Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bicikl siguran na kuki

Dale otkaz i stvorile Lanac za bicikle - prvi čuvani parking

Lanac za bicikle Ivana Perišić Maja Pleša
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
25.03.2014.
u 14:21

Ivana Perišić i Maja Pleša pokretačice su jedinstvenog biciklističkog projekta u Hrvatskoj, koji se u petak 28. ožujka otvara u Obrtničkom prolazu u centru Zagreba. Biciklisti će svoja vozila, koja će vješati na kuke, moći ostavljati u zatvorenom prostoru za dvije kune po satu, a uvodi se i mjesečni najam. Zasad ima mjesta za 100 bicikala

Prvi zatvoreno čuvano parkiralište “Lanac za bicikle” otvara se u petak u Obrtničkom prolazu 1, u samome centru grada između kina Europe i Gundulićeve ulice.

Još prije dvije godine autoricama Ivani Perišić i Maji Pleša sinula je ideja da krenu u projekt, no nisu imale hrabrosti. Pitanje je koliko bi posao tada bio isplativ budući da su bicikli bili manje popularni nego danas.

Nepoznata djelatnost

Sat vremena čuvanja bicikla vozače će stajati dvije kune, a o cijeni mjesečne karte, za koju bi mogli biti zainteresirani zaposleni koji rade u centru grada, još razmišljaju, no trebala bi biti povoljnija od cijene javnog prijevoza.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– U jednoj studiji Europske komisije pročitala sam da 25 posto građana ne vozi bicikle jer ih nema gdje parkirati. Preporuke studije i jesu da se riješe parkirališta za bicikle – kaže 34-godišnja Ivana Perišić. Djevojke tvrde da žele pružiti korisnu i pristupačnu uslugu građanima i od toga pristojno živjeti.

– Bicikli će se vješati na kuke inovatora Marina Radovana. Prijatelji su nam pomogli osmisliti kako ćemo ih posložiti – kaže. Zajedno s Majom Plešom do prije mjesec i pol radila je u marketinškoj agenciji.

Ova djelatnost nije registrirana u Hrvatskoj i nitko nam nije znao reći što trebamo napraviti. Zanimalo nas je koji su minimalni tehnički uvjeti i trebamo li dozvole za rad za privatno zatvoreno parkiralište za bicikle

Maja Pleša

Dale su otkaz kako bi osnovale vlastito društvo – Svibanj projekt. Anegdota vezana uz pokretanje posla odnosi se na činjenicu da ih nitko iz mjerodavnih institucija nije znao uputiti na pravu adresu.

– Ova djelatnost nije registrirana u Hrvatskoj i nitko nam nije znao reći što trebamo napraviti. Zanimalo nas je koji su minimalni tehnički uvjeti i trebamo li dozvole za rad za privatno zatvoreno parkiralište za bicikle. Javili smo se u niz ministarstava i gradskih ureda, no nitko nam nije mogao pomoći – kaže 28-godišnja Maja Pleša.

Rade od 8 do 23 sata

Na parkiralištu će se moći i napumpati gume, a možda i oprati bicikl. Razmišljaju da, osim bicikala, ponude i čuvanje stvari. Zimi, kad se bicikli ne voze, parkiralište će ponuditi kao mjesto gdje će se moći ostaviti ako vlasnici kod kuće nemaju prostora.

Parkiralište za bicikle radit će svaki dan od 8 ujutro do 23 sata navečer. Zasad imaju mjesta za stotinu bicikala. Zaposlit će jednog djelatnika koji bi radio i manje popravke na biciklima. Vanjski zid zatvorenog parkirališta za bicikle oslikao je umjetnik i dizajner Marko Prpić Zets.

Komentara 9

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:29 25.03.2014.

Bravo curke ideja vam je za čistu peticu, jedino je šteta šta ćete propast za jedno tri mjeseca kad vam država krene sa nametima......ne računajte na 25% pdv-a to je čista laž, čeka vas iza flanjke jedno 55% državnih nametanameta za koje nikad u životu niste čule, tako da se kraj balade zna, ključ u bravu......al opet nije to baš samo tako kljuć u bravu, sljedi memorandum 2...da bi zatvorile firmu ili obrt treba se još puno, puno love nadavat okolo.....

MI
Mirnadob
15:13 25.03.2014.

Dali su se djevojke raspitale koliko ce morat dat Linicu od svije zarade? dali ce im ista ostat za golo prezivljavanje?

SA
samodinamo
15:04 25.03.2014.

sjajna ideja,sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije