Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ubili su nam posao'

Tržnice Branimirac i Britanac pred zatvaranjem!

'08.02.2013., Zagreb - Sarolika ponuda voca i povrca na Branimirovoj trznici. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/3
09.10.2013.
u 09:43

Prema podacima Tržnica Zagreb promet je od uvođenja fiskalizacije pao više od 30 posto.

Od 23 zagrebačke tržnice samo njih sedam uspjelo je zasad preživjeti fiskalizaciju. Pred mogućim zatvaranjem čuvene su tržnice Branimirac i Britanac na kojima su Zagrepčani desetljećima kupovali svježe namirnice, a ništa bolje nije ni u Dubravi ili Borongaju. Prema podacima Tržnica Zagreb promet je od uvođenja fiskalizacije pao više od 30 posto.

Država ih sve osudila

– Strašno. Ubili su posao na tržnicama, a time i obitelji koje su se tako prehranjivale – kazao je prodavač Josip s tržnice na Britancu. S tržnica su prvi pobjegli prekupci koji su, da bi izbjegli fiskalizaciju, osnivali obiteljska poljoprivredna gospodarstva. No kako se bliži kraj sezone uzgoja, prema informacijama iz Udruženja tržnica mnogi se vraćaju na trgovačka društva. U suprotnom neće moći kupcima objasniti otkud im rajčica u prosincu ili kako banane rastu u Međimurju. Ivan Slamić preprodajom ribe na Dolcu bavi se već 16 godina. Ne krije da ribu nije ulovio svojim rukama i ne bježi od poreza, no smatra da se država ponaša kao da su oni kriminalci.

– Nismo protiv plaćanja poreza, no želimo bolji model. Ovaj je loš i morat će se mijenjati, a pitanje je koliko će trgovaca dotad propasti – kazao je Slamić.

Osim na gradskim tržnicama, ispaštaju i prodavači na Zelenoj tržnici na Žitnjaku,

– Otkako smo ušli u Europsku uniju, na veliko kupuju Slovenci i Mađari koji su glavni razlog zašto obrtnici opstaju – kazao je glasnogovornik Tržnica Miroslav Pupić Bakrač. Među trgovcima na Dolcu kruže i priče o skoroj privatizaciji Tržnica.

– Kažu da će nas Todorić preuzeti – kazala je Vukoslava Štorek aludirajući na "zelenu tržnicu" koju Konzum uskoro otvara na uglu Kurelčeve i stare Vlaške.

Privatizacija?

Ondje bi se nudilo sve što i na samoj tržnici pa se trgovci boje da je to početak privatizacije. U Konzumu su potvrdili da će uskoro otvoriti trgovinu, no da će se u njoj nuditi mješovita roba, od voća i povrća do kućnih potrepština.

>>Propada li Branimirova tržnica? Opustošena, a kumice odlaze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije