Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalno

Znanstvenici tvrde da će ovo otkriće promijeniti percepciju o našim precima

Homo naledi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
10.09.2015.
u 11:29

Otkriće novih vrsta sugerira da je priroda eksperimentirala s evolucijom, jer je omogućen razvoj različitih tipova vrsta nalik na ljudske koji su se razvijali u različitim dijelovima Afrike. Samo jedna linija je preživjela kako bismo mi danas bili to što jesmo, rekao je Chris Stringer

Znanstvenici su pronašli ostatke ljudske vrste u grobnicama duboko u pećinama južne Afrike. Otkriveno je 15 dijelova kostura koji su najveće pojedinačno otkriće takve vrste u Africi. Stručnjaci tvrde da će ono promijeniti dosadašnja znanja o našim precima. Studija objavljena u časopisu Elife također implicira da su ovi pojedinci bili sposobni za ritualna ponašanja.

Vrsta je nazvana Naledi i uvrštena je u skupinu Homo u koju spadaju moderni ljudi. Znanstvenici nisu uspjeli detektirati u kojem su periodu ovi ljudi živjeli, no znanstvenik koji vodi tim, prof. Lee Berger za BBC je rekao da vjeruje da bi mogli biti među prvima naše vrste (rod Homo) i da su mogli živjeti do prije tri milijuna godina u Africi. Rekao je i da bi oni mogli biti svojevrsni "most" između primitivnih dvonožnih primata i ljudi.

Prof. Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja rekao je da je otkriće vrlo važno.

– Otkriće novih vrsta sugerira da je priroda eksperimentirala s evolucijom jer je omogućen razvoj različitih tipova vrsta nalik na ljudske koji su se razvijali u različitim dijelovima Afrike. Samo jedna linija je preživjela kako bismo mi danas bili to što jesmo – rekao je za BBC.

Pronađeni ostaci lubanja, kostiju šake i stopala nevjerojatno su slični kosturu modernog čovjeka.  

>> Na sjeveru Kenije otkrivena nova ljudska vrsta!

Komentara 30

RA
rakikaki
11:57 10.09.2015.

"Priroda je eksperimentirala s evolucijom". Znači li to da je priroda inteligentno biće? Da to povežem s vjerom isti ti znanstvenici bi se digli na zadnje noge.

DU
Deleted user
12:20 10.09.2015.

Slični ljudima...? Naši političari su isto slični ljudima.

LI
lietuva
12:16 10.09.2015.

"Samo je jedna linija EVENTUALNO preživjela". Ropski prijevod s engleskog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije