Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločini koji su potresli hrvatSku

Poremećeni ubojice koji se nisu kajali ni žalili žrtve

zločini
Foto: Večernji list
1/2
26.08.2015.
u 20:19

Antun Stanković i Josip Miroslavić ubijali su golim rukama i sijali strah osamdesetih

Antun Stanković strah je zagrebačkim ulicama sijao krajem 1982. i početkom 1983. godine. Problematično djetinjstvo i obiteljsko nasilje potencirali su njegovu delinkvenciju. Ubojica je postao u 33. godini.

Prodavao zlato žrtava

Na Badnjak 1982. godine pozvonio je na vrata zagrebačkoj liječnici Ljudmili Brolich (64) u Tuškanovoj ulici 3 i predstavio se kao djelatnik Elektre. Žrtvu je potom ugušio i iz stana joj odnio zlatninu, novac i druge vrijedne predmete. Dok je policija tapkala u mraku za okrutnim ubojicom, Stanković je počinio još jedan zločin.

Nakon što ga je u stan pustila vlastita teta Magdalena Sirc (56), udario ju je sjekirom. Kada je pala na pod, zadavio ju je rukama te, kao i u prvom slučaju, iz stana pokupio vrijedne predmete. Bilo je to 21. veljače 1983. godine, svega nekoliko dana prije nego što će ga djelatnici tadašnjeg Sekretarijata za unutrašnje poslove u Zagrebu privesti licu pravde.

Otkriven je jer je zlatninu koju je ukrao iz stanova žrtava prodavao po Varaždinu.

– Mislili smo da je robu koju nam je donosio na prodaju stekao provalama – kazali su osupnuti kupci "krvave" zlatnine. Pomagači u preprodaji nakita također su bili pritvoreni i kažnjeni. Stanković je mjesecima bio nevidljiv "miliciji" jer se gradom šuljao samo u večernjim satima, sve iz straha da ne bude otkriven.

Dane je uglavnom provodio u stanovima svojih znanaca. Osim koristoljublja, Stanković je kasnije istražiteljima priznao da mu je sam čin zločina predstavljao i određeno zadovoljstvo te da se ne kaje zbog nedjela.

Tih godina javnost je šokirao i Josip Miroslavić poznat po silovanjima starijih žena. Zbog silovanja, razbojstava i krađa počinjenih do 1985. godine bio je osuđivan već dvanaest puta. Svojedobno je i pobjegao iz zatvora. Kako će se kasnije ispostaviti vještačenjem, Miroslavić je duševno zaostalo u razvoju, patološka ličnost i alkoholičar, ovisnik koji je pio od svoje dvanaeste godine.

Najveći zločin počinio je 12. kolovoza 1998. godine kada je u kukuruzištu u blizini naselja Lukavac pokraj Velike Gorice zadavio Milku Podlesak (74). Tada 53-godišnji Miroslavić ženu je zaskočio u kukuruzištu, bacio na pod i tukao. S nje je strgnuo odjeću želeći je silovati. Od tog je nauma odustao pa je nesretnu ženu na kraju ubio. Da je posrijedi zločin, najprije je posumnjao susjed koji je Miroslavića sreo ubrzo nakon ubojstva.

Trljao je ruke

Vidio ga je kako izlazi iz kukuruzišta i trlja ruke. Kratko su porazgovarali, a nakon što se Miroslavić dalje odvezao biciklom, susjed je krenuo prema kukuruzištu i tamo ugledao leš nesretne Milke Podlesak.

O tome je odmah obavijestio policiju i opisao njezina ubojicu. Iako je Miroslavić prvotno šutio o zločinu, istražiteljima je kasnije priznao što je učinio. Osuđen je na 25 godina zatvora pa je tako ostao zapamćen i kao jedan od prvih osuđenika koji su dobili dugotrajnu kaznu zatvora nakon što je uvedena u Hrvatskoj.

>> Srđan Mlađan je troje ljudi 
ubio prije 
21. rođendana

>> Tijela nikada 
nisu nađena, ali Baraba je osuđen za dvostruko ubojstvo i otmicu

>> Davor Celčić je ubio trudnu djevojku i odrezao joj šake

>> 'Jesi li živ?' bez imalo sućuti pitao je policajca koji je ležao u lokvi krvi

>> Jedan od rijetkih koji je na suđenjima sjedio u lancima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije