Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprodaja parcela

Grad kao agencija za nekretnine. Pogledajte gdje prodaje zemljišta

zemljiste
Foto: Grad Zagreb
24.02.2016.
u 13:49

Neiskorištene gradske parcele kupuju tvrtke i grade stanove. Putem e-kataloga na webu Grada zainteresirani mogu vidjeti zemljište, koje potom ide na javni natječaj za prodaju, pa tko da više

Prije pola godine Grad Zagreb je poput agencija za nekretnine počeo s objavom popisa nepotrebnih zemljišta i do danas ih je pet i prodao.

Riječ je o po dva gradilišta u Vrapču i Malešnici te jednom na Kajzerici, čijom je prodajom Grad ukupno uprihodio 3,7 milijuna kuna. Najveću cijenu od one početne koju je Grad tražio postiglo je gradilište u Klari od 1100 kvadrata. Traženo je 1,8 milijuna, a tvrtka Kajzer Dom ponudila je 2,1 milijun kuna, što se nije moglo odbiti. 

Više kandidata – viša cijena

– Cijena je bila malo visoka za to zemljište, no nama je lokacija bila zanimljiva jer se nalazi u blizini Velesajma i što već godinama gradimo na tom području pa smo nastojali i novim projektom ostati u naselju – kazali su nam iz tvrtke. 

Procedura je takva da se potencijalni kupci jave pismom namjere Gradu za određenu nekretninu nakon čega Grad raspisuje javni natječaj kako bi ponude mogli dati i drugi zainteresirani. Što je više kandidata, moguća je veća cijena, no Grad može prodati nekretninu ako dobije i samo jednu ponudu, koja mora biti veća od procjene. Ako je vrijednost iznad milijun kuna, potvrdu prodaje zemljišta, kao za zemljište na Kajzerici mora dati i Gradska skupština, što nije trebalo za preostala četiri.

Tako je za oranicu u Malešnici II od 296 kvadrata Grad prema procjeni vještaka tražio 354.084 kune, a cijena se popela na 381.000 kuna, dok je susjedna, nešto veća oranica od 336 m2, procijenjene vrijednosti 401 tisuću kuna, postigla cijenu od 432 tisuće. U Vrapču je za gradilište površine oko 350 kvadrata traženo 425 tisuća, a dobiveno 460 tisuća kuna, dok je za manje gradilište od 245 kvadrata traženo 46 tisuća eura, a prodano je za 353 tisuće kuna. 

Država bi mogla slično

– Model objave zemljišta u vlasništvu Grada slobodnih za raspolaganje putem Kataloga nekretnina pokazao se korisnim jer su svim građanima putem web-stranice Grada dostupni osnovni podaci o zemljištima kojima Grad raspolaže i koja su slobodna za prodaju putem natječaja – kazao je Damir Lasić, pročelnik za imovinskopravne odnose.

Dodao je da zaprime puno više pisama namjere za kupnju nekretnina nego što ih se realizira, i to zbog naknadnog odustanka zainteresiranih i nakon objave natječaja. Na popisu zemljišta koje Grad još uvijek nudi, primjerice, i ono je za poslovne namjene, između Sarajevske i zgrade Kineski zid u Zapruđu. Grad traži 10,4 milijuna kuna. Ovakav bi model prodaje mrtvih kapitala mogla slijediti i Vlada, čiji je premijer najavio kako bi na prodaju dao državna zemljišta da bi potaknuo razvoj gospodarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije