskog obrambenog mehanizma. Imaju problem s profesionalnim standardima koji se ne poštuju dovoljno, kao i s transparentnošću vlasništva nad portalima – poručio je tako Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista sudjelujući na danas održanom forumu Veleučilišta Vern pod nazivom “Istinita ili lažna? Važno da je vijest.”

Spomenuti forum održan je u jeku diskusije o smjernicama EU komisije za suzbijanje nepoželjnog komuniciranja na internetu, ali i najave zakonskog rješenja protiv govora mržnje i širenja lažnih vijesti u Hrvatskoj. Uz Klarića, u raspravi su sudjelovali i Hrvoje Krešić, novinar N1 televizije, Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak i Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije.

– Kada govorimo o fake newsu, društvene mreže su najveći problem. Sadržaj koji se bez provjere objavljuje preko njih vodi urušavanju temelja demokracije, a jedan od tih temelja su i pravilno informirani građani – poručio je novinar Hrvoje Krešić.

Zagreb: Panel diskusija pod nazivom Istinita ili lažna? Važno da je vijest ... na Sveučilištu Vern
1/29

Komentara 17

Avatar Django
Django
18:06 16.01.2018.

Večernji list je svojevremeno, ne tako davno, otvorio portal pod imenom Barometar. Namjera je bila da portal uređuju sami čitaoci svojim člancima i prilozima, pod uvjetom da budu u stanju zadržati potrebni nivo pristojnosti i tolerancije za mišljenja i priloge drugih, pogotovo ako su različita. Bilo je tu članaka i s lijeva i s desna, dobrih a vrlo često i izvrsnih, a svi su uglavnom ta pravila i poštovali. Uključivalo se sve više čitalaca - autora. Stvar je dobro funkcionirala, jer nije bilo diktata tko o čemu i kako mora pisati. A onda je rubrika naprasno ukinuta. Da li se premalo lagalo ili su prilozi bili previše istiniti, jesu li amateri bili bolji i čitaniji od profesionalaca, to na žalost nikada nećemo saznati. Toliko na temu lažnih vijesti i obavijesti.

JU
juma
17:57 16.01.2018.

Slazem se. Ne moze biti rijec o fenomenu, jer su u nasim medijima sve vijesti lazne.

LI
lipa75
18:07 16.01.2018.

Raspravljalo se o fake vijestima na fake instituciji zvanoj Vern. Nekako mi je uz Vern teško napisati učilište, i to još vele. Prirodnije bi im bilo da napišu: "Prodaja diploma Vern".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije