Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomci aeronautike:

Otvorit ćemo tvrtku za panoramske letove iznad Zagreba

03.03.2016., Zagreb - Studenti Marko Tufegdzic, Matko Babic i Marin Pavlovic osnovali su tvrtku Air Zagreb koja nudi turisticke letove iznad Zagreba.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
05.04.2016.
u 18:00

Skupo školovanje za kojeg im nije organizirano dovoljno praktične nastave i teško zaposlenje nakon završetka fakulteta samo su neki od problema s kojima su suočeni mladi piloti.

Panoramski letovi iznad Zagreba u angažmanu prve studentske aviokompanije – Air Zagreb. Plan je to koji zvuči poprilično ambiciozno, ali ne i nemoguće, barem ako se pita Marka Tufegdžića, Marina Pavlovića i Matka Babića. Trojica studenata s prve godine diplomskog studija aeronautike odlučila su se, naime, baciti u poduzetničke vode.

– Piloti smo po struci, letjeti znamo. Treba nam samo avion, tako da smo trenutačno u potrazi za investitorima – govore ovi 22-godišnjaci te objašnjavaju da im je cilj osnovati malu tvrtku koja bi se u početku bavila turističkim letovima iznad Zagreba, a postoji mogućnost da se kasnije organizira i ponuda aviotaksija.

Neizvjesna budućnost

Skupo školovanje za kojeg im nije organizirano dovoljno praktične nastave i teško zaposlenje nakon završetka fakulteta samo su neki od problema s kojima su suočeni mladi piloti i koji su potaknuli ovaj trojac s Fakulteta prometnih znanosti da preuzmu stvari u svoje ruke.

– Završavamo fakultet i budućnost nam je neizvjesna. Trebali bismo izdvojiti goleme novčane iznose da platimo praksu i dosegnemo broj letačkih sati dovoljan za upravljanje velikim avionima na komercijalnim letovima – objašnjava Marko Tufegdžić te napominje kako su zato zaključili da se više isplati novac uložiti u vlastiti posao te iskustvo skupljati u malom avionu za čiju su vožnju potpuno obučeni. Planiraju kupiti ili unajmiti avion u koji uz pilota stane još troje ljudi. Panoramski letovi trajali bi od pola sata do sat vremena, polijetalo bi se s pista u Lučkom ili iz Zračne luke “Franjo Tuđman”, a iako su primarno namijenjeni turistima, trojac misli da bi letovi sigurno privukli i Zagrepčane.

– Već smo napravili analizu tržišta i više od 80 posto ispitanika izjasnilo se da bi htjelo isprobati panoramski let – objašnjava Matko Babić.

Puno papirologije

Osim ispitivanja tržišta prvi im je korak upoznavanje s postupkom osnivanja tvrtke.

– Jedno je čitati o poduzetništvu u knjigama, a drugo je osnivati vlastitu tvrtku – govore studenti koji imaju punu podršku svojih profesora, jer slični pothvati na njihovu fakultetu nisu česti. Upravo s Fakultetom prometnih znanosti planiraju surađivati kako bi i drugi studenti mogli odraditi praksu u Air Zagrebu.•

Komentara 5

GO
google385
18:22 05.04.2016.

svi veliki gradovi imaju za to zabranu zbog terorizma decki letite po zagorju mekse vam je ako padnete na brege

Avatar JustinCase69
JustinCase69
19:50 05.04.2016.

Ja bi se zapital..jer ima i drugih tvrtki u Zg koje nude panoramske letove vec godinama..znači ništa novoga osim još kedan članak u rangu " ajmo nekaj napisati pa moža bu i zvučalo interesantno"..

SO
Somelier
20:43 05.04.2016.

Želim im puno sreće kod pridobivanja dozvole za letenje iznad Zagreba. Poznavajuči Hrvatsku revnost možda uspiju za par godina to srediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije