Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora za samozapošljavanje

Dočekali – 445 ljudi kreće u novi posao

27.01.2012., Zagreb - Zene rade u pogonu tvrtke Estare Culto u Zagorskoj 2. Estare Culto jedna je od vodecih hrvatskih i regionalnih modnih kompanija. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
24.06.2014.
u 14:00

Po 25.000 kn će primiti evidentirani s burze. –To nam je odskočna daska, na nama je da se izborimo - kažu

Nakon dvije godine traženja posla preko Zavoda za zapošljavanje, 44-godišnji Sanjin Bukovac odlučio je samostalno okušati poslovnu sreću, a u tomu će mu pomoći i 25 tisuća kuna koliko će kao poticaj za samozapošljavanje dobiti od Grada Zagreba. U prvom takvom gradskom programu pomoći pri samozapošljavanju, uz Bukovca će ovih dana isti iznos dobiti još 310 građana Zagreba, koji će na taj način prekinuti dugu nezaposlenost.

Pružila se prilika

– Već duže imam ideju i želju pokrenuti svoj posao no zbog začaranog administrativnog kruga i velikih obveza tek mi se sada pružila prilika da nešto i pokušam - objasnio je Bukovac. Odlučio se za trgovinu kozmetičkim proizvodima za djecu, a već u startu uvjeren je da mu neće biti nimalo lako.

–Ova potpora je lijepa gesta Grada i gradonačelnika, ali to će nam biti samo odskočna daska i na nama je samima da se borimo za opstanak - istaknuo je Bukovac.

Novac očekuje i Gordana Šimunec iz Čeha koja je kao krojačica na burzi provela oko godinu dana.

– Drago mi je što ću moći krenuti u samostalni posao i burzu zamijeniti šivaćim strojem, a nadam se da ću poslove dobivati na preporuku zadovoljnih klijenata - kazala je Šimunec.

Krojačku radionicu otvorit će u obiteljskoj kući, a za opremanje će joj dobro doći i gradski novac jer se uz troje djece teško upustiti u nesiguran samostalan posao.

Na gradski natječaj Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto pristiglo je 316 zahtjeva, a 311 ih ispunjava uvjete. Pravo na prijavu imali su svi Zagrepčani koji su na Zavodu za zapošljavanje i koji su za svoju poslovnu ideju izradili poslovni plan. Za novčanu potporu izabrani su pak oni koji su ocijenjeni kao perspektivni pa će uz spomenutih 311 osoba koje pokreću posao naći još i njih 134 koliko će ih oni zaposliti u svojim tvrtkama i obrtima pa će s financijskom injekcijom od 7,7 milijuna kuna burzu napustiti 445 osoba. Potpore su zatražene za razne djelatnosti, od frizerskih, kozmetičarskih do online trgovina i suvenirnica. Jedna osoba novac će uložiti u otvaranje hostela, a jedna u taksi za životinje.

Može se ponoviti

Iz gradske uprave kazali su da je riječ o programu kojeg su preuzeli od Zavoda za zapošljavanje nakon što je ondje nestalo novca, a koji će nadzirati zajedno s Razvojnom agencijom.

–Godinu dana pratit ćemo njihov razvoj, a svi će imati na raspolaganju i stručnu financijsku i pravnu pomoć djelatnika Agencije - kazala je Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo. Dodala je da će Grad ponoviti program ukoliko na tržištu uspije i pola osoba koje su primile pomoć.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije