Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snijeg i dalje pada

Zbog snijega građani bez struje i grijanja, i sutra će padati

split, snijeg (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/15
11.02.2012.
u 07:52

Zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije.

Do konca dana sjeverozapad Hrvatske te dalmatinsko zaleđe mogli bi dobiti novih 10 - 15 centimetara snježnog pokrivača, a apsolutni rekorder su Lika i Gorski kotar, gdje će nastavi li ovakvim tempom, novonapadali snijeg dosegnuti visinu i od pola metra. 

Najmanje snijega palo je na sjeverozapadnom Jadranu, do 5 centimetara, a susnježica i kiša dostigli su i jug zemlje.

Snijeg je jučer zabijelio i Dubrovnik, a gradonačelnik Andro Vlahušić je pohvalio komunalne službe koje su se na vrijeme upustile u "borbu" sa snježnim padalinom koji se dugo nije vidio u ovoj količini.

Otok Pag i dio Raba bez električne energije

Zbog sniježnog nevremena otok Pag ostao je bez struje, kao i dijelovi otoka Raba. Na kopnenom dijelu bez struje su i dijelovi Obrovca, kao i korisnici električne energije na dionici od Starigrada do Svete Helene. Bez isporuke je ostalo više tisuća ljudi. Iz Hrvatske elektroprivrede poručuju kao zbog jako loših vremenskih prilika na terenu, nisu u mogućnosti otkloniti kvarove te uspostaviti opskrbu električnom energijom. Ističu kako će ekipe izaći na teren čim se uvjeti s vremenom stabiliziraju. I u Lici je gotovo 3000 ljudi bez električne energije, te se čeka izlazak djelatnika HEP-a na teren.

Splićani se uhvatili lopata

Split poručuje kako je ovoga puta spreman na sve izazove snježne padaline - oko 33 posebna vozila za čišćenje snijega te 250 djelatnika komunalne službe spremno je za nove padaline, koje bi do večeri u gradu podno Marjana mogle napadati i do 10 centimetara. Veliki dio već ih je na terenu te rade na čišćenju sinoć napadalog snijega.

Od jutros su se i sami građani Splita uhvatili lopata, te čiste svoje okućnice. Dogradonačelnik Jure Šundov pozvao ih je da uz dobro raspoloženje očiste ne samo ispred svojih ulaza, nego da očiste i parkirališta. Ralice su krenule u "akciju" već u 4.45 sati, posipale su putove, pa su do bolnica i zdravstvenih ustanova sve ceste prohodne.

Javni gradski prijevoz "Prometa" od jutros prometuju uz otežane uvjete i mala kašnjenja.

Tridesetak centimetara snijega palo je noćas u Selcima na Braču, a snježne pahulje zabijelile su Stari Grad na Hvaru. Na području Vrgorca od sinoć je palo 20 cm snijega.

>>Bura u Posedarju izbacila sipe, odlična večera za mještane

Dok traje čišćenje Splita, oporbeni vijećnici HNS-a i SDP-a prikupljaju potpise za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj će tražiti smjenu gradonačelnika Željka Keruma. Potpise će predati gradskoj vlati za kada su najavili i konferenciju za novinare.

Ribiči sjekirama razbijaju led

Zbog zime i snijega koji su pritisnuli slavonsku ravnicu i ribiči su krenuli u akciju i to sa sjekirama. Dva puta na dan, ujutro i uvečer, ribočuvari razbijaju ledom okovano jezero Bajer u osječkom naselju Jug 2.

- Stvorio se sloj leda ledbelog oko 30 centimetara, a razina vode je niska, pa riba nema dovoljno kisika. Na ovaj način pokušavamo joj osigurati dovoljnu količinu kako bi preživjela - napomenuo je Josip Dimnjašević, predsjednik Saveza športsko-ribolovnih društava Osijeka.

Kamionima s prikolicama zabranjem promet

Snijeg pada u svim krajevima Hrvatske, ima ga i u Istri, te na Kvarneru, zbog čega nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, a prema Dalmaciji niti za lakša teretna vozila jer je za sve zatvorena Lička magistrala  između Udbine i Knina, a od Gračaca prema Obrovcu smiju voziti samo osobna vozila, poručuju iz Hrvatskog autokluba.

>>U Rijeci jaka bura bez snijega, Lošinj pod bijelim pokrivačem

Zimski su uvjeti proglašeni na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske i Dalmacije, te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Zbog snijega u Istri, na Istarskom ipsilonu obavezna je zimska oprema za sva vozila.

Snijeg će nastaviti padati do konca dana, najavili su meteorolozi.

>>U Lici jutros i do 16 centimetara novoga snijega

Oko 1000 volontera i zaposlenika Crvenog križa na terenu

Iz Hrvatskog Crvenog križa poručuju kako njihove ekipe zaposlenika te volontera i nadalje ostaju na terenu radi pomoći najugroženijim osobama, posebice tamo gdje se očekuju velike količine snijega.
Prema podacima pristiglim iz 21 Županijskog društva u proteklih tjedan dana volonteri i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa zbrinuli su 300 beskućnika, podijelili 15,5 tona hrane, pružili različite vidove pomoći za 3000 građana, najviše kroz dostavu hrane i lijekova, osiguravanja ogrijeva, tople odjeće i deka, prijevoza do liječnika ili bolnice te čišćenja snijega.

Oko 1000 volontera i zaposlenika HCK nalazi se na terenu radi pružanja pomoći najugroženijim osobama, pojasnila je Vlasta Vidović Šaša, iz Službe odnosa s javnoću Hrvatskog Crvenog križa.

Komentara 42

Avatar tetak
tetak
08:10 11.02.2012.

Eto vam sada kad ste razgoropadili Keruma.

PO
podravacc
08:23 11.02.2012.

da svatko uzme lopatu i metlu pa očisti ispred svoje kuće,ulaza ili poslovnog prostora bilo bi nam puno lakše

IM
Immanuell
12:02 11.02.2012.

Ha - ha - ha!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije