Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistički bum

Zamjena: Za stan u Španskom može se i u Tajland ili Kaliforniju

Rujana Lukač
Foto: Privatna arhiva
1/5
22.08.2015.
u 12:15

U sustavu HomeExchange vlasnici nekretnine "posuđuju", dok je u Airbnbu riječ o naplaćivanju najma

Posjedovati stan u glavnom gradu, koji iz dana u dan doživljava turistički bum, za njihove vlasnike pravi je "jackpot".

Dok jedni nekretninu iznajmljuju kad god i koliko god mogu, sve više je popularna i tzv. zamjena domova, i to putem portala HomeExchange.com.

Oni koji se učlane, oglašavaju svoju kuću, stan ili apartman i tako je nekretnina otvorena za zamjenu s nekim drugim bilo gdje u svijetu.

Recenzije su ključne

– Kada se plati godišnje članstvo od 600 kuna, dogovorena zamjena ne košta ništa dodatno. Primjerice, ne plaća se potrošnja klime ili količina drva za kamin na skijanju ili struja. Pri učlanjenju svi imaju neograničen broj zamjena unutar godinu dana – kaže Zagrepčanka Rujana Lukač, koja je pokrenula HomeExchange u Hrvatskoj, a trenutačno je na zamjeni u Kaliforniji (tjedan dana najma kuće u Orange countyju u Newport Beachu premašuje 2000 dolara). U Zagrebu, kaže, ima 150 oglasa za zamjenu.

– Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da se jednako dobro mogu zamijeniti i oni koji imaju stan npr. u Španskom kao i oni koji imaju stan u centru – kaže Lukač. Zamijeniti se može u isto vrijeme, a i ne mora, sve je stvar dogovora. Rujana Lukač tako je u veljači ove godine posjetila Tajland, a vlasnici tamošnje kuće doći će u njenu tek dogodine.

– Više puta sam zamijenila stan u Zagrebu za vikend destinacije. U lipnju prošle godine bila sam u velikom stanu u Lisabonu, a vlasnik stana tek krajem kolovoza dolazi k meni na Hvar u vikendicu i par će dana biti i u Zagrebu – kaže.

Foto: zvonimir ferina

Najisplativiji način za najam stana u Zagrebu je posredstvom stranice Airbnb, na kojoj stranci daju ocjene svakom smještaju i ostavljaju svoje komentare. Recenzije su, slažu se iznajmljivači, "alfa i omega" tog posla.

Nisu požalili

– Samo jedan loš komentar dovoljan je da sruši rejting – kaže Danijela Čavlović, predsjednica sekcije Zajednica obiteljskog smještaja za Grad Zagreb pri HGK, a i vlasnica prvog zagrebačkog bed&breakfasta Kairos.

Turisti gledaju na sve – koliko se domaćini trude da se osjećaju kao kod kuće, kakav im je bio doček, koliko su uslužni... Svoj su stančić od 40 kvadrata u Tkalčićevoj ulici iznajmili i supružnici Zorica i Nenad Jambrović, koji ga iznajmljuju za 60 eura po noći za dvoje.

– Suprug je naslijedio stan u derutnom stanju. Dvije godine bio nam je trošak, razmišljali smo hoćemo li prostor dati u poslovni najam. No, drugi su nas iznajmljivači savjetovali da ga uredimo kao apartman – kaže Zorica Jambrović i dodaje da nisu požalili zbog te odluke.

Komentara 8

KE
KeyserSoze
17:39 22.08.2015.

za Špansko možeš dobiti ponudu iz nekog španjolskog sela na 200 kilometara od Madrida, što i nije loše ali ako hočeš zamjenu o kakvima se piše u ovom tekstu onda moraš dati kuću na moru i to u kolovozu, i tada možeš birati bilo gdje, ma kakvo Špansko....

Avatar dott980
dott980
13:22 22.08.2015.

ma pixdarije pišete..

DU
Deleted user
23:12 22.08.2015.

Ne znam za daleke i egzotične destinacije, ali je u Europi dvokrevetna soba s kupaonicom, preko nekih potala, u poznatim gradovima već po 20, 25 Eura noć! Ako vam je do turizma, razgledavanja ili kraćeg boravka. Pobrinete li se zaa letove s niskobudžetnicima, a oni su skuplja stavka, sva ova iznajmljivanja, zamjene i slične kerefeke su nepotrebne. Osim ako baš ne zatupite za dva mjeseca u peterosobnom stanu na Montmartreu ili Rambli, ali to su već druge teme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije