Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj Komedije

Kad mu se i ne plati, 
ansambl mora raditi

26.05.2015., Zagreb - Niko Pavlović, ravnatelj kazalista Komedija.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.05.2015.
u 13:00

Niko Pavlović: Ne bježim od odgovornosti što nekad nije bilo isplate honorara vanjskim suradnicima, ispričavam se

Što se događa u kazalištu Komedija nakon što je državna revizija dala uvjetno mišljenje o poslovanju, a vanjski suradnici odbili su nastupiti zbog duga koji se nakupljao godinama, ali i novim premijernim naslovima, razgovarali smo s ravnateljem Nikom Pavlovićem.

Koju novu premijeru Komedija priprema?

Mjuzikl Mamma Mia praizvedbu će imati 18. lipnja. Bit će to bomba od mjuzikla, dobili smo prava za izvođenje na dvije godine u Hrvatskoj i BiH. Kupili smo četiri klavijature, elektronski bubanj, tri gitare – dvije akustične i bas gitaru i zvučnike. Investicija je stajala 320.000 kuna. Imamo dvije podjele glumaca, a igraju Vanda Winter, Ana Kraljević, Luka Nižetić, Damir Kedžo, Renata Sabljak, Sanja Marin, Ervin Baučić, Đani Stipaničev... Svi su prošli audiciju. Imamo dogovoreno gostovanje u Opatiji 26. lipnja, a 5. srpnja u pulskoj Areni. U međuvremenu u Zagrebu igramo devet predstava. Cijena ulaznice bit će 120 kuna, što je znatno prihvatljivije nego 150 eura koliko stoji u Njemačkoj, a siguran sam da naša izvedba ne zaostaje u kvaliteti.

Koliko su stajala autorska prava?

To je poslovna tajna, više od 20.000 eura.

Što pripremate do kraja ove godine?

"Bljesak zlatnog zuba" prema sjajnom tekstu Mate Matišića koji još nije igran u Zagrebu, počinje se raditi 15. rujna.

Kako komentirate izvješće državne revizije koja je dala uvjetno mišljenje zbog duga od 5 milijuna kuna?

Četiri mjeseca davali smo im podatke i zadovoljan sam jer nismo kršili zakon, nema kriminalnih radnji.

Bivši vanjski suradnici Komedije za HTV su izjavili da su njihovi potpisi na ugovorima lažirani.

To je laž. Tko bi lažirao njihove potpise i zašto?

Zbog čega Komedija uopće duguje vanjskim suradnicima?

Razloga je više. Dugovi se nakupljaju još od Jarun Festa koji je završio 2006. zbog financija. Fantastična pozornica na 900 kvadrata na jezeru imala je bolju scenu nego Komedijina. To je bila savršena priča i Zagreb je izgubio kazalište na vodi na kojoj smo izveli mnoge premijere – Malu Floramye, Full Monty, Noć u Veneciji... Jarun je primao 1800 gledatelja koji su plaćali ulaznice, a noćni život trajao je do jutra. Problem su i vanjski suradnici kojih po predstavi imamo i po 50. U kazalištu je trenutačno zaposlenih 174, a prema sistematizaciji bismo ih mogli imati i 204. Imamo nepopunjen orkestar i ova situacija se dogodila upravo zbog toga. Prošle sezone imali smo 117 glazbenih predstava, toliko imaju Opera i Balet HNK zajedno.

Zašto orkestar nije popunjen?

Ne možemo ga popuniti bez dopuštenja.

Hoćete li vratiti dugove?

Veliki dio već smo vratili, a obećao sam da će u dijelovima dobiti i ostatak do kraja sezone.

Suradnici kažu da nikad niste došli pred orkestar i rekli da pričekaju dok ne pronađete rješenje.

Možda je bilo nespretnosti s moje strane, ne kažem da nije, ali u tom familijarnom odnosu ja sam jako iznenađen njihovom reakcijom. Ako nešto u teatru mora biti, to je da predstava mora biti odigrana. Kad glumcima umre otac ili majka, oni igraju u suzama, ali im ne pada napamet da odbiju nastupiti. Plaćeno im je napreskokce. Pitam se zašto im to nije smetalo prije.

Rad se mora platiti.

Ne očekujem da ljudi rade besplatno. Na premijerama sam uvijek zahvaljivao svima, od dobavljača i glazbenika do glumaca. Činjenica jest da smo od neisplaćenih honorara počesto stvarali predstave. Nakon ove objave iz Grada su odmah reagirali i poslali novac da se dio duga sanira, što sam napravio.

Koliko je Grad uplatio Komediji?

Dovoljno da sam mogao reagirati i ugasiti požar.

Kako vodite evidenciju i plaćate honorare, po predstavi ili po izvedbi?

Organizator orkestra provjerava jesu li sva mjesta popunjena, jer suradnici znaju poslati zamjenu. Nakon predstave glazbenici se potpišu kod inspicijenta i on s knjigom drugi dan dolazi tajnici, nakon čega ona stvara listu i prema ugovorima koje imaju prosljeđuje dokumente računovodstvu. To je ustaljena procedura koja funkcionira godinama. Novac bi se trebao isplaćivati mjesečno.

Isplaćuje li se?

Nekad da, nekad ne. Često sam bio u nezahvalnoj situaciji – ili platiti dobavljače, vanjske suradnike...ili uložiti u projekt. Projekt mi je prioritet, a oni su skupi. Ne bježim od odgovornosti. Žao mi je i ispričavam se, nismo nikome otkazali i trenutačno na repertoaru ne igraju predstave u kojima sviraju. Sad nam je prioritetna Mamma Mia.

>> Ravnatelj Niko Pavlović glazbenicima otkazao, a nije vratio dug

>> Dugovi honorarcima gomilali su se godinama, a u nekim slučajevima iznose velikih 60.000 kn

Komentara 8

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
15:36 27.05.2015.

A tko je kum? A zanimljivo veli za autorska prava poslovna tajna a onda 20 000 eura sad budi pametan

OR
orson
16:20 27.05.2015.

Javna je tajna da honorarcima godinama ne isplaćuje zarađeno, a ovdje se nemušto izvlači te uvijeno i ko fol malo ispričava, kakti to su samo nespretnosti. A sebi nije zaboravio isplatiti plaću i bonus. Dno dna!

DU
Deleted user
07:02 28.05.2015.

Nemreš vjerovati! Pa to je cijela mafija! Ovaj Pavlović mi nije baš čist!!! Tak se čini, jer mu još nije suđeno, pa ne smijem dublje!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije