Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU SE ANOMALIJE

Kakvo nas ljeto očekuje? Objavljena prva dugoročna prognoza, evo što se najavljuje za Hrvatsku

Split: Građani spas od vrućina potražili na plažama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
26.04.2024.
u 15:49

Ljeto 2024. smatrat će se prijelaznim razdobljem između dva fenomena - El Niña i La Niñe, zbog čega bi moglo doći do nekih anomalija

Ljeto 2024. godine u Europi donosi već najavljene promjene, a meteorolozi Severe Weather Europe su u velikoj ljetnoj prognozi predvidjeli neobične vremenske prilike zbog prijelaza iz fenomena El Niña prema La Niñi. Prema analizi višegodišnjih trendova i modela ECMWF i CFSv2, očekuje se da će kontinent doživjeti nekoliko izazova u pogledu temperature i padalina.

Sve je vidljivije kako će upravo ljeto 2024. biti prijelazno razdoblje između ova dva fenomena, iz vrlo toplog u hladno vrijeme. Kako je objašnjeno, područje hladnih oceanskih anomalija širit će se cijelim tropskim Pacifikom do jeseni, nakon čega će krenuti vjerojatno hladna faza koja će trajati sve do 2025. godine. 

- Znamo da je El Niño na izlasku, ali takvi događaji velikih razmjera obično djeluju u dužim vremenskim periodima. To znači da će atmosferi trebati neko vrijeme da se prilagodi i odgovori na nove uvjete - poručili su prognostičari.

Prema prognozama, tlak će biti nizak nad sjevernom Europom, dok će jugozapad Europe biti pod visokim tlakom. To bi moglo rezultirati toplijim od normalnih temperaturama u središnjoj i zapadnoj Europi, dok se za sjever predviđa normalno ljetno vrijeme. Očekuje se i nekoliko prolaznih grmljavinskih oluja, osobito u unutrašnjosti kontinenta.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatska, kao dio ovog europskog krajolika, neće izbjeći promjene u vremenskim uvjetima. Obalna područja mogla bi uživati u ugodnim temperaturama, potaknutim toplijim morem, dok bi unutrašnjost zemlje mogla biti pod utjecajem toplijih temperatura uz moguće prolazne oluje.

- Svjesni smo da će ovo ljeto biti razdoblje prijelaza između faza, što može rezultirati neobičnim vremenskim anomalijama. Stoga je važno da ljudi ostanu informirani i prate lokalne vremenske prognoze kako bi se pripremili za moguće promjene - najavili su prognostičari Severe Weather Europe.

>> VEČERNJI TV Vakula o toplinskom valu: 'Nije samo travanj iznimka, govorimo o globalnom zatopljenju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije