Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Grmoja: 'Pozivam DP da pokušamo sastaviti široku koaliciju protiv HDZ-a i da Plenkovića pošaljemo u oporbu'

Foto: PIXSELL
1/32
18.04.2024.
u 23:58

Potrebnih 76 ruku u Saboru nitko nije skupio, a sinoć su to obećavali i Andrej Plenković kao relativni pobjednik izbora, ali i Peđa Grbin koji se sa svojim Rijekama pravde na predaje. DP je najpoželjnija udavača. Čeka se idući potez Milanovića

* DIP je do jutros u 9 pobrojao 99,79 posto glasova 
* HDZ ima 61 mandat, Rijeke pravde 42, DP 14, Most 11, Možemo 10
* I Andrej Plenković i Peđa Grbin najavili su kako kreću pregovori 
* Zoran Milanović se oglasio oglasio

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

 

23:50 Mostov Nikola Grmoja oglasio se na Twitteru. "Pozivam DP ili barem nekompromitirane dijelove DP-a da pokušamo sastaviti široku koaliciju protiv HDZ-a kako bismo Plenkovića i HDZ poslali u oporbu", napisao je Mostov kandidat za premijera.


22:00 HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV. Više čitajte ovdje.


20:45 Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je za Novu TV da traju telefonski pregovori s ostalim strankama koje su osvojile mandate u Saboru, ali je istaknuo da o svemu tome neće govoriti sada, već će njegova stranka najprije održati sjednicu Predsjedništva u ponedjeljak. Na njoj će analizirati izborne rezultate. "Predsjednik će nas izvijestiti o razgovorima i dogovorima koje je u tih par dana obavio. Predsjednik stranke obavlja razgovare", rekao je Hajdaš Dončić.

Potpredsjednik SDP-a otkrio je i da se čuo sa Zoranom Milanovićem, ali sadržaj njihovih razgovora nazvao je tajnom. "Mi ćemo određeni broj mandata predati predsjedniku Republike. Hoće li on uspjeti skupiti ostatak, to ćemo vidjeti. Mi razgovaramo s određenim blokom političkih stranaka, od kojih ćemo u jednom trenutku vjerojatno skupiti potpise. Nominalno smo počeli skupljati potpise, o tome se razgovara", objasnio je Siniša Hajdaš Dončić.


"Predsjednik će nas izvijestiti o razgovorima i dogovorima koje je u tih par dana obavio. Predsjednik stranke obavlja razgovare", rekao je Hajdaš Dončić, a na pitanje Tandare Knezović obavlja li za njih razgovore i predsjednik države, Siniša Hajdaš Dončić je to odlučno demantirao.

Potpredsjednik SDP-a otkrio je i da se čuo sa Zoranom Milanovićem, ali sadržaj njihovih razgovora nazvao je tajnom.

20:01 - Ministar Davor Božinović komentirao za Novu TV u kojoj fazi su dogovori HDZ-a s ostalim opcijama oko formiranja nove Vlade. 

- Ono što sam siguran jest da HDZ ima najširi koalicijski potencijal i to će se pokazati vrlo brzo - kazao je pa odgovorio u kojem roku će sastaviti Vladu: ''Vrlo brzo. Ne mogu vam sada reći hoće li to biti tri ili pet dana. Razgovaramo, kao što je već i rečeno, sa strankama s kojima mislimo da se može sastaviti Vladu''.


19:55 - Telegram doznaje kako je koalicija Rijeke pravde dosad okupila 57 zastupnika koji bi podržali Zorana Milanovića. Radi se o zastupnicima Možemo!, IDS-a, Nezavisne liste Matije Posavca te zastupnik Fokusa. S obzirom da računaju na podršku Mosta, sve je komentirao Mostov Nikola Grmoja.

- Sve ovisi o tome što će odlučiti Domovinski pokret, tada ćemo znati tko će sastaviti Vladu. Što se tiče Milanovićeve inicijative, od početka smo govorili da mi naše birače nećemo iznevjeriti – ostajemo na svojoj platformi, oko koje nas može podržati i bivša oporba i tako osigurati borbu protiv korupcije. Ono što je sigurno, to je da HDZ nikada neće dobiti našu podršku za formiranje Vlade - poručio je.


19:05 - Matija Posavec, čelnik Nezavisne platforme Sjever, komentirao je izborni rezultat svoje političke opcije koja je osvojila 2 mandata na parlamentarnim izborima. 

- Imamo političku platformu koja je snažna regionalna stranka i u polariziranoj situaciji dobila dva mandata. Neke dugovječnije i jače stranke osvojile su malo ili nisu prešle prag. Trenutno smo najjača centristička stranka u Hrvatskoj. Za razliku od mnogih, izašli smo samostalno, nismo bili dio koalicije nego smo jasnim i iskrenim putem tražili povjerenje birača. I dobili smo ga - komentirao je. Za N1 se osvrnuo i s kime bi mogli koalirati.

- Kao što smo rekli prije, a toga se držimo i dalje, podržat ćemo vladu lijevog centra, ukoliko će biti prostora za njeno sastavljanje. I jedni i drugi imaju mogućnost sastaviti većinu - poručio je pa odgovorio na pitanje bi li mogli s HDZ-om: ''Ne vidim ni kako bi naša dva mandata bila presudna. To nije izgledna opcija. Mi razmišljamo i stvaramo centristički prostor s takvim strankama, kao IDF, Fokus… Zajedno imamo pet mandata. A što se kontakata tiče, bilo je čestitki, no nije bilo nikakvog sastanka, razgovora ili pregovora''.


18:37 - Mostov Nino Raspudić komentirao je za HRT kako ih u Mostu još nisu kontaktirali. 

- Ne, nema još nikakvih kontakata. Mislim, HDZ zna da nema što s nama tražiti, a ovi preostali, ako se uspiju izdogovarati, uključujući i s DP-om, vjerojatno će onda kontaktirati nas, ali zasad... - komentirao pa poručio kako HDZ ''ne dolazi u obzir''. 

-  Nisam rekao da dolaze ni Rijeke pravde, nego se može razgovarati o široj, od DP-a prema centru lijevo, koaliciji protiv korupcije. Ali o tom, potom - poručio je. 


18:34 - Građanima se zahvalio i Mislav Kolakušić

''Hvala svim građanima koji su na izborima za Hrvatski sabor dali svoje povjerenje Pravu i Pravdi i našoj koaliciji što je donijelo treći najbolji rezultat na izborima!

Nakon početne analize rezultata jasno je da Mislav Kolakušić bio u potpunom pravu kada je pozivao sve suverenističke snage na zajednički nastup na izborima. Ponovo su desetci tisuća glasova suverenističkih birača rezultirali bez mandata jačajući na taj način druge političke opcije i njihove štetne politike kao i njihov politički potencijal. Hrvatska treba radikalni obračun s korupcijom i globalističkim politikama, a to nije moguće bez premoćne snage izražene u mandatima u Hrvatskom saboru. Radit ćemo na tome da u budućnosti suverenistička opcija bude najsnažnija politička opcija u Hrvatskoj jer je to jedina brana doslovnom nestanku Hrvatske u demografskom i političkom smislu''.


18:26 - Gradonačelnik Sinja Miro Bulj (Most) zahvalio se biračima koji su glasali za njega na izborima. On je, između ostalog, osvojio 11.589 preferencijalnih glasova. 

- Narode moj, hvala Vam! Izrazito sam ponosan na odlične rezultate u mnogim mjestima moje Dalmacije gdje je MOST dobio povjerenje čak 24 492 birača, a ja sam osobno dobio ukupno 11589 preferencijalnih glasova u IX. izbornoj jedinici - poručio je.


17:05 - U studio Večernji TV-a dan nakon izbora stigao je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić koji je prokomentirao s kime bi stranka, koja je osvojila 14 mandata, mogla koalirati nakon izbora. Pregovarački tim se sastavlja, otkrio nam je, tvrdeći da stranka ''neće ići za foteljama''. Više OVDJE.


16:02 - Zamolili komunikologinju stručnjakinju za neverbalnu komunikaciju Ljiljanu Buhač da nam proanalizira govor tijela stranačkih lidera tijekom njihovih kasnosinoćnjih obraćanja građanima odmah nakon što su se doznali konačni rezultati izbora. Više OVDJE


15:38 - Analitičari Ankica Mamić i Mate Mijić u studiju Večernji TV-a komentiraju rezultate parlamentarnih izbora te moguće koalicije. Emisiju možete pratiti putem kanala Večernjeg lista, a tekstualni prijenos pratite OVDJE.


15:14 - Državno izborno povjerenstvo sazvalo je konferenciju za medije nakon održanih parlamentarnih izbora. Iznijeli su detalje o nepravilnostima, navodeći kako će birači dvije izborne jedinice, dva biračka mjesta, ponovno glasati zbog grešaka koje su se dogodile. Više o tome OVDJE


15:02 - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebooku ovog četvrtka. Više o tome OVDJE.


14:01 - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu vezano uz rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Prema glasovima koji su prebrojani do 8h ujutro, HDZ dobiva 61 mandat, Rijeke pravde 42, DP 14, Most 11, Možemo 10.

"Hrvatske je u našem mandatu došla na 76 posto razvijenosti. Koristimo inteligentno mehanizme koje nas čine konkurentnijima", ustvrdio je Plenković. "Posebno mi je drago što je prepoznata tema demografija. Svi smo svjesni da je to problem za mnoge članice Europske unije. Sve to ima velike političke reprekusije".

>> VIŠE OVDJE


13:59 - O izbornim rezultatima govorio je u studiju Večernji TV-a Žarko Ivković. Više OVDJE


13:22 - Nakon vrlo burne izborne noći, iza podneva oglasio se Domovinski pokret koji je zahvalio građanima koji su odabrali njihovu opciju na izborima. Oni su, naime, izašli kao treća najjača politička opcija te su osvojili 14 mandata, a zasad još ostaje upitno s kime će koalirati. 

''Nakon jučer održanih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj želimo se zahvaliti svim hrvatskim građanima koji su izašli na izbore te povjerili podršku i povjerenje Domovinskom pokretu s 202.670 glasova.  S izborenih 14 saborskih mandata treća smo politička snaga u Hrvatskoj, a bez nas se više neće moći krojiti budućnost hrvatskog čovjeka. Najviše mandata osigurali smo u V. izbornoj jedinici – tri, zatim po dva u II., IV., IX. i X., dok smo jedan mandat izborili u I., VI. i VII. izbornoj jedinici.  

Foto: Domovinski pokret

Rezultat je to kandidata na našim listama koji su svojim radom i sposobnošću pokazali da mogu učiniti iskorak na korist svih građana, ali i toga što su na našim listama i istinski heroji Domovinskog rata, hrvatski branitelji, koji su uz Hrvatsku bili kada je bilo najteže, a građani su pokazali da vjeruju da će uz našu zemlju biti i u iduće četiri godine pred nama.  Kao što smo u našem izbornom programu i predstavili, prvenstveno ćemo se boriti za demografski oporavak Hrvatske, za nacionalnu sigurnost i zaštitu naših granica.  Hvala vam što ste nam poklonili povjerenje, pokazali smo još jednom nemjerljivu snagu zajedništva!

Hrvatice i Hrvati ustali su i jasno rekli da u svojoj zemlji žele ostati i boriti se. Zahvaljujemo ovim putem i svima vama koji ste nesebično davali sebe tijekom kampanje i ulagali napore kako bi Domovinski pokret ostvario sjajan rezultat'', objavili su u priopćenju.

>> VIŠE OVDJE


12:52 - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak da izborima za Hrvatski sabor nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj kao i da  „duhove koji su pušteni prije izbora i u kampanji"  treba vratiti u bocu. „Ukupni rezultati su u granicama očekivanoga, što znači da nije došlo do neke dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, za što je bilo pretpostavke”, izjavio je Pupovac za Hinu.

„Mislim da postoje realne šanse da se ne baš najbolji duhovi koji su pušteni iz boce prije izbora i tokom kampanje vrate u bocu, da se političke tenzije i opasna politička sukobljavanja koja su prijetila funkcionalnosti političkog života u zemlji vrate u bocu, u normalu, da se štete učinjene u ovom periodu što je moguće u većoj mjeri otklone ”, dodao je Pupovac.

Na upit misli li pritom na predsjednika Republike Zorana Milanovića kazao je da misli na više aktera koji su tome doprinosili. Želi, ističe, da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijega političkog života. Za izborne rezultate desnih stranaka, Domovinskog pokreta i Mosta, Pupovac kaže da je „raspirivanje različite vrste negativnih strasti i oslobađanje niza ne uvijek racionalnih energija neizbježno dovelo do takvih rezultata”.

POVEZANI ČLANCI:

O postizbornim suradnjama naglasio je da će se SDSS rukovoditi kriterijem smanjivanja isključivosti u političkom životu, koja je dodatno ojačana prije izbora, te s druge strane time da se obnovi politička stabilnost i nova kvaliteta političkog djelovanja u parlamentu i u državi općenito.

„HDZ je u ovoj stvari ključni akter i bez obzira na manji broj mandata koji je osvojio nego prije četiri godine, zadržao je tu ulogu i nesumnjivo da će biti taj koji će moderirati taj proces. Mislim da treba pustiti njemu da on taj posao radi, a HDZ je upoznat s našim stavovima”, rekao je Pupovac. Dodao je da će SDSS u ovom trenutku biti usmjeren primarno na razgovore sa svojim dosadašnjim partnerima, zastupnicima nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica i na razgovore s onima koji mogu zajamčiti dva stupa politike kakvu bi oni htjeli vidjeti u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da je zadovoljan rezultatom izbora SDSS-a jer je ne samo potvrdio svoja tri mandata, nego i osnažio ih sa znatno većim brojem glasova te učvrstio podršku između sebe i srpske zajednice u Hrvatskoj. Zadovoljan je i rezultatima drugih manjinskih zajednica u i vjeruje da će imati, ako ne kvalitetniji, jednako kvalitetan klub kao u protekle četiri godine.


12:34Dario Zurovec, član Fokusa koji je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova s te liste, komentirao je za 24sata kako bi mogao Fokus koalirati. 

- Što se tiče razgovora i priklanjanja prvo da riješim dilemu oko toga tko će u Sabor. Onaj tko je dobio najviše preferencijalnih glasova taj će ići u Sabor, dakle ja sam dobio najviše i odradit ću saborski mandat najbolje što ću moći - kazao je pa dodao o pregovorima: ''Rekao sam im da mi sjaše, moram se prvo dogovoriti s ljudima iz stranke i ljudima koji su mi dali najveću podršku''.


12:01 - Potpredsjednik HDZ-a i ministar obrane Ivan Anušić prikupio je najviše preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima u srijedu, pa čak i više od svoga šefa Andreja Plenkovića.

- Ne mogu reći da sam to očekivao, ali postoje neki razlozi kojima se to može objasniti. Ako si vjerodostojan u svom poslu, ne ideš prema ljudima s figom u džepu, radiš ono što si obećao, onda se to i prepozna i nagradi preferencijalnim glasovima - komentirao nam je Anušić. Više OVDJE.


11:53 Skoro je podne, a Zoran Milanović još se nije oglasio. O tome kakvu to poruku šalje razgovarai smo s analitičarima. Što su rekli čitajte OVDJE.


11:51 Andrej Plenković na Facebooku je najavio moguće brzo sastavljanje nove Vlade. "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu, s nekima smo se već čuli", napisao je. Više o tome čitajte OVDJE.


11:30 Kako su ministri prošli na izborima? Nisu svi jednako popularni. Koliko je koji od njih dobio glasova, čitajte OVDJE.


11:02 Nikola Grmoja iz Mosta za N1 jutros je rekao kako ih još nitko nije zvao. IZ HDZ-a, kaže, ni neće ih zvati jer nema smisla. Treba vidjeti što će se dalje događati, pogotovo s DP-om. "Jedni kažu, s HDZ-om ni mrtvav, ovi ostali tvrde nešto drugo. Ja sam jasno rekao da sam najbolja osoba za obračun s korupcijom. Treba vidjeti kakvo je raspoloženje ostalih. Meni se čini da je HDZ blizu toga. Mislim da teško Zoran Milanović sad može sastaviti Vladu. Mi smatramo da bi to ne trebao biti Zoran Milanović. Ali vidjet ćemo kako će se razvijati stvari", dodao je.


10:48 Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je čestitao Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi i rekao kako vjeruje da će i dalje biti premijer.


9:57 "HDZ će se morati odreći odanog partnera, ovakav ishod poraz je Milanovića, Grbin vjeruje da mu šanse nisu propale", analizira izbornu noć Večernjakova novinarka Iva Boban Valečić. Cijelu analizu pročitajte OVDJE.


9:26 Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera. Dodao je da će preferirati one kojima je prioritet rast standarda građana, a ne ideološka pitanja. No, krajnji sud o tome hoće li biti pozicija ili opozicija donijet će pregovarački tim, rekao je. Nije želio otkriti jesu li prema DP-u i njegovim partnerima već upućeni pozivi za sastavljanje nove vlade. Upitan kome je osobno skloniji u pregovorima, HDZ-u ili SDP-u, Lacković je rekao da je "njegov stav prema SDP-u i HDZ-u ostao isti", dodavši da su to "potrošene politike koje očito još uvijek dominiraju kod birača“. Lacković je u IV. izbornoj jedinici sa šestog mjesta i s preferencijalnih 16,71 posto glasova, prema neslužbenim rezultatima, ponovno ušao u Sabor nakon mandata pauze. Prije toga Lacković (NZ) je bio saborski zastupnik od 2016. do 2020., kao zamjena zastupnika Milana Bandića.


9:01 Katarina Peović, sada već biša saborska zastupnica čija sranka Radnička fronta nije prešla izborni prag, osvrnula se na Facebooku na jučerašnji dan. "Izbori za buržoaski parlament odvijali su se u 'neradnu' srijedu kada su SVE trgovine radile, prenosili su ih buržoaski mediji koji su na samom početku kampanje odredili koga će pratiti, a kapitalističke stranke su od prvog dana počele trošiti ogromne novce za kampanju", napisala je i dodala da velike stranke koriste javni novac za kupnju glasova. "No puno bitnije od statusa jedne radničke stranke je činjenica da se izbori odvijaju u krajnje nedemokratskom kontekstu u kojemu se srednjeklasna biračka mašinerija pozivala da nakon izbora ide u šoping, dok je trgovkinja padala s nogu nakon radnog dana, kada je borbeno i svjesno morala odlučiti za koga će glasati", kaže Peović.


8:32 "Koliko god mi možemo biti zadovoljni našim rezultatom, ne smijemo izgubiti iz vida da je cilj broj jedan micanje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još uvijek dostižan. Zato pozivamo sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da nikad neće s HDZ-om, da budu dosljedni i da kažu NE HDZ-u. Još uvijek se u danima pred nama može dogovoriti da SDP i njihovi koalicijski partneri sastave manjinsku vladu koju ćemo svi mi ostali podržavati iz parlamenta", objavila je Sandra Benčić jutros na Facebooku.


8:00 HDZ ima 61 mandat, Rijeke pravde 42, DP 14, Most 11, Možemo 10. NPS i IDS imaju po dva, Fokus 1. To su rezultati DIP-a u 8 sati ujutro, obrađeno je 99,74 posto biračkih mjesta.


7:00 Kome će se prikloniti Domovinski pokret, pitanje je nakon gotovo sto posto prebrojanih glasova. I lijeci i desni žele njihovih 14 mandata. Kome bi se mogli prikloniti i je li moguć raskol u stranci? Više o tome OVDJE.


6:30 Zoran Milanović još nije komentirao izborne rezultate.


6:00 "Želim prije svega zahvaliti svim biračima i sugrađanima. Po treći put zaredom HDZ je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima" rekao je sinoć Plenković u izbornom stožeru te dodao: "Sutra ujutro krećemo u formiranje parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu". Više o tome OVDJE.


5:50 "Pred nama su dani, tjedni, možda i mjeseci razgovora. A oni će završiti promjenom", poručio je sinoć Peđa Grbin SDP-ovcima. Više o tome OVDJE.


5:40 "S punim pravom i punom sigurnošću mogu reći da je Domovinski pokret treća najjača politička stranka u Hrvatskoj. Sutra ćemo sjesti i razgovarati, nakon što danas malo proslavimo", rekao je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Više o tome OVDJE.

FOTOGALERIJA Od euforije do razočaranja: Pogledajte raspoloženje po stožerima u izbornoj noći

1/15
Ključne riječi

Komentara 114

PA
papiribica
08:57 18.04.2024.

Slijedi demontaža radikalne ljevice u Zagrebu, koji je propao.

MO
modovisisajteMaraschino
08:47 18.04.2024.

Kako će ZM komentirati kad se još nije probudio?

Avatar Prosenjak
Prosenjak
09:44 18.04.2024.

Lako za to što Sandra Benčić frflja, jer čim dođe nalog odozgo oni će formirati vlast s HDZ-om. Sinoć je slušam i kaže kako će formirati vlast bez HDZ i bez desnice što je jednostavno matematički nemoguće. Nije stoga čudo što je studirala 20 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije